19. dubna 2008 • 00:00

Olomouc střílela na koncích poločasů

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté Olomouce porazili na domácí půdě Žižkov 2:0. Domácí dostal do vedení těsně před přestávkou Bajer, v samém závěru výhru pojistil hlavou Brazilec Bueno, svoji první ligovou trefou.



Fotbalisté Olomouce porazili v utkání 26. ligového kola Viktorii Žižkov 2:0. Urputné utkání rozhodly především chyby žižkovské obrany v posledních minutách obou poločasů. Domácí dostal do vedení těsně před přestávkou Bajer, v samém závěru výhru pojistil hlavou Brazilec Bueno. Na Hanáckou metropoli se hodinu před zápasem začaly sypat provazce deště, které neušetřily ani trávník Androva stadionu. Od začátku se tak hrálo na sice stabilním, ale také notně nacucaném a rychlém povrchu, který rychlým odskokem míče zpočátku hodně zaměstnával obě obrany. Lépe se s podmínkami srovnali hosté a už po čtyřech minutách obral agilní Koukal na levém rohu šestnáctky kličkujícího brankáře Drobisze, přistrčil míč Kušnírovi, který ale placírkou míč vytočil mimo prázdnou branku. Žižkovský dres po čtyřzápasové pauze opět oblékl záložník Stracený a z pravého křídla dirigoval pětičlennou zálohu, jejíž pohyblivost činila Olomouckým značné problémy. V 10. minutě si právě na Straceného roh naskočil stoper Pilař a jeho hlavička jen o kousek minula bližší tyč. Poté už fotbal upadl do letos běžné olomoucké nudy a prokřehlí diváci viděli až do poločasu jen urputný fotbal. Jako z jiného světa potom vypadal ve 35. minutě žižkovský útočník Demjan, který u rohového praporku parádní kličkou vyškolil Heidenreicha a vzápětí našel na malém vápně osamoceného Kušníra, který ale ve skluzu opět branku trefit nedokázal. Za deset minut své zaváhání levý bek domácích Heidenreich vymazal. Z rohu vápna Žižkova poslal před branku přízemní centr, který prošel až na druhou stranu přesně na kopačky osamoceného Bajera, který se křížnou střelou po zemi trefil přesně. Byla to přitom vůbec první střela na branku v zápase. Ani po změně stran to s předváděnou hrou nebylo o mnoho lepší, domácí už ale působili směrem dozadu přece jen jistěji a Žižkov do šancí nepouštěli. Pojistit vedení navíc mohl v 52. minutě Schulmeister, to by však nesměl nikým neatakován hlavičkovat jen do brankáře Bartalského. Z urputného boje uprostřed hřiště pak vybočila až 84. minuta. Po závaru v šestnáctce Žižkova se dostali na malém vápně ke střelám Heidenreich s Schulmeisterem, ale ani jeden na vybíhajícího Bartalského nevyzrál a třetí střelu poté vyhlavičkoval z prázdné branky Šťastný. I konec druhého poločasu Olomouckým vyšel. Na časomíře právě naskočila 90. minuta, když se prohnal po levé straně Brazilec Bueno a zastavil jej až ostrý skluz hostujícího Šťastného, avšak jen načas. Po následném přímém kopu si míč totiž našel zase brazilského forvarda, který prudkou hlavičkou nezaváhal a připsal si první trefu v české lize.


Sigma Olomouc - Viktoria Žižkov 2:0 (1:0) Branky: 45. Bajer, 90. Bueno. Rozhodčí: Kocourek - Košec, Drastík. ŽK: Kaščák - Kušnír, Xavier, Pilař, Šťastný. Diváci: 3157. Olomouc: Drobisz - Randa (46. Šuškavčevič), Hudec, Škerle, Heidenreich - Janotka, Kaščák, Bajer, Onofrej (66. Kazár) - Bueno, Schulmeister (90.+1 Hořava). Trenér: Pulpit. Žižkov: Bartalský - Šťastný, Pilař, Besta, Xavier - Procházka, Kropík - Stracený (67. Tinga), Koukal (71. Švancara), Kušnír (78. Blaha) - Demjan. Trenér: Griga.
Hlasy po utkání: Podle olomouckého trenéra Martina Pulpita rozhodla utkání poločasová rošáda v obranné formaci. Pravý bek Randa už se z kabiny na trávník nevrátil, jeho místo zaujal stoper Škerle a doprostřed obrany se postavil čerstvý Šuškavčevič. "Troufám si říct, že Šuškavčevič nám vyhrál zápas. Po jeho příchodu se obrana hodně zlepšila, obraz hry to změnilo," prohlásil na pozápasové tiskové konferenci Pulpit. Do té doby mu ale jeho svěřenci příliš radosti nedělali. "Soupeř hrál kompaktně, dobře se pohyboval. A nám chyběl nápad, do hry jsme se dostali až po vstřelené brance," řekl Pulpit. "Ne všichni k tomu přistoupili jako k prvoligovému utkání. V prvním poločase táhli mužstvo tři čtyři hráči, v kabině jsem musel zvyšovat hlas." To žižkovský trenér Stanislav Griga mohl po zápase jen konstatovat, že jeho mužstvo zase srazila mizerná koncovka. "Měli jsme tři čtyři šance, ale nedali jsme je, teď nás koncovka hodně trápí. Dát prvního góla my, bylo by to o něčem jiném," řekl Griga. "První poločas byl přitom z naší strany velmi dobrý, soupeře jsme nepouštěli do šancí a sami hrozili. Po poločase už to bylo těžké, kvalita utkání navíc ještě poklesla," prohlásil Griga. Žižkov může prohra v Olomouci stát klidný závěr sezony. "Na záchranu máme sice v tuto chvíli osm bodů rezervu, ale máme o zápas víc a příští kolo jedeme na Slavii. Ve 28. kole s Mostem to proto může být ještě klíčový duel o záchranu," varoval Griga. Radost mu udělal alespoň návrat kapitána Straceného, který se vrátil po čtyřzápasové pauze zaviněné virovým onemocněním. "Dokud stačil a měl sílu, pak si svoje odvedl. Mužstvo psychologicky posílil a mužstvo pod ním zvedlo, hrálo dobře," pochválil Straceného kouč.

Témata: 

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud