iSport.cz
25. července 2022 • 16:35

Jan kdo? Nepustíme tě, slyšel ve škodovce Koller u závory na Spartě

Autor: iSport.cz, Martin Mls
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pátého března 1995. Nejspíš si na tu chladnou neděli už nepamatujete, ale v kariéře Jana Kollera byla osudová. Poprvé si zahrál první ligu, jeho Sparta tenkrát přijela do Benešova. Než ale k tomuhle milníku došlo, obr ze Smetanovy Lhoty si na Letné užil své. Přijetí nebylo zrovna vřelé – a začalo to už prvním příjezdem na stadion. I o téhle kapitole fotbalové cesty historicky nejlepšího střelce české reprezentace vypráví dokument Jan Koller – Příběh obyčejného kluka. Bude mít premiéru už 10. srpna a iSport.cz přináší exkluzivní ukázky z filmu.



Doma ve Smetanově Lhotě jezdil na traktoru a fotbal hrál jen na žízeň, ale díky brigádě v České národní bance a hodnému kolegovi Václavu Tichému se dostal do béčka slavné Sparty. Jan Koller nečekanou šanci náramně využil a na jaře 1995 poprvé vkročil do kabiny tehdejších českých šampionů. Bylo mu necelých dvaadvacet.

„Viděli jsme ho hrát proti nám,“ líčí Pavel Nedvěd , jedno z hlavních sparťanských es té doby. Mluví o modelovém zápase, v kterém Nedvěd a spol. vyhráli 5:2 a oba góly béčka vstřelil Koller. „Vláďa Borovička, asistent trenéra Sundermanna, se chytal za hlavu a říkal: Co to tady máte? To není možný, to je super kluk a super hráč. Ať k nám přijde druhý den na trénink.“

Dvoumetrovému nesmělému obrovi to mohlo přidat jako sen, ale byla to sladká realita. „Byl jsem strašně nervózní,“ vybavuje si Koller.

Dál už to tak snové nebylo. „Přihasil jsem si to na Letnou s mojí škodovkou stopětkou – a nejdřív mě tam ani nepustili. Nechal jsem auto před bránou a šel jsem dál pěšky,“ popisuje Koller složitý start štace ve sparťanském áčku.

A co teprve noví spoluhráči! Všichni z něj byli paf. Trefně to shrnuje obránce Tomáš Požár: „Myslím, že pro některé hráče v té době, kdy kabina byla nabitá hvězdami, to mohl být docela šok.“

V šoku byl i Petr Kouba, brankář vicemistrů Evropy 1996. „Popravdě řečeno, nevypadal moc dobře,“ vykládá Kouba. „Potřebovali jsme posilu do útoku a čekali jsme, koho nám vedení přivede. A najednou se objevil obrovský kluk…“

Zajímá vás, jak to bylo dál? Vyrazte do kina, kromě Kollera ve filmu uvidíte spoustu dalších hvězd v čele s mistrem světa Mariem Götzem.

Premiéra se uskuteční 10. srpna v Cinema City v pražském Slovanském domě. Ještě předtím se odehrají čtyři předpremiéry: 28. července v Praze a o den později v Plzni, 4. srpna v Brně a 5. srpna v Ostravě. Vstupenky jsou už teď k dostání v síti Cinema City.

„Přijďte se na film spolu se mnou podívat,“ zve Koller nejen fotbalové fanoušky.

Film Koller jde do kina. Pojďte taky, říká fotbalová legenda
Video se připravuje ...

Knihu Koller: Byl to víc než sen objednávejte na iKiosek.cz ZDE>>>

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud