24. srpna 2007 • 00:00

"Rakouská" generálka: optimismus není na místě

Autor:
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Optimismus, nebo obavy? K čemu vybídla generálka na možná rozhodující zápas o postup na EURO 2008 s Irskem, který uvidí pražská Letná už 12. září?



Optimismus, nebo obavy? K čemu vybídla generálka na možná rozhodující zápas o postup na EURO 2008 s Irskem, který uvidí pražská Letná už 12. září? Remízové vystoupení reprezentace, která ve Vídni remizovala 1:1 s Rakouskem, se přiklonilo ke druhé variantě. Proč? 1. důvod: Arogance Před Rakouskem zvolá generální ředitel FK Mladá Boleslav: "Reprezentační trenér opakovaně lže a je nekompetentní osobou." Tak závažné obvinění, navíc z úst šéfa elitního tuzemského klubu v domácích končinách ještě nepadlo. Co na to Karel Brückner? Nic. Místo otevřenosti a věcných argumentů se uzavře do ukřivděnosti a přesvědčení, že jde o další osobní útok proti němu. Tím ale jen sám přispívá ke zvýšení nervózní a podrážděné schizofrenní atmosféry v národním týmu a kolem něj, kterou demonstrovalo březnové skandální porušení životosprávy reprezentantů po duelu s Německem. Není v tom však zdaleka sám. Kdyby stál v čele reprezentace opravdový manažer, nikdy by k těmto neprofesionálním excesům nemohlo dojít. 2. důvod: Nekritičnost Co způsobilo brzký odjezd z mistrovství světa v Německu? "Smůla v podobě zraněných klíčových hráčů." Proč tým hrál bídně ve Walesu? "Na konci sezony už nejsou fyzické, ani psychické síly." A proč neprorazil ani v Rakousku? "Rozsypala se nám sestava, hlavně záloha."Od Brücknera jsme už dlouho neslyšeli, že by se třeba krajní obránci nezapojovali do ofenzivy nebo že by útočníci selhali při napadání. Kouč pouze pláče nad nepříznivými skutečnostmi. Jenže on je v roli hlavního trenéra národního týmu proto, aby byl "rány osudu" připraven. Dodnes si třeba nepřipravil "ostré kraje" do zálohy a ztrácí čas tím, že na krajního záložníka přeučuje Poláka, z nějž nikdy "ostrý kraj" nebude. 3. důvod: Vděk i za málo "Tenhle zápas bude hlavně o nás," deklamoval Brückner před Rakouskem. A ohlásil pokus o oprášení útočného fotbalu. Zbyl z něj jen desetiminutový záblesk v úvodu zápasu, z něhož vzešly dvě stoprocentní Barošovy šance. Ale dál? Návrat k lopotné hře s množstvím přihrávek směrem do stran a vzad, o kterých kdysi Brückner mluvil jako o balastu. 4. důvod: Spokojení hráči Do reprezentace jsme si jezdili psychicky i fyzicky odpočinout a neříkali jsme si pravdu do očí. Tohle si přiznali, bohužel až po pádu na dno, tedy po fiasku v baráži o postup na mistrovství světa 2002, někteří hráči. Teď by toto memento měli nahlas zopakovat. Zdá se totiž, že národní tým zase zasáhl dovolenkový syndrom a falešné kamarádství. O ztrátě fotbalové hladovosti nemluvě. 5. důvod: Irsko Přidejme už pouze středeční varování z Aarhusu: Dánsko-Irsko 0:4.

Témata: 

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud