13. března 2023 • 11:03

Recenze herních sluchátek Lorgar NOAH 701. Kompromisům navzdory

Autor: Ladislav Novák
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Cenově dostupný herní headset pro nenáročné hráče nabízí slušnou výbavu, je třeba však přistoupit na nějaké ty kompromisy.



Do redakce nám dorazil další zajímavý kousek hardwaru, pro ty z vás, kteří to s hraním her myslí vážně a rádi si užijí kvalitní zvukovou reprodukci. Pro tentokrát se jedná o náhlavní headset společnosti Lorgar, která se pokouší nově prorazit nejen na českém trhu. V portfoliu výrobce lze nalézt snad téměř vše, co si lze ve spojitosti s hraním představit, tedy myši, klávesnice, sluchátka, podložky pod myš, ovladače, webkamery, mikrofony, ale i židle a stoly.

Téměř dárkové balení

Protentokrát jsme zaměřili svou pozornost na sluchátka, konkrétně model NOAH 701. Tento náhlavní bezdrátový headset se vyznačuje především kompaktními rozměry, dlouhou výdrží baterie a podporou 3D zvuku, který oceníte nejen při hraní multiplayerových her.

Lorgar Noah 701Foto Ladislav Novák, Lorgar/ https://lorgar.eu/

Headset je uložený v roztomilém boxu malých rozměrů, jak jinak než v NO PLASTIC ECO PACKAGING balení, což je v poslední době poměrně záslužný trend. Ostatně, co není baleno tímto způsobem, jako by bylo automaticky odsouzeno k záhubě. Jakkoli je boxík sám o sobě úhledný, výsuvná vrchní část kartonové krabice drží jak židovská víra a dostat se elegantně do vnitřku balení mi zabralo několik desítek sekund. Z jedné strany nesporná výhoda, neboť nehrozí nechtěné vypadnutí či rozpad balení ihned po uchopení do rukou, na druhou stranu, kdo se chce nervovat hned při vybalování.

"Výrobce sám garantuje kompatibilitu s PC, PS4/PS4 Pro, PS5 a Nintendo Switch"

Uvnitř je potom uložený samotný headset a ve spodní části skrytého dna příslušenství jako nabíjecí kabel, USB adaptér a 3,5 mm kabel. Jak už obsah balení napovídá, jedná se o bezdrátová multiplatformní sluchátka, která lze připojit jak k TV, tak hernímu zařízení nebo k PC. Výrobce sám garantuje kompatibilitu s PC, PS4/PS4 Pro, PS5 a Nintendo Switch. Osobně jsem testoval především na konzoli PS5 prostřednictvím USB adaptér. Spárování bylo bleskurychlé a bezproblémové, ostatně stejně jako stabilita připojení, a to i ve vedlejší místnosti. Uváděný dosah 10 m lze potvrdit. Nutno však dodat, že jsem se místy setkal s občasným zapraskáním, které bylo pravděpodobně způsobeno zarušením signálu. Rozhodně se však nejednalo o neustálý problém, ale spíše nahodilé momenty, které nikterak neohrozily celkový dojem. Pro ty, kteří dávají přednost kabelovému připojení je pochopitelně připraven 3,5 mm jack, který vždy představuje tu bezpečnější a čistější formu konektivity.

Kompaktní sympaťák

Nabíjení headsetu je zajištěno prostřednictvím USB-C konektoru, který je součástí balení. Výrobce na balení deklaruje solidních 40 hodin na jedno nabití, pochopitelně v závislosti na podmínkách (vypnuté podsvícení) a zvoleném typu připojení. Během recenzování jsem si celkem bezpečně vystačil na jedno nabití i během několikadenních kláních a bez podsvícení se bezpečně dostanete za hranici 30 hodin. Můžete se tak spolehnout na to, že NOAH 701 vás na holičkách v tomto ohledu rozhodně nenechá.

Lorgar Noah 701Foto Ladislav Novák, Lorgar/ https://lorgar.eu/

Nyní to nejdůležitější, samotný headset. Ten je na první pohled poměrně malý a disponuje kompaktními rozměry. Se svojí váhou 240 gramů se sice řadí mezi běžný průměr, i tak se nemusíte bát, že byste při delším používání jakkoli trpěli. Přítomnost sluchátek na hlavě pocítíte, to je ale vše. Překvapením jsou však celkově malé rozměry, neboť headset působí tak trochu dětským dojmem. To, co se může zdát pro někoho jako nevýhoda, však může pro jiné představovat velké plus.

NOAH 701 jsou vyrobeny z matného černého plastu a doplněny o černé koženkové potahy jak na mušlích, tak středové části hlavového mostu v místě, kde se headset opírá o hlavu. Nespornou výhodou je možnost sklápět obě mušle a dosáhnout tak příjemných rozměrů buď pro cestování, případně pro uložení do šuplíku. Důležité je však zacházet se vším maximálně opatrně. Byť zde můžeme hovořit o slušném dílenském zpracování, stále se bavíme o obyčejných plastech, které jsou, jak už všichni víme, poměrně náchylné na nešetrné zacházení.

Technická specifikace

  • Provedení: Náhlavní, uzavřená
  • Konstrukce mikrofonu: vysouvací
  • Typ připojení: Wireless 2.4GHz, Bluetooth, 3.5mm Jack
  • Frekvence: 20Hz - 20kHz
  • Technologie: 3D Audio
  • Velikost měniče: 40 mm
  • Cena: 1 575 Kč

Na spodní straně pravé mušle nalezneme veškeré ovládací prvky, tedy kolečko pro nastavení hlasitosti, tlačítko pro vypnutí mikrofonu, tlačítko pro zapnutí/vypnutí, USB-C slot pro nabíjení a nakonec i 3,5 mm vstup. Levé mušli vévodí výsuvný všesměrový mikrofon s integrovanou funkcí potlačení šumu. V tomto ohledu však nečekejte žádné zázraky. Aby nebyl model NOAH 701 na první pohled tak úplně nudný, připravil si výrobce jemné a poměrně elegantní fialové podsvícení loga na obou mušlích a na špičce mikrofonu. Pochvalu musíme udělit za vkusnost a střídmost.

Daň za cenovku

Doplňme ještě, že mušle lze pochopitelně vysouvat dle potřeby a tím tak sluchátka velikostně přizpůsobovat. Opět upozorňujeme na opatrné zacházení, neboť použité materiály, byť jsou příjemné, působí velice křehce. Ostatně i samotný hlavový most nevzbuzuje při násilnějším roztáhnutí úplně velkou důvěru. Zkrátka a jednoduše, plasty jsou plasty. NOAH 701 sednou na hlavu poměrně přesně a příjemně, ti z vás, kteří byli od boha obdařeni větší hlavou či snad bujnou kšticí mohou po delším používání pociťovat mírné známky diskomfortu, a to zejména díky již zmiňovaným kompaktnějším rozměrům. Ostatně možnost výsuvných mušlí rozhodně není neomezená.

Lorgar Noah 701Foto Ladislav Novák, Lorgar/ https://lorgar.eu/

Z hlediska zvukové reprodukce je potom model NOAH 701 víceméně průměrným herním kusem hardwaru, který nezklame, ale ani nenadchne. Osazen je 40 mm měniči, které zajišťují poměrně slušný zvuk pro hraní her, na hudební reprodukci však raději zapomeňte. Během recenzování jsem testoval napříč herními žánry a především u závodních a akčních her jsem byl díky podpoře 3D zvuku odměněn poměrně intenzivním zážitkem.

Jakmile bychom ovšem zacházeli do náročnějšího poslechu, rozhodně začneme narážet na určité nepřesnosti či omezení ve frekvenčním spektru. Bavíme se zde ale o herním headsetu, navíc s poměrně nízkou cenovkou a vzhledem k této skutečnosti odvádí NOAH 701 slušnou práci, zejména pro méně náročné hráče, kteří si zkrátka chtějí jen užívat intenzivního hraní s nějakým tím přesahem. V cenové kategorii pod 2 tisíce korun se tak jedná o dobrou volbu pro ty z vás, kteří nechtějí utrácet zbytečné tisíce za funkce, které třeba ani nikdy nevyužijí.

Verdikt: 7/10

Plusy:

  • Nízká pořizovací cena
  • Kompaktní rozměry
  • Slušná výdrž baterie
  • Dostatečná konektivita
  • 3D zvuk

Minusy:

  • Zvukově průměrná reprodukce
  • Pro někoho až příliš malé rozměry
  • Použité materiály
  • Nudný vzhled
  • Na první pohled hodně křehké

NOAH 701 je poměrně levný kompaktní headset, který nabízí základní balíček pro nenáročné hráče. Vzhledově sice neoslní a o HI-FI reprodukci si můžeme nechat jenom zdát, vzhledem k cenovce jde však o slušný kousek hardwaru, který posouvá běžné hraní zase o kousek dále. Vyzdvihnout musíme zejména podporu 3D zvuku, slušnou konektivitu a solidní výdrž baterie, alespoň tedy při ideálních podmínkách. Ústupky je však třeba přijmout v oblasti vzhledu, použitých materiálů či absenci pokročilejších funkcí.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud