Pavel Janega
1. června 2018 • 09:25

Žádný přátelák! Češi chtějí s Austrálií ladit sestavu, soupeř formu na MS

Autor: Pavel Janega
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z RAKOUSKA | Znáte to otřepané, že vyhrává jen kapela? I Karel Jarolím dnes svému souboru rozdá notičky a začne ladit formu před Ligou národů, aby vyhrával. „Hlavně se víc sehrát,“ zní z českého tábora. První možnost je dnes (13.00, PP ČT Sport) v rakouském městečku St. Pölten proti Austrálii. A za pět dní znovu s Nigérií, tedy s týmy, které se na rozdíl od české reprezentace kvalifikovaly na mistrovství světa. „Bude to kvalitní prověrka,“ slibuje si Jarolím.



Najdi rozdíl: Češi se chystají na Ligu národů, která odstartuje v září, Austrálie za několik dní odlétá do Ruska, aby počtvrté za sebou účinkovala na světovém šampionátu.

Každému jde o něco jiného.

„Aspoň uvidíme, jak na tom jsme ve srovnání s těmi, co postoupili,“ špitl brankář Jiří Pavlenka.

Dnešní špíl je pro Australany ke všemu posledním testem před zúžením a oznámením konečné nominace. Poslední možnost, jak přesvědčit trenéra. „A šanci mají všichni,“ řekl kouč Bert van Marwijk.

„Takže nás nečeká jen nějaký přátelák,“ zpozorněl Tomáš Kalas. „Rozhodně ne žádný fotbálek,“ souhlasí Vladimír Darida. Socceroos vzkazují, že kdo nastoupí proti Česku, nechá na hřišti 110 procent. „Je to šance, jak se podívat na MS. Myslím, že je to vidět už v trénincích,“ uvedl obránce Josh Risdon.

O to lepší – a náročnější – prověrka Jarolímův výběr čeká. Pro něj je soustředění v Rakousku závěrečnou přípravou před podzimními ostrými boji. „Blížíme se do nějaké fáze a na experimenty už není prostor. Nejbližší dva zápasy nám umožní mužstvo stabilizovat,“ věří český kouč.

Česká reprezentace na pondělním tréninku v Praze
Česká reprezentace na pondělním tréninku v Praze

„Analyzovali jsme český tým, ale je to složité, protože v každém zápase hraje s jinou organizací a jinými hráči,“ všiml si i Van Marwijk. „Alespoň se naučíme hrát tak, že nebudeme závislí na soupeřově organizaci,“ pousmál se.Komplikací je, že mančaft postihla zranění a na poslední chvíli vypadli z původní nominace dva klíčoví hráči, beci Theo Gebre Selassie a Pavel Kadeřábek, plus Jaromír Zmrhal a Matěj Vydra.

Jisté je pouze to, že do dnešního zápasu zasáhne brankář Tomáš Koubek, který by podle Jarolíma měl odchytat celé utkání.

To začne nezvykle už ve 13 hodin, což čeští reprezentanti vzhledem k avizovanému počasí ne zcela kvitují. „Mně je vedro při 15 stupních, v jednu hodinu a při 30 stupních, to je extrém. Nevím, čí to byla myšlenka hrát takhle, ale musíme se s tím smířit. Ke konci zápasu už to nebude úplně o fotbale, ale kdo na hřišti přežije,“ neskrýval rozčarování Kalas. A do toho mu Jarolím poslal vzkaz: „Určitě po vás nebudu chtít, abyste se šetřili!“

Zajímavostí je, že česká reprezentace se v samostatné historii potká s Austrálií teprve podruhé, v roce 2000 ji porazila v Teplicích 3:1. „Zkusíme si jiný styl, to je příjemné. Myslím, že nás čeká ofenzivní fotbal,“ těší se Darida.

Ovšem v Lize národů se Češi utkají s Ukrajinou a Slovenskem, takže je na místě se ptát: neměli by v přípravě hledat typově stejné protivníky? Pokud navíc započítáme březnový turnaj v Číně, národní tým se postaví čtyřikrát po sobě mimoevropskému soupeři…

„Musíme to brát tak, jak to je. Jenom doufám, že to nebude mít vliv na podzimní vystoupení. Musíme být připravení na jakýkoli styl,“ hlesl Jarolím.

A jde se ladit.

Česká reprezentace na pondělním tréninku v Praze
Česká reprezentace na pondělním tréninku v Praze

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud