Jan Podroužek
26. ledna 2021 • 21:42

Zemřel Jozef Vengloš (†84). Byl u zlata i bronzu z mistrovství Evropy

Autor: Jan Podroužek, apr, mik
Vstoupit do diskuse
4
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Největší trenérská dvojka československé fotbalové historie už je zase spolu. Není to dobrá zpráva, je smutná. Na věčnost za Václavem Ježkem totiž odešel v úterý vpodvečer i jeho asistent ze zlatého mistrovství Evropy 1976 a pak jeho šéf z mistrovství světa 1990 Jozef Vengloš. Slovenský trenér zemřel v nedožitých 85 letech v nejbližším rodinném kruhu, jak uvedl Slovenský fotbalový svaz.



Nejdřív šel cestou pomocníka, asistenta. Než se sám stal velkým trenérem. Rodák z Ružomberoka, kterého pro velký fotbal vychoval Slovan Bratislava, proslul především jako skvělý trenér, i když i jako hráč má s „belasími“ jeden titul. Jozef Vengloš v úterý zemřel.

Necelých šestadvacet let po svém osudovém trenérském kolegovi. Václav Ježek je po smrti už od léta 1995. Spolu vytvořili geniální dvojici, která dovedla československou reprezentaci k titulu mistrů Evropy 1976, Ježek byl tehdy hlavní, Vengloš asistent, v Bělehradě to končilo slavnou penaltou Antonína Panenky...

Síly spojili znovu o čtrnáct let později, vtipné ale bylo, že si tenkrát v Itálii prohodili role. Na mistrovství světa 1990 byl Vengloš šéfem a Ježek, sparťanská trenérská legenda, pomocníkem. A zase z toho byl husarský kousek, čtvrtfinále. Až v něm vypadli Češi s Němci.

Ivo Knoflíček (vlevo) v rozhovoru s trenérem Jozefem Venglošem
Ivo Knoflíček (vlevo) v rozhovoru s trenérem Jozefem Venglošem

„Byli ideální dvojicí. Každý byl sice jiný, ale skvěle se doplňovali, nikdy jsem mezi nimi necítil disharmonii. Starší Ježek velmi akceptoval názor mladšího Vengloše, který byl spíše hloubavější, Ježek dynamičtější,“ popisoval v seriálu Sportu o světovém šampionátu 1990 úžasnou symbiózu Stanislav Griga, tehdejší reprezentant.

„Byli to dva fenoméni. Vengloš jako stratég, zastupoval rozum. Ježek motivátor,“ přidal se i se svou vzpomínkou Grigův spoluhráč Ľubomír Moravčík.

Největším Venglošovým hráčským úspěchem byl titul se Slovanem Bratislava z roku 1955, tehdy dokonce „belasím“ dělal kapitána, přitom mu bylo devatenáct let. Největší slávu ale zažil právě jako trenér.

Titul z evropského šampionátu 1976, víme, dva roky potom ale tým po Ježkovi převzal a pokračoval v krasojízdě. V roce 1980 ho dovedl k bronzu, za dva roky s ním jel na mistrovství světa do Španělska. Zářil i na klubové úrovni, dvakrát dovedl k ligovému triumfu svůj milovaný Slovan, dostal se taky do zahraničí.

Uznání se dočkal i od FIFA a UEFA, pod jejichž hlavičkami dělal lektora, přednášel o fotbale, školil mladé trenéry. Šestkrát vedl Výběr světa v exhibičních duelech. Na Ostrovech mu dokonce za jeho noblesní vystupování dali přezdívku „gentleman“, od UEFA dostal Diamantový řád za zásluhy a od FIFA nejvyšší vyznamenání Order of Merit. Slovenský fotbal ho určil největším trenérem dvacátého století.

JOZEF VENGLOŠ

18. února 1936 – 26. ledna 2021 (+84 let)
Hráčská kariéra: Slovan Bratislava (mistr 1955)
Trenérská kariéra: s A-reprezentací Československa jako asistent Václava Ježka mistr Evropy 1976, jako hlavní kouč třetí na ME 1980, postup na MS 1982 a 1990 (čtvrtfinále), posléze vedl reprezentaci Slovenska, Ománu i Malajsie. Na klubové úrovni kromě působení v čs. nejvyšší soutěži vedl v zahraničí mj. Aston Villu, Fenerbahce Istanbul, Celtic Glasgow, Sporting Lisabon, Ičihara United.

Vstoupit do diskuse
4

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud