25. ledna 2024 • 18:40

Nevídaný trest za match-fixing: 15 let a milion. Turyna pyká za „smrt židům“

Vstoupit do diskuse
9
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tři ovlivněné zápasy a za ně tři postihy, z nichž jeden je mimořádný. Etická komise udělila hlavnímu organizátorovi match-fixingu Michalu Hladíkovi zákaz činnosti na 15 let a navrch přidala pokutu ve výši jeden milion korun. „Nejzávažnější případ, který jsme řešili,“ zní z komise. Dalšími potrestanými jsou Filip Firbacher a Javier Neruda. Trest dostal i bývalý sparťan Daniel Turyna za chování na sociálních sítích. Na Silvestra tam zveřejnil příspěvky se slovy „smrt židům“ nebo „nenávist židům“.



O co šlo v případě match-fixingu?

Všichni tři pánové jsou – teď spíš platí, že byli – aktivními hráči. Ani jeden z nich však nepůsobil v klubech, jichž se dotčené zápasy týkaly.

Těmi zápasy byly:

Valašské Meziříčí–Slavičín, MOL Cup ze 14. srpna 2019

Valašské Meziříčí–Třinec, MOL Cup z 27. srpna 2019

Rakovník–Motorlet, ČFL z 2. října 2021.

V prvních dvou případech Hladík nabídl úplatek Lukáši Pobořilovi, hráči Valašského Meziříčí. Proti Slavičínu ve výši od 25 000 do 50 000 korun, proti Třinci ve výši od 25 000 do 100 000 korun.

Co se týče utkání v Rakovníku, byl mechanismus složitější. Hladík oslovil Filipa Firbachera, aby ten oslovil Javiera Nerudu, aby ten oslovil hráče Motorletu, které znal. S tím, že mají padat v pokutovém území a dosáhnout tím odpískání penalty. Mustr, který svědčí o podezření na nekalé sázení. Pro úplnost, zápas v Rakovníku pískal Michal Paták.

Neruda učinil, jak bylo vymyšleno, jenže tady došlo k zásadní trhlině v plánu.

Motorleťáci totiž pokus o ovlivnění zápasu nahlásili.

Jak píše etická komise: „K ovlivnění utkání nakonec nedošlo, protože tito oslovení hráči se zachovali ukázkově a nabídku pánů Firbachera a Nerudy na ovlivnění utkání odmítli a věc nahlásili.“

Těmi ukázkovými hráči jsou Daniel Žížala (v utkání pro zajímavost vstřelil jedinou branku) a Jan Walter. O utkání už iSport.cz dříve psal. Více čtete ZDE>>>

O nabídce řekli trenéru Martinu Poustkovi a vedení klubu. A jeho předseda Rudolf Blažek se ihned obrátil na policii i fotbalovou asociaci. „Naši hráči se zachovali férově. Bylo jasné, že to musíme předat policii,“ řekl loni v srpnu klubový šéf.

Zápas se pochopitelně odehrál, jen už v pozměněných kulisách. Takto na něj vzpomínal nejmenovaný hráč Motorletu. „My jsme byli favorit a kurzy tomu nejprve odpovídaly. Ale pak se začaly rapidně měnit. Dva tři dny před zápasem vyskočily na naši výhru nahoru. Vzhledem k tomu, že pískal Michal Paták, čekali jsme všechno. Tak jsme si říkali, že to teda bude pěkný. Než poprvé pískl, tak se mě zeptal, jak se mám. Já mu říkám, že dobrý, a ptám se, co se jako tady bude dneska dít. On se zeptal, co by se mělo dít. Já mu odpověděl, že jsem slyšel, že se něco dít má, a že jsme to dali na policii, že už to šetří kriminálka,“ vyprávěl hráč.

Zápas prý nakonec proběhl ze strany rozhodčího bez ovlivnění. „Možná se začal po tom, co jsem mu řekl, trochu bát.“

Ovšem policie začala konat a případ se dostal až před civilní soud, který skončil podmíněným zastavením trestního stíhání.

A nyní verdikt vynesl také soud fotbalový, tedy etická komise. Na základě porušení paragrafů 49 Úplatkářství a 64 Narušení regulérnosti soutěže či utkání vynesla tyto tresty.

Michal Hladík: 15 let zákazu činnosti a pokuta 1 000 000 korun.

Filip Firbacher: 30 měsíců zákazu činnosti a pokuta 20 000 korun.

Javier Neruda: 20 měsíců zákazu činnosti a pokuta 20 000 korun.

K Hladíkově postihu komise uvedla. „Takto vysoký trest byl udělen z toho důvodu, že šlo o dosud nejzávažnější případ, který etická komise řešila. Ovlivňování navíc probíhalo systematicky a opakovaně, přičemž je vhodné na tomto místě zdůraznit absolutní nepřijatelnost takového jednání.“

Všichni potrestaní se pochopitelně mohou odvolat. A pokud vystoupí z fotbalové asociace, vyhnou se povinnosti zaplatit pokutu. Což se přinejmenším v Hladíkově případě téměř jistě stane.

Pokuta a veřejně prospěšné práce pro Turynu

Pětadvacetiletý útočník Daniel Turyna, který ještě před rokem patřil smluvně Spartě, zná trest za své chování na sociálních sítích. Na Silvestra tam zveřejnil příspěvky se slovy „smrt židům“ nebo „nenávist židům“, čímž se začala zabývat Etická komise Fotbalové asociace České republiky. Hráč divizní Čáslavi musí zaplatit pokutu 50 tisíc korun a absolvovat 20 hodin veřejně prospěšných prací.

Že se Turynovými výroky, které ze sociální sítě Instagram a X následně smazal, bude komise zabývat, oznámila na začátku roku. Ve hře byl i víceletý trest zákazu činnosti, tomu se ale se sparťanskou i slávistickou minulostí vyhnul.

Vzkazy „smrt židům“a „nenávist židům“ jsou disciplinárním přečinem, který řády popisují jako projevy hanobící příslušnost k rase nebo etnickému původu, barvě pleti, sexuální orientaci, národnost nebo politickou příslušnost.

V době přečinu byl Turyna ještě hráč třetiligových Záp. Ne ale na dlouho. „Už od začátku prosince pracujeme na jeho konci v klubu. Nepočítám s ním ani já, ani trenér. Hledá si nové působiště,“ prozradil Mašek. „Tohle je taková pomyslná poslední kapka,“ řekl na začátku ledna pro deník Sport a web iSport.cz Michal Mašek, sekretář Záp.

Útočník, kterého před lety Slavia se Spartou vyměnila za Jana Kuchtu, si tak trest 20 hodiny veřejných prací odpyká už jako hráč divizní Čáslavi, kde podepsal během ledna kontrakt. Těžko pochopitelný výstřelek ho bude stát 50 tisíc korun.

Vstoupit do diskuse
9

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud