Jonáš Bartoš
21. února 2024 • 16:43

Reprezentace stále bez manažera, až do EURO. Kompetence se budou dělit

Vstoupit do diskuse
10
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zpráva ze strahovského kopečka se tak trochu dala čekat. Vedení asociace odpískalo několikaměsíční snahu o hledání reprezentačního manažera a pozici minimálně do letního mistrovství Evropy neobsadí. Kompetence si rozdělí nový trenér Ivan Hašek, jeho asistenti, vedoucí mužstva, technický ředitel Erich Brabec i samotný předseda asociace. Petr Fousek zprávu sdělil po jednání výkonného výboru.



Poté, co nabídku odmítl Pavel Nedvěd, asociace od začátku roku vymýšlela, koho do exponované pozice obsadit. Vedení cílilo na silnou osobnost se zvukem ve fotbalovém světě, v zákulisí padala různá jména. Zdeněk Grygera, Tomáš Rosický, Tomáš Sivok, Tomáš Ujfaluši, Daniel Kolář. Jenže nikdo takový nakonec k áčku nepřijde.

„Dva měsíce jsme strávili jednáním s Pavlem Nedvědem, který v lednu funkci na poslední chvíli odřekl. V tu dobu už byla řada věcí rozjednána nebo zprocesována, losování v Hamburku bylo za námi. Probírali jsme celou řadu jmen, nakonec jsme se shodli, že tato varianta je nejlepší,“ vysvětlil po středečním jednání výkonného výboru Petr Fousek.

Vznikne dočasné řešení, kdy se o manažerskou agendu podělí členové sportovního vedení nároďáku s několika čelními funkcionáři asociace. „Nechtěli jsme, aby do toho někdo se zpožděním naskakoval. Zvažovali jsme silné jméno, ale chtěli jsme i pracovitost. Naše účast na EURO není v žádném případě ohrožená, stejně jako její zabezpečení. Všechna čtyři přípravná utkání jsou zajištěná, soustředění v Rakousku i samotné působení v Německu také. Komunikace s hráči probíhá. Vyhodnotíme to v červenci,“ zdůraznil Fousek.

Cílem bylo přivést známé jméno ochotné pracovat. Jenže třeba Vladimír Šmicer, za kterého orodoval nový kouč Ivan Hašek, či Karel Poborský nabídku z různých důvodů ani nedostali. „Byli kandidáti, o které jsme měli zájem, a nakonec to nedopadlo. Byli i kandidáti, kteří sami avizovali svůj zájem, ale s žádným to nebylo tak daleko jako s Pavlem Nedvědem,“ dodal Fousek. Specifikovat konkrétní jména ale nechtěl.

Padla i varianta, že by agendu reprezentačního manažera kompletně převzal šéf technického úseku Erich Brabec. „Chceme, aby funkce technického ředitele byla vykonávána s plnou vahou, aby v dalších segmentech nebylo nic zanedbáno. Máme dalších sedmnáct reprezentací, trenérské vzdělávání, Grassroots, talentovanou mládež. Těch projektů je hodně. Nechceme sportovní část svazu oslabit. Chceme, aby se Erich Brabec a jeho podřízení tomu věnovali naplno.,“ poznamenal Fousek.

Vznikl model, kdy původně vysoká pozice s vlivem na nominace hráčů, činnost hlavního trenéra i celkové sportovní fungování asociace dočasně zmizí. Může se situace za necelý půlrok po skončení šampionátu změnit? „Myslel jsem, že se mě zeptáte, jestli v mezidobí přesvědčíme Pavla Nedvěda,“ usmál se předseda asociace. „Ne, to byl spíš bonmot. Teď je to uzavřená kapitola,“ vyloučil, že by aktuálně legendárního záložníka ještě zkoušel lámat.

Vstoupit do diskuse
10

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud