7. srpna 2022 • 15:50

Z otloukánka hvězdou. Kdo byl trenér, který v Belgii zachránil Kollera

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Každá pohádka má i smutné kapitoly, v kterých se hlavnímu hrdinovi nedaří. Historicky nejlepší střelec české reprezentace Jan Koller na tom nebyl jinak: nechtěli ho ve Spartě a trápil se i zkraje štace v belgickém Lokerenu. Než ho vysvobodil nový trenér. I o tom vypráví filmový dokument Jan Koller – Příběh obyčejného kluka, který bude mít premiéru už 10. srpna. Na iSport.cz můžete sledovat exkluzivní ukázky z očekávaného snímku, který už má za sebou čtyři předpremiéry napříč Českem.



Mise, od níž si hodně sliboval, se hned na začátku změnila v mučivé peklo. Jan Koller v provinčním Lokerenu nehrál, a aby toho nebylo málo, odmítla za ním přiletět jeho tehdejší přítelkyně, což znamenalo konec jejich vztahu. Zdrcený dlouhán ze Smetanovy Lhoty zvažoval návrat domů, dokud…

Dokud k týmu nepřišel Willy Reynders.

Že vám to jméno nic neříká? Pro Kollera to byl osudový trenér. Energický čtyřicátník rychle rozpoznal Kollerův potenciál a udělal z něj nejdůležitějšího muže týmu.

„Kouč začal tím, že jmenoval sestavu ne od brankáře, ale od Honzy. Prostě vysunutý útočník Koller a pak šel až dozadu,“ říká bývalý záložník Roman Vonášek, jenž v Lokerenu sledoval Kollerovu proměnu na vlastní oči.

„Tehdy jsem já jako trenér chtěl hrát vždy s hrotovým útočníkem. Jan byl tím správným prototypem,“ vykládá Reynders. Během posledního čtvrtstoletí prošedivěl, ale v očích má pořád jiskru, která z něj vyzařovala i během filmového setkání s Kollerem.

Film o Janu Kollerovi míří do kin
Film o Janu Kollerovi míří do kin

Jejich vztah se postupně vyvíjel, poctivý dobrák z jižních Čech nezářil od začátku. „Trenér znal moje nedostatky, například v obratnosti a odhadu na míč. Jednou mi zavěsil balon na takovou šibenici, rozkýval ho a já se musel trefovat hlavou,“ líčí Koller. „Pod trenérem Reyndersem jsem udělal neskutečný progres.“

V Lokerenu na Kollera dodnes vzpomínají s nostalgií. Včetně člena klubového vedení Willyho Peeterse: „Nejdřív nám říkali, ať ho vrátíme do brány. Tvrdili, že ten kluk neumí hrát fotbal. Ale během krátkého období se z něj stala absolutní hvězda. Udělal pro to všechno. Naprosto všechno.“

Ve své třetí a poslední sezoně v Lokerenu se Koller stal nejlepším střelcem belgické ligy a fanoušci se s ním dojatě loučili. Na jednom transparentu stálo: Bedankt, Jantje! Díky, Jeníčku!

Zajímá vás, co bylo dál? Kudy vedla cesta ke slávě a fotbalové nesmrtelnosti? Vyrazte do kina, uvidíte spoustu dalších hvězd v čele s mistrem světa Mariem Götzem.

Premiéra se uskuteční 10. srpna v Cinema City v pražském Slovanském domě, o den později začíná distribuce po celém Česku. Vstupenky jsou už teď k dostání v síti Cinema City.

„Přijďte se na film spolu se mnou podívat,“ zve Koller nejen fotbalové fanoušky.

Film Koller jde do kina. Pojďte taky, říká fotbalová legenda
Video se připravuje ...

Knihu Koller: Byl to víc než sen objednávejte na iKiosek.cz ZDE >>>

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud