3. června 2023 • 21:50

City slaví FA Cup, Gündogan přiblížil treble. Ikona: Problém United? De Gea

Autor: Daniel Konečný
Vstoupit do diskuse
2
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Anglie má nezpochybnitelné vládce. Po Premier League získal Manchester City i FA Cup, když ve finále porazil svého městského rivala 2:1. United srazil dvěma góly Ilkay Gündogan, jenž úvodní trefou ve 12. sekundě zápasu stanovil nový rekord finále nejstarší fotbalové soutěže. „Dnešek byl pro nás velice důležitý. Nyní už můžeme mluvit o treblu,“ těší se Pep Guardiola na sobotní finále Ligy mistrů proti Interu. 



Poprvé za 142 ročníků se ve finále FA Cupu proti sobě postavily celky z Manchesteru. Souboj ligových šampionů s vítězi Ligového poháru začal snově pro „Citizens“. Ti šli totiž zásluhou parádního voleje svého kapitána do vedení již po dvanácti sekundách hry. 

„Víme, jak chceme po úvodním výkopu hrát. Dáme dlouhý balón do Erlinga Haalanda, a pak chceme dobrat odražený míč. Mně to dnes přišlo perfektně na nohu a už mi stačilo jen míč správně trefit. Snad poprvé v této sezoně se nám podařilo takto skórovat,“ usmíval se nový rekordman. Vstup do zápasu z pohledu United nechápal legendární Alan Shearer. „Celý týden se na zápas připravujete a najednou prohráváte po pár vteřinách,“ kroutil hlavou nejlepší střelec v historii Premier League.

Přestože byli United ve Wembley jasně horším týmem, podařilo se jim po půlhodině vyrovnat. Aaron Wan-Bissaka svou hlavičkou zblízka trefil ruku Jacka Grealishe a sudí Paul Tierney po shlédnutí situace u monitoru nařídil penaltu. Bruno Fernandes ji s přehledem proměnil a bylo srovnáno. Vůbec poprvé v historii soutěže se ve finále prosadili kapitáni obou mužstev. 

Mezi slavící hlouček „Rudých ďáblů“ následně hodil jeden z příznivců „Citizens“ zapalovač, který trefil do obličeje stopera Victora Lindelöfa. Švéd naštěstí nebyl zraněn a mohl pokračovat ve hře.

„Po příšerném začátku jsme se dokázali dostat zpět do zápasu. Měli jsme dobré pasáže, kdy se nám dařilo na balónu. Po vyrovnání jsme měli pár dobrých brejků, ale bohužel jsme žádný z nich nedotáhli,“ litoval Fernandes. 

City totiž skvěle vstoupili i do druhého poločasu. Standardní situaci od lajny rozehrál Kevin De Bruyne bochánkem na před vápnem číhajícího Gündogana. Němec dalším volejem zpoza vápna, tentokrát však levačkou, překonal Španěla v brance United i podruhé a City opět vedli. 

„Osobně si myslím, že tohle by měl De Gea chytat. Byl jsem velice překvapen, když skončil míč po dvou odskocích v síti. De Gea celou situaci naprosto špatně přečetl,“ kritizoval legendární Peter Schmeichel dlouholetou jedničku „Rudých ďáblů“.

To Jamie Carragher byl mnohem kritičtější. „De Gea je velkým problémem pro United. Vyřešit pozici brankáře by pro ně mělo být důležitější, než podepsat nového útočníka,“ nenechal bývalý stoper Liverpoolu nit suchou na vítězi Zlaté rukavice za nejvíce čistých kont během uplynulého ročníku Premier League.

I přes snahu obou mužstev již žádná branka nepadla, a tak City získali již sedmý FA Cup ve své historii. Po Manchesteru United a Arsenalu se navíc stali teprve třetím anglickým týmem, jemuž se alespoň dvakrát podařilo získat národní double. 

„Jsme zklamaní a zlomení. City jsme nepustili do žádných tutovek, ale inkasovali jsme dva zcela zbytečné góly. Ukázali jsme ovšem charakter a tato zkušenost nás do budoucna jistě posílí,“ zůstal optimistou trenér Erik ten Hag. Jeho United prohráli finále FA Cupu již podeváté, což je rekord. 

Naopak City nyní sní o zisku treblu, což se v minulosti na Ostrovech povedlo jen Celtiku a právě United. 

„Dnes se o tom můžeme poprvé otevřeně bavit. Ještě nám ovšem zbývá udělat jeden důležitý krok proti velice silnému soupeři. Máme před sebou čtyři tréninky, během nichž se na něj nachystáme,“ těší se Pep Guardiola na sobotní finále Ligy mistrů v Istanbulu proti Interu. 

Góly

Domácí: 1. Gündoğan, 51. Gündoğan

Hosté: 33. Fernandes

Sestavy

Domácí: Ortega – Walker (90+5. Laporte), Dias, Akanji – Silva, Stones, Rodri, Gündoğan (C), Grealish (90. Aké) – De Bruyne (76. Foden) – Haaland.

Hosté: de Gea – Wan-Bissaka, Lindelöf (83. McTominay), Varane, Shaw – Casemiro – Eriksen (62. Garnacho), Fred – Sancho (78. Weghorst), Rashford, Fernandes (C).

Náhradníci

Domácí: Ederson, Phillips, Aké, Laporte, Álvarez, Mahriz, Foden, Lewis, Palmer

Hosté: Butland, Dalot, Maguire, Malacia, McTominay, Pellistri, Elanga, Garnacho, Weghorst

Karty

Domácí: Ortega, Rodri

Hosté: Wan-Bissaka, Fred

Rozhodčí

Tierney – Davies, Ledger

Stadion

Wembley, Londýn

Vstoupit do diskuse
2

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud