21. března 2024 • 18:33

Jako Ronaldo versus Messi. Je norský tým Ödegaardův, nebo Haalandův?

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

„Čas prorazit, teď, nebo nikdy,“ zněla slova titulní strany španělského deníku Marca nad fotkou Martina Ödegaarda. Záložníkovi Realu Madrid přitom tehdy bylo pouhých osmnáct let. Obrovské nároky se na mladého Nora zkrátka valily od začátku kariéry. Splnil je až v pětadvaceti letech, v současnosti rozhodně patří do výběru nejlepších záložníků světa. A v domovině má možná i silnější pozici než hvězdný Erling Haaland.



Nový Messi. Když se kolem hráče vytvoří v patnácti letech takové proroctví, je těžké ho naplnit. Stane se z něj obvykle přítěž, která nakonec většině těchto „zázračných dětí“ zlomí záda. Nějakou dobu se zdálo, že na to doplatí i skromný levák z Norska. V Realu Madrid se neprosadil. Na hostováních sice podával slušné výkony, nic ale nenaznačovalo, že se zařadí mezi světovou špičku.

Od té doby, co ale našel domov v Arsenalu, jeho výkony nepřestaly růst. 141 zápasů, 33 gólů, 23 asistencí. Na záložníka skvělá čísla. Ödegaard navíc není na hřišti jen kvůli nim. Je motorem týmu, jde přes něj prakticky každá akce, tým se na něj obrací ve velkých momentech, má obrovský počet předfinálních přihrávek. A navíc je kapitánem. Jak v klubu, tak v norském národním týmu.

Přitom zdaleka nepůsobí jako emotivní hráč. Je to ale tichý lídr, který svůj tým inspiruje charakterem, přístupem k zápasům i tréninku a svou inteligencí. Když norský playmaker v šatně promluví, chcete ho poslouchat, protože hned po trenérovi vidí v místnosti fotbal asi nejlépe ze všech. „Nemusí řvát, abyste dávali pozor,“ řekl jeho klubový kouč Mikel Arteta.

A pak je tu Erling Haaland. Nejlepší útočník světa, ničitel rekordů, noční můra každého obránce. Je rozhodně největší světovou hvězdou z Norska, přesto nemá doma oproti záložníkovi Arsenalu výrazně silnější pozici. Pro Nory se stala debata Haaland versus Ödegaard osobní verzí debaty Ronaldo versus Messi. I z politických důvodů.

„Haaland hraje za klub, který je kvůli svým katarským vlastníkům v Norsku hodně kritizován. Když se mluvilo o bojkotování mistrovství světa, Norové byli jedněmi z nejhlasitějších. Haaland na tyto dotazy nereaguje, bývá také hodně kritizován za časté návštěvy Dubaje a Spojených arabských emirátů. Veřejnost je ráda, že zřejmě nejlepší hráč na světě je Nor, ale nejlepší vztah s ním nemá,“ řekl tamní novinář Jonas Adrian Giaever.

Co se týče oddanosti reprezentačnímu dresu, vede u Norů Ödegaard. U Haalanda se často mluví o tom, že jeho prioritou je Manchester City.

Schopnosti obou hráčů je těžké srovnávat, oba hrají naprosto jiný post. Dá se ale mluvit o určité užitečnosti pro tým. Když Arsenalu vypadne Ödegaard, celá hra se sesype. Když na prosincový a lednový program vypadl City jejich ostrostřelec, tým vyhrál 9 zápasů z 10. Je podivuhodné, že i přes všechny neuvěřitelné statistiky se v anglickém mediálním prostoru stále spekuluje o tom, zda jsou Citizens lepší s Haalandem, nebo bez něj.

„Být kapitánem Norska je velká věc, velká pocta, obvykle tuto pozici zastával ten nejlepší hráč. Ale může být jen jeden a v Norsku běží velká debata, čí národní tým to je,“ říká Giaever, ale doplňuje, že nejde o nepřátelský boj dvou kohoutů na jednom smetišti: „Ödegaard a Haaland jsou skvělí kamarádi, tráví spolu hodně času, jsou nerozluční.“

Ať bude vítěz treblu na utkání proti Česku připraven, nebo ne, největší hrozba dost možná přijde ze zálohy. Úžasná levačka, pracovitost, schopnost uskutečnit přihrávku, kterou většina hráčů ani nevidí – to je síla Martina Ödegaarda, hráče, kterého nálepka „zázračného dítěte“ nezlomila.

K naplnění tohoto proroctví akorát došel vlastní cestou. Češi v posledních dnech čelili dotazům: Jak se těšíte na Haalandovo Norsko? Možná měl být dotaz strukturován jinak…

Martin Ödegaard

Narozen: 17 prosince 1998 (25 let)
Kariéra: Strömsgodset (2013–15), Real Madrid (2015–21), Real Madrid Castilla (2015–17), Heerenveen (2017–18), Vitesse (2018–19), Real Sociedad (2019–20), Arsenal (od 2021)
Mládežnické týmy: Drammen Strong (2005–09), Strömsgodset (2009–14)
Anglická liga: 112 zápasů/29 gólů
Nizozemská liga: 69 zápasů/10 gólů
Druhá španělská liga: 62 zápasů/5 gólů
Španělská liga: 39 zápasů/4 góly
Norská liga: 23 zápasů/5 gólů
Evropské poháry: 23 zápasů/3 góly
Reprezentace: 55 zápasů/3 góly
Úspěchy: vítěz evropského Superpoháru (2016), vítěz španělského poháru (2020), vítěz anglického Superpoháru (2023)

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud