Tomáš Vrábel
23. září 2015 • 04:50

Hvězda dalšího draftu na Spartě. Špičkový hokejista, chválil Jandač

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

V Praze nastoupil klenot světového hokeje, ačkoli od domácího šampionátu uplynuly čtyři měsíce. V rámci Ligy mistrů nastoupil proti Spartě (3:2) 18letý Američan Auston Matthews, který je považován za nacházející jedničku draftu NHL. Byl to pro něj teprve třetí zápas mezi dospělými, ale pro domácí obranu byl nebezpečným hráčem..



Matthews má za sebou tři utkání mezi dospělými. Dvakrát už nastoupil ve švýcarské lize, v obou zápasech skóroval, a proti Spartě si připsal asistenci. „Ani nevím, jak jsme puk do brány dostali. Byla mela v brankovišti a najednou jsem ho viděl za čárou,“ popsal.

Při prvních zkušenostech se seniorským hokejem je tak velmi produktivní. „Jen se snažím hrát ten nejlepší hokej. Chci se dostávat do šance, stejně jako je vytvářet pro spoluhráče,“ pravil.

Velkým rozdílem pak pro něj je styl hry, dosud totiž hrál jen na americké univerzitě či v mládežnických reprezentacích. „Na Spartě to byl fyzicky hodně náročný zápas. Hrál jsem proti urostlým obráncům, ale pro mě to byla výzva,“ přiznal.

Auston Matthews. Hráč, jemuž je věštěna zářná budoucnost v NHLFoto Pavel Mazáč (Sport)

Sám Matthews je na svůj věk urostlý (188 cm a 88kg) a neřekli byste, že osmnácté narozeniny oslavil teprve minulý čtvrtek. Sparťanskou obranu často zaměstnával a byl úspěšný i při vhazování. Věkový deficit nebyl znát.

„Jeho velikost se ukáže až časem, ale hokejista to je. To tedy rozhodně. A vidět to bylo už teď. Je to hráč špičkové úrovně,“ uznal sparťanský kouč Josef Jandač. „Je to velmi, velmi, velmi dobrý hráč a skvělý kluk,“ přidal se kouč Curychu Marc Crawford. „A naší prací je, abychom mu umožnili co nejlepší rozvoj. Sám ale na sobě tvrdě pracuje a každým zápasem se zlepšoval,“ dodal vítěz Stanley Cupu z roku 1996.

Auston Matthews proti Spartě

Body: 1 (0+1)

Střely na branku: 4

+/-: 0

Vhazování: 57%

Přihrávky v útočném pásmu: 9 úspěšných, 3 neúspěšné

Corsi 5/5: +6*

Pozn: Corsi počítá plusové a minusové body za střely, při kterých je hráč na hřišti.

Jan Buchtele nasázel švýcarskému týmu dva góly
Jan Buchtele nasázel švýcarskému týmu dva góly

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud