Adam Lacek
12. září 2019 • 17:30

Debut čínského týmu v české lize: prohra 0:7 a 82 diváků ve Slaném

Autor: Adam Lacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
VŠECHNA VIDEA ZDE

China Golden Dragon má za sebou mistrovskou premiéru ve druhé lize. Ve středu se čínský tým na „domácím“ stadionu ve Slaném utkal s Táborem. Výsledek? Jednoznačný, prohra 0:7. „Očekávali jsme, že soupeř bude houževnatý a připravený klást odpor, ale podařilo se nám to zlomit hned na začátku, kdy jsme mu odskočili,“ těšilo táborského kouče Arpáda Györiho. Na utkání se přišlo podívat 82 diváků.



Myšlenka, že čínský tým bude nastupovat ve třetí nejvyšší soutěži v Česku, přišla na konci dubna. Tehdy prezidenta Miloše Zemana doprovázeli při návštěvě nejlidnatější země i prezident Českého hokeje Tomáš Král či Jaromír Jágr . Vše se dořešilo v červnu, Číňané si museli účast ve druhé lize zaplatit.

„Zlatý drak“ našel přes léto zázemí v Kladně. Tým trénuje Jiří Šejba, manažerem je Josef Zajíc. V Česku bude hrát jen do konce ledna, do play off případně ani nemůže postoupit.

Jsme o tři měsíce dál a China Golden Dragon má za sebou první mistrovský zápas. Ve Slaném, který se stal domácím zápasovým stadionem klubu, padl s Táborem jasně 0:7. Utkání se od začátku vyvíjelo jedním směrem, hosté vedli už od 3. minuty a v polovině prvního dějství to bylo už o čtyři branky.

„Pod dojmem čtyřgólového náskoku se nám pak trochu zbortila hra ve druhé třetině. Místo toho, abychom se stále tlačili do brány, jsme začali tvořit nějaké věci, které bychom měli řešit jinak,“ řekl pro klubový web Arpád Györi, trenér Tábora. Výhra mohla být mnohem vyšší, Tábor vyhrál na střely 60:16. „Poměr střel i všechno ostatní vyznělo jednoznačně pro nás.“

China Golden Dragon má za sebou úvodní duel ve druhé lize, doma ve Slaném padli s Táborem 0:7Foto Profimedia.cz

V dresu čínského týmu se představili i tři čeští hráči – bratři Michal a Jakub Kučerové a Pavel Husarik. „Byla to nejlepší nabídka, která se naskytla. Je to skvělá zkušenost a zároveň velká výzva – kdy jindy se nám poštěstí zahrát si za čínský klub. Na naše rozhodnutí měl také vliv osobní život, který oba s bratrem vedeme na Kladně,“ prozradil pro hokej.cz na začátku září 21letý útočník Michal Kučera.

Čínský hokej se připravuje na domácí olympiádu v roce 2022. I když v žebříčku IIHF figuruje až na 32. místě a na jaře se sotva udržel ve IIA. divizi mistrovství světa, v Pekingu má účast jako domácí tým zaručenou. I proto se chce v hokeji rozvíjet v Evropě, loni se tým podobně připravoval ve Finsku, kde však hráli jen přípravná utkání.

Tým připravující se v Česku je hodně mladý, většině hráčů je okolo dvaceti let. „Sice máme věkově nejmladší tým, kterému zatím chybí zápasová vyhranost, ale kompenzujeme to velkou fyzickou připraveností,“ tvrdí Michal Kučera. „Individuálně jsou čínští spoluhráči na velmi dobré úrovni, jen si stále zvykají na český styl hokeje.“

Že by ale podobný tým naskočil na olympiádě? Těžko. Za tři roky se konkurenceschopnost nedostaví, proto se Číňané snaží naturalizovat zámořské hráče. Za tímto cílem odešel v létě z Třince do Kunlunu i útočník Ethan Werek, občanství už má další bývalý Ocelář Cory Kane či další hráči. Z „českého“ kádru se do nominace nemusí podívat nikdo.

China Golden Dragon – Hockey Club Tábor 0:7 (0:4, 0:2, 0:1)
Branky a nahrávky: 3. Matějka (Havelka, Kadilák), 6. Heřman (Zayml), 10. Dančišin (Černý, Heřman), 11. Šulek (Seidl, Jan Bárta), 34. Hajič (Seidl, Šulek), 37. Havran (Kadilák, Matějka), 42. Jan Bárta (Havelka, Radoš). Vyloučení: 6:6. Využití: 0:1. Střely: 16:60. Rozhodčí: Škrobák – Kučera, Beneš. Diváci: 82.

V čínském týmu působí i tři čeští hráči - bratři Michal a Jakub Kučerové a Pavel Husarik
V čínském týmu působí i tři čeští hráči - bratři Michal a Jakub Kučerové a Pavel Husarik

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud