Ondřej Škvor
14. února 2024 • 15:15

Soutěž o Strahov. Kdo dá víc, může stavět (nejen) stadion. Sparta má jasno

Vstoupit do diskuse
44
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nejpozději za jedenáct let, ale spíš dřív, vyroste na strahovských pozemcích nový stadion nebo tréninkové centrum. Co to bude a kdo se o výstavbu postará, rozhodne letos v květnu valná hromada. A to na základě veřejné soutěže, kterou vypsala fotbalová asociace, vlastník parcel. Zvítězí ten, kdo se zaváže po dobu třiceti let platit nejvyšší roční poplatek.



Je to už docela dlouhý příběh, teď však na stole poprvé leží jasná pravidla. Máš zájem o výstavbu sportovní infrastruktury na strahovských pozemcích kolem stadionu Evžena Rošického, jejichž hodnota se odhaduje na jednu miliardu korun? Přihlas se do veřejné soutěže, a když dáš nejvíc, jsou tvoje. Svůj zájem čerstvě potvrdila Sparta, která má v úmyslu postavit stadion.

Ostatní zájemci mají čas do 8. dubna. Pak se nabídkami spolu se společností Delloite probere fotbalová asociace. O vítězi rozhodne valná hromada, která se koná 30. května 2024.

Pravidla jsou v podstatě jednoduchá. Zájemce musí splnit tyto podmínky:

a) Postavit na daném místě stadion nebo tréninkové centrum. Obě varianty v sobě obsahují další požadavky, v případě stadionu se jedná mimo jiné o minimální kapacitu třicet tisíc a splnění kritérií UEFA pro stadiony kategorie 4, což je druhá nejvyšší kategorie.

b) Stanovit sumu, kterou bude každoročně po dobu třiceti let platit fotbalové asociaci.

A právě ten, kdo nabídne nejvyšší peníze, ve veřejné soutěži zvítězí. „Rozhodujícím kritériem je výše nabízené ceny, kdo nabídne nejvyšší hodnotu,“ potvrzuje Petr Graca ze společnosti Delloite.

Zájemce na vlastní náklady stavbu vybuduje a bude jejím vlastníkem. Pozemek však bude nadále patřit asociaci, ta jej však po zmíněných třiceti letech převede do vlastnictví vítěze. Poté už tedy bude pánem nad místem i stavbou.

„Předpokládáme, že zájemce bude stavět efektivně, v dostatečné kvalitě, protože ta infrastruktura bude následně sloužit jeho potřebám. Výsledkem soutěže v první fázi nebude konkrétní stadion nebo tréninkové centrum, bude to návrh řešení,“ uvádí Ondřej Chmela ze společnosti Deloitte.

Je veřejně známé, že o strahovské pozemky má zájem Sparta, která na nich chce postavit svůj nový stadion. Už v minulosti deklarovala, že vybuduje stadion s kapacitou nad třicet tisíc za čtyři až pět miliard korun. S asociací opakovaně jednala a věc se stala předmětem nesváru mezi oběma stranami. Sparta totiž považovala jednání FAČR za pomalé a váhavé.

Klub nyní čerstvě potvrdil, že do soutěže půjde. „Chceme na tomto projektu s FAČR spolupracovat, soutěže se zúčastníme. Máme zájem na Strahově vybudovat moderní stadion, který posune český fotbal zase o kus dopředu,“ napsal klubový ředitel Tomáš Křivda.

Firma Delloite, která soutěž připravila, zhotovila také verzi v angličtině. „Je možné, že se objeví i zahraniční zájemce,“ vysvětluje asociační předseda Petr Fousek.

Nebo třeba Slavia... „Podmínky výběrového řízení, podobně jako všechny dokumenty zveřejňované FAČR, určitě podrobně prostudujeme,“ říká Jaroslav Tvrdík.

Co se bude dít poté, co květnová valná hromada přiklepne pozemky některému z kandidátů?

Vítěz bude mít devět měsíců na předložení architektonicko-urbanistické studie, která musí odpovídat pravidlům soutěže. Pak má dalších pět let na přípravu a vyřízení veškerých náležitostí a znovu pět let na samotnou stavbu.

Hotovo by tedy mělo být nejpozději v roce 2035. Asociace však očekává rychlejší průběh. „Zkrácení považujeme za pravděpodobné,“ odhaduje Petr Fousek.

Nepravděpodobnou, ale na základě podmínek soutěže možnou variantou je i to, že zájemce navrhne realizaci projektu na jiném místě v Praze a jeho okolí současně se směnou strahovského pozemku.

Reálnější však je, že k výstavbě dojde právě na Strahově. Rošického stadion se nachází v havarijním stavu, od loňského roku není využíván, ovšem náklady na údržbu v jednotkách milionů korun ročně nadále hradí FAČR.

To se má napříště změnit a asociace naopak bude na pozemích vydělávat. Souběžně probíhají i jednání s magistrátem, které se týkají dopravní obslužnosti. Ta stávající směrem na Strahov je nevyhovující, spíš žádná...

Vstoupit do diskuse
44

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud