26. března 2015 • 13:40

MŮJ PRVNÍ GÓL: Dva góly mi pomohly do Sparty, vzpomíná Fukal

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jako obránce se dvakrát trefil v reprezentaci v úžasném týmu okolo Pavla Nedvěda, v lize válel za Jablonec a Spartu, v bundeslize za Hamburk a Mönchengladbach. Na většinu svých gólů vzpomíná Milan Fukal dodnes. „Pamatuju si třeba na dvě trefy, které jsem dal proti Teplicím doma, a za týden už jsem byl ve Spartě,“ ohlíží se. „Nasměrovaly mě v kariéře dál.“



MŮJ PRVNÍ GÓL: Hrozně jsem ho oslavoval, říká Milan Fukal
Video se připravuje ...

„Když už dá obránce gól, je to většinou ze standardní situace. A ta musí být dobře kopnutá. Takže pokud tam máte kopyto, co vám míč na hlavu neposadí, tak to prostě nejde. Já jsem měl štěstí na spoluhráče, jako byli Radim Nečas, Jarda Navrátil, ve Spartě Zdeněk Svoboda a další, kteří to zaplaťpánbůh na hlavu posadit uměli. Pak už šlo jen o to najít si ten prostor.

Začínal jsem za kopcem, v Kokoníně. K fotbalu mě přivedl otec, který tam hrál. Věnoval se mi také hodně děda, který už je bohužel po smrti. Měl jsem štěstí, že jsem začínal v útoku. Bohužel jenom začínal, jelikož s postupem času mě dávali víc a víc dozadu. Začátky byly hezké. Na můj věk jsem byl vyšší a dávat góly bylo zábavné. Takřka v každém zápase jsem se trefil.

Přestup do Jablonce byl pro mě ohromná pocta. Postupně jsem se posouval přes žáky do dorostu správným a úspěšným směrem. Cesta do prvního mužstva byla trnitá. I když jako jeden z mála jsem měl možnost už v šestnácti se zapojit do tréninku áčka, který v té době hrál třetí ligu. Tréninky áčka, dorostu, zápasy dorostenecké ligy, to všechno mě absolutně naplňovalo.

První ligový gól jsem vstřelil za Jablonec pod trenérem Kotrbou. Doma proti Českým Budějovicím, pro mě typicky, hlavou po rohu. Hrozně jsem ho oslavoval. Nejvíc si pamatuju na dvě trefy, které jsem dal doma Teplicím v zápase, který jsme vyhráli 3:1, a za týden už jsem byl ve Spartě.

Přestup do Sparty je vrchol v rámci českého fotbalu. V té době tam byli samí reprezentanti a já neměl moc šanci a čas přemýšlet o tom, že jsem v takovém klubu. Hrála se i Liga mistrů, takže jsem byl hozený do vody a musel se snažit. Říkal jsem si každý zápas a trénink: Buď rád, že jedeš v tom vlaku! Byla to pocta, kterou jsem chytil za pačesy. Když už jsem byl na hřišti s těma borcema, tak jsem do toho dal všechno. Působení ve Spartě se mi povedlo, což mě v kariéře zase posunulo dál.

V cizině byl vždycky na každý post minimálně jeden konkurent. Já chtěl být součástí týmu a hrát. To se mi podařilo, ale v nejlepších letech jsem tam byl hodně často zraněný. Vždycky jsem se musel propracovat zpátky do sestavy a povědomí lidí. Bojoval jsem a dařilo se mi to. Říkal jsem si jako ve Spartě: Jednou seš tady, tak dělej maximum, abys byl klubu prospěšný. V Hamburku jsem čekal na první gól až na jaro.

O reprezentaci by měl snít každý hráč. Mně se to poštěstilo. Fantastický pocit. Oba góly jsem dal na teplických Stínadlech. Mám pocit, že na první mi přihrával Pavel Nedvěd z rohu proti Švédsku v roce 2002. A pak jsem dával také proti Austrálii o dva roky dřív. Tým v té době držel pospolu, byl to krásný pocit, vidět kolem sebe radující se spoluhráče.

Teď se peru s tím, že profesionální fotbal v mém životě už není. Tím si projde každý hráč. Kariéru si prodlužuju na amatérské úrovni v rakouském Esternbergu. Už to není dennodenní tréninkový zápřah. Fotbal pro mě znamená prakticky všechno. Měl jsem štěstí se jím živit a něco dokázat.“

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud