Stanislav Hrabě
27. května 2013 • 15:07

Ligové týmy se bát nemusí: Pohár Josefa Masopusta smůlu nenosí

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

První ročník turnaje týmů středních škol o Pohár Josefa Masopusta vyhráli mladí fotbalisté z Hradce Králové. Zástupce východočeské metropole následně Gambrinus ligu opustil. Není to předzvěst nějaké smůly? „Vůbec ne. Vítězové neměli s profesionálním klubem nic společného. Naopak na jejich následovníky, které vyhrají druhý ročník, čekají zajímavé odměny,“ slibuje manažer projektu Petr Procházka.



Celkem 634 školních týmů ze 76 okresů ze všech 14 krajů České republiky vstoupilo do soutěže. „Máme proti loňsku nárůst asi sto účastníků,“ chlubí se Procházka. Boje byly, jak se na fotbal sluší, urputné, ale principy fair play z nich nevymizely. Student Pavel Bláha z SPgS Boskovice projevil sportovního ducha dokonce dvakrát. Úmyslně neproměnil chybně nařízený pokutový kop a v dalším duelu přiznal, že míč nebyl v síti, čímž přišel o gól. Jeho tým nakonec nepostoupil, ale vynadáno od spoluhráčů nedostal.

„Jsem rád, že se daří přilákat mládež k fotbalu, ale ještě víc mě těší, že se nadále daří držet smysl fair play,“ chválí patron turnaje Josef Masopust, držitel Zlatého míče nejlepšího fotbalisty Evropy roku 1962. „Když vidíte, co se dnes na stadionech děje, tak je to hrozně důležité,“ dodává.

Skromně vynechává, že svou osobní záštitou turnaj povyšuje na společenskou úroveň. „Jsme moc rádi, že taková osobnost, která je mladým velkým příkladem, s námi spolupracuje,“ říká Josef Hostinský, metodik Asociace školských sportovních klubů České republiky.

Turnaj se svým věhlasem přehoupl přes hranice, pod stejným názvem probíhá i v Itálii. „Zúčastnily se ho čtyři kraje a vítěz italské části se utká 6. června s českým,“ prozrazuje Hostinský.

Nejprve si ale musí na pohár někdo z českých účastníků sáhnout. Finálová část je na programu 29. a 30. května na stadionu Dukly Praha na Julisce. Šest účastníků je rozděleno do dvou skupin po třech, vítězové jdou do finále, druzí se utkají o třetí místo.

A smůlu profesionálním klubům ze stejného regionu nenosí!

Finalisté: SOŠ SZ Učňovská Jarov, SOŠ Bohemia Chrudim, SŠ Technická a ekonomická Brno, ISŠ HPOS Příbram, SPŠ Vlašim, SPŠ, OA a Jazyková škola Frýdek-Místek

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud