1. června 2018 • 14:47

Austrálie – Česko 4:0. Rekordní debakl! Obrana hořela, Jugas si dal vlastní gól

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští fotbalisté v přípravném utkání v Rakousku podlehli Austrálii 0:4 a utrpěli tak nejvyšší porážku ve své historii. Naposledy prohráli o čtyři branky ještě jako Československo v roce 1985. Australský účastník blížícího se mistrovství světa byl přesnější v kombinaci, navíc mu pomohli chybující čeští stopeři Tomáš Kalas a Jakub Jugas, který si dal i vlastní branku. Dvakrát se prosadil Mathew Leckie. Austrálie vyhrála nad ČR či Československem poprvé v historii a poprvé od září 2016 uspěla mimo domácí hřiště.



Šanci na nápravu budou mít Češi ve středu. Opět v Rakousku sehrají zápas s Nigérií, pro kterou to bude generálka na MS, zatímco pro český tým poslední příprava před podzimní Ligou národů.

Češi nastoupili v ofenzivní sestavě s cílem vysoko napadat australskou rozehrávku, ale svěřenci nizozemského kouče Berta van Marwijka velmi dobře kombinovali a často z presinku utekli. Zejména po své levé straně několikrát nebezpečně zaútočili, jenže česká obrana v čele se stoperem Kalasem byla připravená.

Na druhé straně byl hodně aktivní nejlepší hráč domácí ligy Kopic, který často z levé strany sbíhal až na hrot na pasy za obranu. Po jednom z nich se dostával do šance, ale stoper Sainsbury ho stačil zablokovat. V další šanci Kopic neprostřelil vybíhajícího brankáře Ryana.

Nejvyšší prohry české fotbalové reprezentace:

20.4.1994 Curych, přátelské, Švýcarsko - ČR 3:0
10.8.2011 Oslo, přátelské, Norsko - ČR 3:0
8.6.2012 Vratislav, ME, Rusko - ČR 4:1
22.3.2013 Olomouc, kval. MS, ČR - Dánsko 0:3
8.10.2016 Hamburk, kval. MS, Německo - ČR 3:0
1.6.2018 St.Pölten, přátelské, ČR - Austrálie 0:4

Ve 21. minutě Hušbauer vracel míč před branku, dostal se až k Barákovi, ten však z úhlu přestřelil. Naopak ve 32. minutě vyšla Austrálii skvělá kombinační akce. Risdonův přetažený centr vrátil do malého vápna Kruse a před Leckiem už byla odkrytá branka. Brankář Koubek neměl šanci gólu zabránit.

Češi se snažili s výsledkem něco udělat, ale těžko se dostávali do šancí. Nepomohlo ani poločasové přesunutí Schicka na hrot místo Krmenčíka, protože většina akcí končila už v předfinální fázi.

Naopak v 54. minutě stoper Jugas hlavičkoval jen k rozběhnutému Nabboutovi a útočník japonské Urawy nabídkou nepohrdl. Po zemi propálil Koubka podruhé. V 72. minutě Kalas riskantní rozehrávkou založil brejk soupeře, na jehož konci Leckie zasekl Jugasovi a střelou skrz jeho nohy zamířil přesně k bližší tyči. Koubek si na míč sáhl, v cestě do branky mu však nezabránil.

A smolný den české obrany dokonal Jugas vlastním gólem, když za Koubkova záda tečoval střílený centr. Alespoň čestný zásah mohli zaznamenat Novák či Sýkora, v šancích ale neuspěli.

Jarolím po debaklu: Nejhorší porážka v historii? Je mi hrozně
Video se připravuje ...

Záložník Jan Kopic při utkání české reprezentace proti Austrálii
Záložník Jan Kopic při utkání české reprezentace proti Austrálii

Kopic po debaklu s Austrálií: Vyžrali jsme si to až do konce, je to smutný
Video se připravuje ...

Koubek: Hlavní rozdíl byl v proměňování šancí, máme s tím dlouhodobý problém
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud