Štěpán Filípek
17. června 2022 • 16:50

„Berbrovské“ školení na Pardubicku? Šestnáct perných dnů ve vinárně

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Další pozoruhodné „kousky“ spadající do éry spjaté s fotbalovým kmotrem Romanem Berbrem musí řešit nová fotbalová garnitura. Patří mezi ně například vyvádění peněz z účtu Plzeňského krajského fotbalového svazu, jemuž vládl právě Berbr. Podobným praktikám nasvědčuje i případ pardubického svazu, kterému donedávna pro změnu velel „Náčelníkův“ věrný spojenec Michal Blaschke. V době jeho vlády na východě Čech se měla uskutečnit tři školení, z nichž to nejdelší mělo trvat dokonce celých šestnáct dní. A dějiště bylo opravdu zajímavé: jedna z vináren v Hradci Králové…



Byl to jeden ze způsobů, jak se dostat k penězům a pak si je rozdělit s kumpány. Alespoň podle policie k tomu došlo v plzeňském fotbale: Berbr, jenž byl i místopředsedou fotbalové asociace, měl se svými „parťáky“ vytvořit tři faktury za fiktivní seminář mládežnických trenérů, a získat tak celkem 850 tisíc korun. Po Berbrově pádu se na jeho bývalé hájemství zaměřila i Revizní a kontrolní komise FAČR a krom jiného zjistila další problémy s dokumentací a podobně. „S vysokou mírou pravděpodobnosti dojdeme ke shodným výsledkům jako Policie České republiky,“ prohlásil ve videovystoupení na páteční valné hromadě asociace šéf komise Marek Hájek.

Ten zároveň zmínil jinou kauzu, a to na půdě Pardubického krajského fotbalového svazu. Týkala se nákupu materiálu a školení, přičemž Blaschke a spol. prý důsledně ignorovali požadavky na kontrolu. „V těchto dvou oblastech vedení krajského svazu selhalo. Nedostatky byly odhaleny až tím novým. Možná škoda činí od půl milionu korun výše,“ řekl Hájek. „Jedná se o tři školení, od dvanácti až po šestnáct dní, to bylo nejdelší. Pozvánka nebo seznam účastníků jsou nedohledatelné,“ dodal.

Navíc se podle něho vše mělo odehrávat ve skutečně kuriózním „školicím středisku“: v královéhradecké vinárně. „To neumíme posoudit. V každém případě školení ve vinárně v Hradci Králové je nestandardní a to, že, trvají dvanáct až šestnáct dní, je nereálné a obsah pro ně nevymyslí žádný lektor,“ podotkl lakonicky Hájek.

Staré hříchy nyní už rok řeší stávající vedení FAČR. „K dalšímu přezkoumání jsme předali problematické smlouvy v objemu téměř sto milionů korun,“ prohlásil předseda asociace Petr Fousek. Podle Hájka bude „prošetřování“ ještě nějaký čas trvat. „Problematické smlouvy se pohybují v desítkách milionů korun. Byl jsem přesvědčen, že bude stačit rok. Není a nebude to možné, musíme se na to připravit,“ varoval Hájek.

Valná hromada FAČR

  • Řádná valná hromada FAČR neschválila úpravu stanov. Proti předloženému návrhu hlasovala česká komora, moravská byla pro. Předseda FAČR Petr Fousek to považuje za špatný signál směrem k veřejnosti. Nejvíce diskutovaným bodem byl během debaty článek o delegátech na valné hromadě.

    Úprava počítala s tím, že by zůstalo 202 delegátů a takzvané provolby, v nichž si třetiligové a divizní kluby vybírají delegáty, které s hlasovacím právem vyšlou na valnou hromadu. Hnutí F-evoluce, vzniklé předloni na podzim po zatčení bývalého místopředsedy FAČR Romana Berbra s cílem změnit poměry v českém fotbale, chtělo provolby zrušit.

  • FAČR měla za loňský rok zisk 11,04 milionu korun. Oproti roku 2020, který byl  poznamenaný pandemií, skončilo hospodaření asociace v plusu o více než 51 milionů korun. Největší dceřiná společnost STES, která se zabývá prodejem televizních, marketingových a reklamních práv, skončila rok 2021 se ziskem 3,47 milionu korun. Předloni vykázala ztrátu 54 milionů korun.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud