1. února 2018 • 04:50

Mikloško o talentu: Ze Slovácka do United? Skok do jiného světa

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nestává se často, aby český hráč podepsal profesionální smlouvu s klubem z Premier League. Natož s Manchesterem United! Teprve 17letý Matěj Kovář to dokázal. Z regionálního Slovácka se přesunul na Ostrovy. Čím český talent anglického giganta oslnil? „Nechá si poradit, nebojí se dřiny a nezlomí ho dílčí neúspěch. Kontrakt si v mých očích stoprocentně zaslouží. A věřte mi, že já nechválím často,“ říká někdejší gólman Luděk Mikloško, který mladého fotbalistu jakožto zástupce agentury Sport Invest doprovázel.



Všechno začalo v minulém roce, když Mikloško vedl debatu s členy sportovního úseku United o možném doplnění mládežnických celků.

„Matěje jsem jim s čistým svědomím doporučil jako talentovaného a inteligentního kluka, který má sportovní i osobnostní předpoklady pro anglický fotbal. Po dalších jednáních byl Matěj pozván na testy, na kterých jednoznačně zaujal. A zde je třeba zdůraznit, že nestačí sportovní výkon. Jde o celkové vystupování hráče,“ poodhaluje bývalý brankář West Hamu zákulisí nevšedního transferu.

Na stáži talentovaný brankář zaujal natolik, že mu klub v poslední den přestupového období nabídl profesionální smlouvu. „Samozřejmě si všichni uvědomujeme, že podpisem smlouvy vše teprve začíná. Ale už tento stav je důkazem toho, že je Matěj na dobré cestě. Nyní bude muset každý den dokazovat, že klub touto investicí udělal správný krok,“ tuší Mikloško.

Matěj Kovář ze Slovácka podepsal v Manchesteru United
Matěj Kovář ze Slovácka podepsal v Manchesteru United


Co nyní čeká mládežnického reprezentanta v jedné z nejlepších světových akademií? „Skok do jiného světa. Matěj zde již byl na stážích, což je standardní způsob anglických klubů, jak si hráče otestovat a zároveň mu představit svá očekávání a možnosti. Přesto bude start angažmá velkou změnou. Zázemí, tréninkové plochy a regenerační klinika, zápasy, zahraniční turnaje. Pečlivě naplánované tréninky, denní testování s využitím nejmodernějších metod,“ popisuej Mikloško výhody angažmá v jedné z nejprestižnějších fotbalových akademií na světě.

Na jednu stranu však Kovář bude moci využívat neuvěřitelného zázemí, na druhou stranu se však ocitne pod tíhou obrovského očekávání očekávání.

„Přichází zde tlak spojený se společenským postavením fotbalu v Anglii. Je to náboženství, styl života. Manchester United je pak v tomto kontextu ještě speciální, je to globální značka. Měl jsem možnost být s týmem kategorie U15 na týdenních turnajích v Irsku a v Anglii, na každý zápas dorazilo minimálně 1500 fanoušků. To je něco, s čím se hráči ze zahraničí musí srovnat,“ odkrývá Mikloško.

„Půl roku by měl Matěj trénovat paralelně s týmy U23 a U18, od léta by pak mohl být pevnou součástí celku U23. Vše samozřejmě závisí na něm a jeho výkonnosti. Poté by se již otevírala vrátka k možnému hostování a seznámení se s dospělým fotbalem. Ale to předbíháme. V prvé řadě se musí dobře zapsat na začátku, potvrdit očekávání, s kterými do Manchesteru přichází,“ vzkazuje na dálku mladému gólmanovi legenda, která má mezi fanoušky v Anglii dosud obrovské jméno.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud