15. března 2024 • 11:40

Haškova první nominace: jedou Barák či Chorý, chybí hříšníci z Belmonda

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
58
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Svou první nominaci od lednového nástupu k fotbalové reprezentaci oznámil trenér Ivan Hašek. Na přátelské zápasy s Norskem a Arménií povolal například Antonína Baráka či Tomáše Chorého. Vynechal naopak trojici hříšníků z Belmonda.



Nový trenér fotbalové reprezentace Ivan Hašek povolal na březnové přípravné zápasy celkem pět nováčků. Brankáře Vítězslava Jaroše, obránce Adama Gabriela, Robina Hranáče a Tomáše Vlčka a záložníka Pavla Šulce. Šedesátiletý kouč naopak do nominace na první letošní duely nezařadil trojici Jakub Brabec, Vladimír Coufal a Jan Kuchta, kteří byli v listopadu za předchozího kouče Jaroslava Šilhavého vyřazeni z mužstva kvůli návštěvě diskotéky.

Hašek naopak do národního celku vrátil záložníka Antonína Baráka, jenž v poslední době nefiguroval v týmu kvůli údajnému porušení interních pravidel. Ze stabilních členů výběru Šilhavého se mezi 23 nominovaných nedostali ofenzivní univerzál Václav Černý či záložník Alex Král.

Nový kouč převzal reprezentaci na začátku ledna. Na lavičce nahradil Šilhavého, který se v listopadu po skončení kvalifikace mistrovství Evropy navzdory postupu na závěrečný turnaj do Německa rozhodl u týmu nepokračovat. Hašek už vedl coby dočasný kouč český celek v pěti zápasech v roce 2009, kdy byl zároveň svazovým předsedou.

Jak Hašek změnil uvažování o trojici z Belmonda

V obnovené premiéře na lavičce se představí 22. března v Oslu proti Norsku, o čtyři dny později pak se svými novými svěřenci přivítá v Praze na Letné Arménii. Před letním ME čekají reprezentaci ještě dva přípravné zápasy v červnu - jeden s dosud neoznámeným soupeřem na soustředění v Rakousku a poté doma se Severní Makedonií.

Vedle úplných pěti nováčků v Haškově první nominaci dosud nemají start v reprezentačním „áčku“ ani křídelník Matěj Jurásek a gólman Matěj Kovář, oba už ale v národním týmu byli.

Anketa

Líbí se vám první Haškova nominace u reprezentace?

ANO
NE

„V nominaci je dost nových hráčů, je to i s výhledem do budoucna, nejen na nadcházející dva zápasy. Zohlednil jsem i to, že se bude brzy hrát kvalifikace mistrovství světa a postup je jeden z našich cílů,“ řekl Hašek.

Opory Coufal, Brabec a Kuchta v listopadu dva dny před závěrečným zápasem evropské kvalifikace v Olomouci navštívili noční podnik a Šilhavý je z mužstva vyřadil. Hašek se hodně rozmýšlel, zda „hříšníky“ povolat, či ne.

„Šlo pro mě o těžké rozhodnutí. Původně jsem si myslel, že tu budou, ale jak se blížil čas nominace, rozhodnutí jsem změnil. Všem třem jsem až dnes ráno oznámil, že bude pro tým lepší, když v něm teď nebudou,“ uvedl Hašek s tím, že trojice ale nemá dveře do reprezentace zavřené.

Barák od loňského března nefiguroval ve výběru kvůli tomu, že podle Šilhavého porušil interní pravidla. „Tonda tady chyběl. Je kvalitní na míči, takových hráčů tu moc není. Rozhodoval zápasy, věříme, že má mužstvu co dát,“ řekl Hašek.

S 18 brankami nejlepší střelec týmu Schick kvůli vleklému zranění nehrál za reprezentaci dokonce od předloňského září. Útočník Leverkusenu se ale vrátil do formy a ve čtvrtek dvěma brankami pomohl svému klubu k postupu v Evropské lize.

Vstoupit do diskuse
58

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud