Pavel Janega
23. března 2018 • 08:54

Jarolímův plán na Suáreze: systém 3–5–2. A Gebre Selassie na stoperu?

Autor: Pavel Janega
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z ČÍNY | Luis Suárez a Edinson Cavani – světové hvězdy, prvotřídní útočníci. A taky 89 gólů uruguayské reprezentace. Jak je zastavit? Plán české fotbalové reprezentace zní: nasadit v dnešním prvním utkání na turnaji v Číně tři stopery.



Letmý pohled do statistik: Suárez v této sezoně vstřelil za Barcelonu 24 gólů a zaznamenal 12 asistencí, Cavani má na kontě 33 gólů ve všech duelech PSG.

Z toho jde strach! A je co závidět…

„Abych řekl pravdu, dovedl bych si je představit v našem týmu,“ zasnil se český kouč Karel Jarolím. „Ale jen nevím, místo koho bych je postavil,“ přidal vtípek. Plán, jak uruguayskou demoliční četu zastavit, už existuje. Otázka je, zda zabere.

Jarolím změní rozestavení a použije 3 – 5 – 2, které zafungovalo v kvalifikaci proti Německu, ale neúčinkovalo v Severním Irsku. Systém se třemi stopery, k němuž je reprezentace donucena i z nedostatku ofenzivních křídel, pilovali hráči také na včerejším tréninku v herní situaci při rozvíjení postupného útoku.

Překvapením bylo, že na stoperské pozice se posunul nejen krajní bek Filip Novák, ale také Theo Gebre Selassie. Spolu s Markem Suchým utvořili první trojici, ta druhá byla ve složení Lüftner – Jugas – Kalas.

Darida a Kalas vzpomínají na Cavaniho a Suáreze: Hraje do těla. Může ukázat jižanskou povahu
Video se připravuje ...

Posunutí Gebre Selassieho je zajímavým taktickým tahem, kterým chce Jarolím zvýšit rychlost na stoperských pozicích. Ta je totiž nutnou podmínkou pro ubránění Suáreze a Cavaniho.

V evropských soutěžích jsou tyto posuny krajních beků do středu obrany celkem využívané. Namátkou zmiňme Chelsea, kde trenér Antonio Conte podle potřeby předělává na stopera Césara Azpilicuetu.

„Každopádně univerzální recept, jak Suáreze s Cavanim ubránit, neexistuje. Tihle dva reagují podle situací na hřišti a právě v tom je jejich výjimečnost a genialita. Dokážou si poradit na malém prostoru a soupeře zaskočit. V šestnáctce jim stačí zlomek vteřiny a dostanou se metr před vás. Proto musíme být maximálně koncentrovaní a nedat jim moc prostoru,“ ví Jarolím.

Utkání Česko-Uruguay začíná ve 12.35 SEČ, vítěz se ve finále China Cupu postaví Walesu. ONLINE ZDE>>>

Pravděpodobná sestava ČR:
Vaclík - Gebre Selassie, Suchý, Novák - Kadeřábek, Darida, Souček, Barák, Bořil - Schick, Krmenčík

Kde hrají Češi? V čínském "zeleném městě" plném skútrů
Video se připravuje ...

Čeští fotbalisté se rozhlížejí z terasy svého hotelu v Nanningu
Čeští fotbalisté se rozhlížejí z terasy svého hotelu v Nanningu

Baráka překvapil Číňan s dresem Udine: Svoje jméno bych tu nečekal
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud