20. září 2022 • 14:10

Barcelona v černých číslech: 2,4 miliardy zisku, ale rostou obavy

Autor: vmn
Vstoupit do diskuse
4
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
VŠECHNA VIDEA ZDE

Finanční problémy Barcelony, které vloni způsobily mimo jiné odchod Lionela Messiho, jsou minimálně z účetního hlediska zažehnány. Za sezonu 2021/2022 vykázal klub zisk 98 milionů eur, v přepočtu 2,4 miliardy korun. A v rozpočtu pro sezonu 2022/2023 se počítá téměř s trojnásobkem této částky. Obavy ale může vyvolávat způsob, jak vedení klubu prostředky získalo.



Barcelona v minulé sezoně hospodařila s rozpočtem těsně nad miliardu eur (v přepočtu 25 miliard korun) a až Joan Laporta 9. října předstoupí před valnou hromadu, bude prezentovat výborná čísla a ještě ambicióznější plán. 98 milionů eur zisku za minulou sezonu a plánovaných 274 milionů eur (6,7 miliardy korun!) v té příští.

Původně přitom hrozilo, že organizace zase skončí ve ztrátě, na konci června ale prodala investiční firmě Sixth Street desetiprocentní podíl televizních práv na příštích 25 let. Díky této transakci se Barcelona těsně před uzávěrkou dostala do plusových čísel.

V průběhu léta pak bylo součástí obchodu dalších 15 procent práv za 320 milionů eur. Finanční injekce, včetně sponzorské smlouvy se Spotify, umožnily zaregistrování letních posil v čele s Robertem Lewandowským. Ještě před dvěma lety přitom byla organizace ve ztrátě přes 400 miliard eur, což podle španělských fotbalových řádů znemožnilo například smlouvu pro Lionela Messiho.

Povaha velkých příjmů od Sixth Streeth (prodej budoucích příjmů), ale může znamenat, že se Barcelona přeci jen bude muset v budoucnu uskromnit. „Nyní je barcelonský limit na příchody 656 milionů eur a oni potřebovali celou tuto částku, aby registrovali hráče na poslední chvíli. Bez prodeje aktiv ale v příštích sezonách nemusí být limit tak vysoký. Možná budou muset snížit mzdové náklady a prodat nějaké hráče. A vědí to,“ varoval šéf La Ligy Javier Tebas.

Aktuálně se ale Barceloně po sportovní stránce daří. V lize drží sérii pěti výher za sebou a na začátku soutěže je v těsném závěsu za Realem. V Lize mistrů po výprasku Plzni sice prohrála na Bayernu, ale bude bojovat o postup.

FC Barcelona Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
4

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

33. kolo
Články odjinud


Články odjinud