14. srpna 2007 • 00:00

Brückner si vytáhl Fenina do repre

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pohádkový příběh o kouzelném Martinovi z Teplic pokračuje. Fotbalový útočník Martin Fenin se po stříbru na šampionátu dvacetiletých podívá i do reprezentace dospělých.



Dvacetiletý útočník Martin Fenin byl poprvé v kariéře povolán do seniorské reprezentace. Hráč Teplic, který zazářil na nedávném mistrovství světa do 20 let a v prvních dvou ligových kolech nastřílel tři branky, je v nominaci kouče Karla Brücknera na přípravný zápas v Rakousku. Ten se uskuteční 22. srpna ve Vídni. Po roce se v reprezentaci objevuje záložník Salcburku Karel Piták, chybí naopak obránce Marek Jankulovski z AC Milán. Brückner připustil, že příchod Fenina do týmu je nečekaně rychlý. Jeho vzestup prý byl ale tak výjimečný, že si zkoušku v národním týmu zaslouží. "Důvodů, proč ho povolat, je ale několik. Hodí se nám typologicky, má výborný instinkt v šestnáctce, pokrytí míče a také velkou perspektivu dalšího růstu," vyjmenoval reprezentační kouč několik důvodů, proč se mladík dostal mezi osmnáct vybraných hráčů. Nominace se ještě může rozšířit, ale Brückner zvažuje, zda by v současném období mělo smysl brát s sebou hráče navíc, když se kvůli omezenému střídání šesti hráčů nedostanou na trávník. "Ale sledujeme i další hráče, někteří, jako třeba Vláďa Šmicer už nepotřebují ani zkoušet," naznačil Brückner, s kým počítá do budoucna. Ve Vídni bude chybět i Marek Jankulovski, ale kouč ujistil, že to není kvůli zranění. "Začínal s přípravou nejdéle ze všech mužstev, v září ke kvalifikaci bude připraven," uvedl kouč, který naopak do týmu po dlouhé době vrátil Pitáka. Ten podle něj zůstává klasickým představitelem krajního záložníka. Předpokládalo se, že kouč po několikaleté absenci vyzkouší i Patrika Bergra, jenže dnes jeho návrat dementoval. "Pro něj stejně jako pro ostatní platí, že rozhodující je především výkonnost a zdraví, ale on sám několikrát deklaroval, že nemá už za tým zájem hrát," vysvětlil Brückner. Dobře se prý do budoucna naopak rýsuje i mladý stoper Jan Šimůnek, ale podle Brücknera by v případě tohoto mladíka na rozdíl od Fenina byla nominace příliš velkým soustem. Navíc se po přestupu do Wolfsburgu zapracovává v novém klubu. "Je v nominaci jednadvacítky, navíc zatím nehodláme v obranné čtveřici experimentovat. Nic to ale nemění na tom, že má velké předpoklady," řekl Brückner. Ve výběru je tradičně i Jan Koller, který zatím není v základní sestavě Monaka, což by do budoucna mohl být pro národní tým kvůli menší rozehranosti problém. I proto se mluví o jeho možném odchodu do jiného klubu. Brückner prý však věří, že se nic dramatického nestane. "Viděl jsem ty zápasy, v nichž střídal a jevil se velmi dobře. Věřím proto, že se všechno urovná a Honza zůstane," míní trenér.


Nominace: Brankáři: Jaromír Blažek (1. FC Norimberk, 12 zápasů/0 branek), Petr Čech (Chelsea, 52/0)
Obránci: Zdeněk Grygera (Juventus, 49/1), Radoslav Kováč (Spartak Moskva, 15/1), David Rozehnal (Newcastle, 35/0), Tomáš Ujfaluši (Fiorentina, 60/2), Tomáš Zápotočný (Udine, 3/0)
Záložníci: Tomáš Galásek (Norimberk, 57/1), David Jarolím (Hamburk, 10/1), Karel Piták (Salcburk, 2/0), Jan Polák (Anderlecht, 30/6), Jaroslav Plašil (Monako, 27/1), Tomáš Rosický (Arsenal, 65/17), Tomáš Sivok (Udine, 3/0)
Útočníci: Milan Baroš (Lyon, 57/31), Martin Fenin (Teplice, 0/0), Jan Koller (Monako, 78/48), Marek Kulič (Sparta Praha, 6/2)

Témata: 

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud