2. února 2018 • 04:40

Boháč Zlatan! Za United nehraje, radost mu však dělá vlastní byznys

Autor: pav
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Někteří hráči pověsí kopačky na hřebík a až pak dumají, co dělat dál. Jiní jasně vědí, že chtějí pokračovat u fotbalu, v rolích trenérů či funkcionářů. A pak je tu Zlatan Ibrahimovic. Švédský kanonýr pořád vydělává solidní peníze fotbalem, na život po blížícím se konci kariéry je ale více než dobře připraven. Reklamy a vlastní podnikání mu hrnou na konto velmi solidní peníze.



Základní plat Zlatana Ibrahimovice v aktuální sezoně v Manchesteru United činí 125 tisíc liber (3,6 milionů korun) týdně. Za rok tedy švédský veterán dostane zhruba 187,7 milionů korun. To je už tak velmi solidní částka, přitom zkušený kanonýr musel před podpisem nové smlouvy přistoupit na významné zmenšení platu.

V prvním ročníku, který strávil v dresu Manchesteru United inkasoval za týden 350 tisíc liber, tedy 10 milionů korun. Takovou částkou se teď pyšní jeho nový spoluhráč Alexis Sánchez.

Škrty na výplatní pásce ale mají svoje důvody. Ibrahimovice v posledních měsících provázejí vleklé zdravotní problémy. Loni v dubnu si poranil vazy v koleni, do hry se vrátil až v prosinci. Ještě na konci roku si zranění zase obnovil. I proto se poslední dobou často mluví o tom, že United nebudou mít problém se jej zbavit a dopřát mu štaci v americké MLS.

Zlatan nepotřebuje „jen“ plat od šéfů United. Ve Švédsku je modlou, i proto se jej ty největší firmy snaží dostat do svých reklam. V minulosti už byl tváří značky aut Volvo, drinku Vitamin Well, herní konzole Xbox či kosmetiky Nivea. Od roku 2004 až do roku 2014 byl navíc oficiálním ambasadorem oděvní firmy Nike. V jejich produktech už ale nikde nepózuje.

A to především kvůli dalšímu zdroji jeho bohatství - vlastní značce oblečení. Společnost A-Z Sportswear založil švédský snajpr v roce 2016 za asistence Pettera Varnera, šéfa velké norské oděvní firmy Varner. Zlatanova společnost vyrábí všechny druhy sportovního oblečení, nově i včetně spodního prádla.

Aby toho nebylo málo, Ibrahimovic má i vlastní sérii parfémů a propůjčil svou podobiznu i telefonní hře Zlatan Legends. Ta je sice ke stažení zadarmo, nabízí ale nákupy v aplikaci.

Všechny tyto aktivity staví Zlatana Ibrahimovice mezi nejlépe placené sportovce světa. Časopis Forbes jej v roce 2014 zařadil na 12. místo. V roce 2017 už spadl na 30. pozici, s ročním příjmem 27 milionů dolarů (547,7 milionů korun). Z toho 5 milionů dolarů (101,4 milionů korun) tvoří příjmy z reklam.

Podle Business Insideru je Ibrahimovicova tržní hodnota 3,1 miliardy korun. Před ním už je jen nepřekonatelná dvojice Lionel Messi (6,6 miliardy) a Cristiano Ronaldo (7,2 miliardy).

Je ale důležité připomenout, že Zlatan si všechno své jmění nenechává jen pro sebe. Aktivně se zapojuje do charitativních projektů, především do Světového potravinového programu OSN. Málokdo asi zapomene na zápas s Caen, ve kterém tehdejší hvězda PSG slavila sundáním dresu a odhalením jmen 50 hladovějících dětí z afrických zemí. 

"Moje jméno znají lidé všude po světě. Ale nikdo nezná těch 805 milionů lidí, kteří trpí hladem," prohlásil na tiskové konferenci. "Od teď chci, aby podpora fanoušků nesměřovala jen mně, ale i těmto lidem, kteří jsou pro mě skuteční šampioni. Kdykoli uslyšíte mé jméno, vzpomeňte si na mě," dodal 36letý kanonýr.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud