12. prosince 2017 • 17:07

FIFA a UEFA hrozí českému fotbalu: Normalizační komise vyřízne nádor

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hodně ostrých slov znělo na mimořádné valné hromadě Fotbalové asociace ČR nejen z českých úst. Zástupci mezinárodních fotbalových federací UEFA a FIFA v Nymburce pohrozili převzetím kontroly nad FAČR. Reagovali na skutečnost, že si delegáti neodhlasovali změnu stanov tak, aby na každé volební valné hromadě musel být zvolen předseda a nedocházelo k patu mezi moravskou a českou komorou. A to i přesto, že delegáti nakonec zvolili za předsedu už v 1. kole Martina Malíka. FIFA plánuje vyslat do Česka normalizační komisi, která by ustanovila změny včetně zrušení dvoukomorového systému.



Mezinárodní federace tlačí na změnu stanov proto, aby ve volbách nenastávaly patové situace jako při červnové valné hromadě v Praze. Nový předseda po Miroslavu Peltovi tehdy nebyl zvolen ani ve třech kolech. Podobný pat se navíc několikrát zrodil i v minulosti. UEFA a FIFA proto daly české asociaci čas do června příštího roku, aby změnila stanovy.

Výkonný výbor již před časem schválil návrh úpravy, která by přidala ještě čtvrté kolo, v němž by rozhodl prostý součet hlasů bez rozdílu komor. Moravská komora ale s touto úpravou nesouhlasila a dnes ji nepodpořila. Další změnu tak může udělat až další valná hromada, která by se měla uskutečnit v červnu.

"Upřímně jsem zklamán," konstatoval místopředseda UEFA Hrihorij Surkis. "Po setkání s představiteli moravské komory jsme měl pocit, že jsme našli společný jazyk. Ale nebylo tomu tak. My vám přijeli pomoct a ne škodit. Vy jste však učinili svou volbu a my ji respektujeme. Získal jsem dojem, že dnes jste pohřbili projekt existence dvou komor," naznačil vlivný ukrajinský funkcionář.

"Demonstrovali jste neúctu k pravidlům UEFA a FIFA. Pokud nedodržujete dopravní předpisy, dostanete pokutu, a když chybujete znovu, přijdete na čas o řidičské oprávnění. Říkal jsem, že míč je na vaší straně, a vy jste nám ho vrátili. Já si teď musím rozmyslet, jak budu referovat na UEFA o tomto jednání," prohlásil Surkis.

Dvě komory? To není normální, tvrdil Surkis

Připustil, že normalizační komise FIFA, která se bude případem zabývat, může vzniknout už v lednu či únoru. "Abychom opět neztratili celý půlrok jako nyní," dodal s tím, že normalizační komise by mohla převzít i funkci výkonného výboru. Pro český fotbal by to mohlo mít neblahé finanční důsledky pro rozvoj FAČR a ohrozilo by to účast asociace na projektech, které jsou financovány FIFA a UEFA.

"Vaše asociace je jedinou z 211 asociací FIFA, která má dvě komory. A to není normální. Princip demokratického centralismu předpokládá, že se menšina vždy podřídí většině. Byl bych nerad, aby UEFA a FIFA byly nuceny vzít do ruky skalpel a normu, která je považovaná za nádor, operativním zákrokem odstranily. A věřte mi, že tato hrozba tu je," dodal Surkis.

Někteří delegáti na Surkisův projev a výrok o poslušnosti zareagovali smíchem či pískotem, takže s podobnou hrozbou posléze vystoupil i ředitel oddělení národních asociací FIFA Bjorn Vassallo.

"Nemohu akceptovat, že někteří lidé to neberou vážně. FIFA si přeje stabilitu a rozhodli jsme se, že ať už bude jakýkoli výsledek volby, tak takzvaná normalizační komise přijede a dohlédne na místní fungování," uvedl Vassallo.

"Děje se to běžně po celém světě. Máme normalizační komise v Africe, Asii, nedávno v Řecku. Poté co odjela, v Řecku aktuálně máme monitorovací komisi. Je to první rok dohledu a pak druhý rok dohledu. Myslím, že vy toto nechcete," dodal Vassallo.

Peltův projev volbu předsedy hodně ovlivnil, říká neúspěšný kandidát Fousek
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud