Adam Lacek
8. září 2018 • 04:40

V KHL změnili pietu za Jaroslavl. Poprvé se hrálo v den letecké tragédie

Autor: Adam Lacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Už je to sedm let… Sedm let od tragického pádu letadla Jak-42, při kterém zemřel celý tým Lokomotivu Jaroslavl včetně českých hráčů Karla Rachůnka, Jana Marka a Josefa Vašíčka. Od té doby se v KHL nehrál 7. září žádný zápas. Tedy až do pátku, kdy bylo na programu hned šest utkání. Oficiální twitterový účet soutěže přitom ještě před dvěma lety psal jasnou zprávu: „7. září se nehrají žádné zápasy. A nikdy nebudou.“



Před sedmi lety se v hokejovém prostředí zastavil čas. Po pádu letadla Lokomotivu Jaroslavl, který vyrážel na první zápas sezony do Minsku, zemřel kompletní tým včetně realizačního týmu. Na palubě tehdy byli i čeští reprezentanti Karel Rachůnek (†32), Jan Marek (†31), Josef Vašíček (†30) a Slovák Pavol Demitra (†36). Jediným přeživším ze 45 osob byl pozemní mechanik Alexandr Sizov.

Rusové tehdy vyhlásili sedmé září jako tzv. Memorial Day a od té doby se v tento den nehrál žádný zápas KHL. Hráči si každý rok připomínali zesnulé fotkami na sociálních sítích, při zápasech v Jaroslavli týmy tradičně navštěvovaly památník. Ještě před dvěma lety hlásil oficiální účet KHL na Twitteru, že se 7. září nehrají a nikdy nebudou hrát žádné zápasy.

Jenže v pátek tomu bylo jinak, hrálo se hned šest duelů. „Dnes hrajeme hokej na památku 37 mužů z týmu Lokomotivu, které jsme ztratili 7. září 2011,“ otočilo se vyjádření ligy na Twitteru.

Podle ruského webu Championat se hrálo ne kvůli nahuštěnému programu, ale spíš kvůli době, která od tragédie uběhla. Všechny zápasy začaly minutou ticha a vzpomínkovým videem. Týmy navíc měly na dresech černou stužku a na každém stadionu bylo 44 volných sedadel, na kterých byly zavěšené šály Lokomotivu. U arén navíc byla vytvořena pietní místa, kam lidé mohli pokládat květiny.

„To ještě jednou následovníkům připomene tragédii, kterou bychom nikdy neměli přehlížet. Všichni lidé pohybující se kolem hokeje si to budou navždy pamatovat. Jsou tu mladší následovníci, musí se o tom dozvědět a mít to na paměti,“ řekl ještě ve čtvrtek Valerij Kamenskij, bývalý hokejista a nyní člen správní rady KHL, pro agenturu TASS.

Vedení KHL prý rozhodnutí o hraní ve vzpomínkový den konzultovalo jak s představiteli Jaroslavle, tak i s rodiči některých hráčů, kteří při tragédii přišli o syny. Jediným přáním Lokomotivu bylo, aby nehrál on sám, ani jeho mládežnické týmy. Nic by se na tom nemělo měnit ani v následujících letech.

Na stadionu v Kazani bylo vytvořeno pietní místo, kam fanoušci mohli pokládat květiny k uctění památky zesnulých při letecké katastrofě týmu Lokomotiv Jaroslavl
Na stadionu v Kazani bylo vytvořeno pietní místo, kam fanoušci mohli pokládat květiny k uctění památky zesnulých při letecké katastrofě týmu Lokomotiv Jaroslavl

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud