4. listopadu 2014 • 21:22

Sparta na Linköping nestačila, v prvním zápase prohrála 1:2

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejisté pražské Sparty podlehli v úvodním utkání osmifinále Ligy mistrů doma Linköpingu 1:2 a za týden v odvetě ve Švédsku musí k postupu buď vyhrát o dvě branky, či si výhrou o gól vynutit boj v prodloužení. Linköping vedl v Praze díky trefám Jacoba Micflikiera a Mathiase Karlssona 2:0, ve 46. minutě snížil Lukáš Cingel.



"Trápíme se v koncovce, za poslední zápasy jsme pět třetin nedali gól. Nemůžu upřít snahu, ale bez gólů se vyhrávat nedá," uvedl trenér Sparty Josef Jandač.

"Nicméně je to pohárové utkání, rozhoduje se až na ledě soupeře. Druhá polovina začíná u nich a pro nás možná v tuto chvíli je lepší hrát venku, protože v domácím prostředí se nám tolik nedaří."

Zápas navštívilo jen 2381 diváků, méně než před měsícem poslední duel základní skupiny s Mannheimem. "Víme, že Liga mistrů zatím není tak navštěvovaná. Je to takové komorní prostředí. Nemáme to klasické domácí, proto je možná i lepší hrát venku. Je tam bouřlivější prostředí a hráčům se možná hraje líp. Ale dneska bych to v tom nehledal, my jsme před plným zimákem gól nedali taky," zmínil Jandač nedělní derby se Slavií.

Úvodní dějství branku nepřineslo. Linköping se nejdříve ubránil při vyloučení českého krajánka Vrány. V polovině první třetiny zahrozil Sjögren a na druhé straně chytil Högberg lapačkou Pechovu ránu. Na Staňu vzápětí nevyzrál Dahlström. Sparta odolala také při Pechově trestu a krátce před první pauzou nepřekonal domácího brankáře zblízka Taffe.

V druhém dějství měla mírně navrch Sparta, ale šance nevyužila. Nejdříve ve 23. minutě zakončoval Buchtele, pak se Pražané bránili při Piskáčkově trestu, ale v oslabení zahrozil Sabolič. Následně nebezpečně pálil Barinka, jehož pokus se odrazil od horní tyče. Neuspěl ani Cingel.

Linköping se dostal do velké šance, když Taffe s Vránou ujížděli sami na Staňu, ale gól nedali. V 36. minutě už elitní formace hostů udeřila. Taffe uvolnil Micflikiera, který u pravé tyče snadno otevřel skóre. Odpovědět mohl Bahenský a při vyloučení Antona Karlssona byl ještě blíže ke gólu Polášek, jehož pokus skončil na tyči.

Švédové ve 43. minutě zvýšili svůj náskok při Klimkově vyloučení. Mathias Karlsson dostal přihrávku mezi kruhy a z otočky bekhendem prostřelil Staňu mezi betony.

Sparta, která v neděli v extralize neskórovala v derby proti Slavii (0:1), prolomila střeleckou smůlu ve 46. minutě. Při Törnqvistově trestu zužitkoval přihrávku Bahenského z pravého kruhu Cingel. Ztrátu už ale domácí nesmazali ani při Vránově trestu nebo v závěrečné power play.

Sparta sáhla ke hře bez brankáře na posledních 23 sekund, i když v případě inkasované branky by v odvetě musela dohánět větší ztrátu. "Byli jsme domluvení na poradě, že pokud by nastala situace, že budeme prohrávat o gól, tak bychom to na deset dvacet vteřin po buly v útočném pásmu riskli. Je pravda, že tu power play musíme zahrát jinak," uvedl Jandač.

"Myslím, že jsme hráli hodně jednoduše. Snažili jsme se dostat rychle z pásma a tlačit se do brány, což podle mého rozhodlo. Na tento zápas bychom ale měli zapomenout a soustředit se na odvetu," řekl talentovaný český útočník ve službách Linköpingu Jakub Vrána.

Úvodní osmifinálová utkání play off hokejové Ligy mistrů:

HC Sparta Praha - Linköping HC 1:2 (0:0, 0:1, 1:1)
Branky a nahrávky: 46. Cingel (Bahenský, Švrček) - 36. Micflikier (Taffe, J. Vrána), 43. M. Karlsson (McDonell, A. Karlsson). Rozhodčí: Gofman (Rus.), Salonen (Fin.) - Lhotský, Suchánek (oba ČR). Vyloučení: 3:4. Využití: 1:1. Diváci: 2381.

Sestavy:

Sparta: Staňa - Ďaloga, J. Mikuš, Polášek, Piskáček, Hrbas, Barinka, Pilař, Švrček - Kumstát, Pech, Rolinek - Réway, J. Hlinka, Buchtele - Sabolič, Cingel, Klimek - M. Procházka, A. Chlapík, Bahenský. Trenéři: Jandač a Moták.
Linköping: Högberg - A. Karlsson, Dahlström, Rahimi, Matheson, Hansson, Forsling - J. Vrána, Taffe, Micflikier - Törnqvist, Hardt, Sjögren - Salmonsson, McDonell, M. Karlsson - Andersson, S. Karlsson, Sundh. Trenéři: Melin, Hävelid a Tangnes.

JYP Jyväskylä - Skelleftea 5:4 (2:1, 3:0, 0:3)
Branky: 9. a 23. Hännikäinen, 17. Perrin, 27. Ikonen, 39. Nenonen - 7. Holmström, 41. Kabanov, 49. Burström, 52. Calof.

Kärpät Oulu - Vídeň Capitals 3:1 (2:0, 1:0, 0:1)
Branky: 11. Masuhr, 20. Donskoi, 26. Glenn (Huml) - 48. Ferland.

TPS Turku - Lukko Rauma 1:5 (1:2, 0:2, 0:1)
Branky: 19. Koskiranta (Smoleňák) - 4. Mikkola, 13. Gagnon, 26. H. Forsberg, 39. Joone Virtanen, 55. Vahalahti.

Tappara Tampere - Frölunda 1:5 (0:3, 0:1, 1:1)
Branky: 55. Erkinjuntti - 9. Gustafsson, 11. Bäckman, 14. Johnson, 40. Blidh, 48. Janmark.

19:45 Servette Ženeva - SaiPa Lappeenranta, Fribourg-Gottéron - IFK Helsinky,
20:05 Lulea - Red Bull Salcburk.

 

Adam Chlapík ze Sparty Sparta v souboji s Jakubem Vránou
Adam Chlapík ze Sparty Sparta v souboji s Jakubem Vránou

MATCH OVERVIEW LEGACY
4. 11. • 18:00
HC Sparta Praha
HC Sparta Praha
1:2
ONLINE
4. listopadu
18:00
Linköpings HC
Linköpings HC
Góly

Domácí: 45:25. Cingel

Hosté: 35:13. Micflikier, 42:49. M. Karlsson

Sestavy

Domácí: Staňa – Mikuš, Ďaloga, Polášek, Piskáček, Hrbas, Barinka, Pilař "A", Švrček – Pech, Kumstát, Rolinek "C" – Réway, Hlinka "A", Buchtele – Cingel, Sabolič, Klimek – Chlapík, Procházka, Bahenský.

Hosté: Högberg – A. Karlsson, Dahlström, Matheson, Rahimi "A", Hansson, Forsling – Micflikier, Vrána, Taffe – Tornqvist, Sjögren "A", Hardt – McDonell, M. Karlsson, Salmonsson – S. Karlsson "C", Andersson, Sundh.

Rozhodčí

R. Gofman (RUS), A. Salonen (FIN) – M. Lhotský, L. Suchánek (oba CZE)

Stadion

Tipsport Arena, Praha

Návštěva

2381 diváků

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud