8. října 2014 • 14:30

Kdo může za tragédii v Jaroslavli? Viník poslal nezkušené piloty

Autor: iSport.cz, mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ruští vyšetřovatelé přišli po důkladném prozkoumání všech okolností leteckého neštěstí hokejového týmu Lokomotiv Jaroslavl k jasnému závěru. Viníkem nehody ze 7. září 2011, během které zemřeli i čeští hokejisté Jan Marek, Karel Rachůnek a Josef Vašíček, je údajně zástupce letecké společnosti Vadima Timofejev.



Ruský vyšetřovací výbor uzavřel vyšetřování okolností leteckého neštěstí hokejového týmu Lokomotiv Jaroslavl, při kterém před třemi lety tragicky zahynulo 44 lidí. Stanovisko s obviněním Vadima Timofejeva za porušení bezpečnostních pravidel o letovém provozu předloží soudu, který rozhodne o vině někdejšího zástupce ředitele aerolinek Jak-servis.

Po důkladném prověření všech okolností došli ruští vyšetřovatelé k závěru, že Timofejev nezákonně připustil posádku k letu.

"Podle názoru oprávněných osob měl Timofejev dodržet letovou bezpečnost. Dovolil místo toho nezkušené a nedostatečně kvalifikované posádce letět, navíc na základě falešných dokumentů zařídil kapitánovi platnou licenci, protože druhý pilot nemohl ještě létat sám pro neukončené školení na letadle Jak-42, "cituje ruská tisková agentura ITAR-TASS slova mluvčího vyšetřovací komise Vladimira Markina.

V Jaroslavli stále vzpomínají na tragédii, během které zemřeli všichni členové hokejového týmu
V Jaroslavli stále vzpomínají na tragédii, během které zemřeli všichni členové hokejového týmu

Timofejev podle dalších zjištění věděl, že posádka nedosáhla výcviku, který byl nutný pro zajištění bezpečného letu. V minulosti dokonce nedbal ani na analýzu dat letových zapisovačů. Ti zaregistrovali pochybení ze strany zesnulého kapitána již při předchozích letech.

"Zdá se, že kapitán udělal více chyb, přičemž některé představovaly ohrožení bezpečného letu. Timofejev neudělal nic a vědomě pokračoval v zakrývání důležitých skutečností. Posádku letu s hokejovým týmem Lokomotiv Jaroslavl navíc tvořili dva piloti a palubní inženýr, přičemž společně měli vzlétnout teprve potřetí, "dodal Markin.

Vyšetřovatelé dále dokázali, že posádka neabsolvovala ani výcvik nouzových situací. Zároveň jsou přesvědčeni, že správný přístup k výcviku mohl předejít tragédii, při níž zemřelo 44 lidí. "Detektivové shromáždili dostatek důkazů a případ předložily soudu s návrhem na obvinění," upřesnil Markin.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud