8. října 2008 • 23:08

Červenka vedl Slavii za vítězstvím

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

O úspěšný start hokejistů Slavie do Ligy mistrů proti Linköpingu se postaral útočník Roman Červenka, který dostal českého mistra dvakrát do vedení a ještě připravil branku pro Bednáře, jenž pojistil výhru 4:2 čtvrtým gólem.



Slávisty trochu mrzela jen návštěva 4108 diváků, která byla zdaleka nejnižší z prvního hracího dne soutěže.

"Vyšlo to především týmu a my jsme rádi, že jsme vyhráli a vstoupili jsme do Ligy mistrů úspěšně," řekl novinářům po utkání Červenka. "Je to o hodně prestižnější než extraliga. Jsou tam nejlepší týmy v Evropě, nechceme udělat ostudu. Chceme se pokusit postoupit ze skupiny a udělat co nejlepší výsledek."

Zatímco v Berlíně na první zápas soutěže přišlo 13 tisíc diváků, v Ufě 7835 a v Jönköpingu 6903 příznivců, v 02 Areně se tribuny příliš nezaplnily. "To je pro nás bohužel smutný. Lidi, kteří přišli, fandí, ale jejich málo. My musíme poděkovat aspoň těm, co dorazili. Není to otázka pro mě, ale nehraje se před tím dobře," komentoval to Červenka.

Slavia začala Ligu mistrů vítězstvím>>>


Slavia na začátku nevyužila více než dvouminutovou přesilovku pěti proti třem, pak po trefě Johana Franssona prohrávala, ale dokázala zápas otočit. Měla i štěstí, že za stavu 0:1 skončila tečovaná střela Ivana Majeského jen na tyči. "Nám se přesilovky pět na tři v sezoně vůbec nedaří. Nevím, čím to je. Málo střílíme, to gól nedáme," podotkl Červenka.

Při početní výhodě pět na čtyři dal Červenka obě své branky a pochvaloval si povedenou spolupráci s Josefem Beránkem a Davidem Hruškou. U třetí trefy prý měl při bekhendovém zakončení i trošku štěstí. "Zaplaťpánbůh, že to tam spadlo. Ten gól nám hodně pomohl," doplnil.

Deset minut před koncem lobem vysunul do jízdy Bednáře, který definitivně rozhodl. "Nechci říkat, že jsem o něm úplně věděl, ale Jarda po těch pravých prknech jezdí, zkusil jsem to tam dloubnout, vyhodit ven a Jarda to krásně zpracoval a ještě líp trefil," řekl Červenka, který mohl pět minut před koncem dovršit dokonce v oslabení hattrick. "Vypíchl jsem to, zkusil jsem ho prostřelil mezi nohy a nevyšlo to."

Bednář nebyl spokojený s výkonem v první třetině. "Nebyli jsme ve své kůži. Hráli jsem extraligový hokej, takže to vázlo," prohlásil slávistický střelec, který svou brankou zařídil klidnější závěr utkání a pojistil prémii 50 tisíc eur za výhru. "Byl to uklidňující gól. Roman přeloboval tři hráče a já jsem to pěkně trefil," pochvaloval si Bednář.

Slavia dobře věděla o kvalitách českých hráčů v dresu Linköpingu a Jaroslav Hlinka se podílel asistencí na obou trefách švédského vicemistra. "Bylo to pěkný si zahrát po delší době v Praze a proti českému týmu. Jsem spokojený, až na to, že jsme tady mohli uhrát lepší výsledek," prohlásil Hlinka.

"Nehráli jsem špatně, Slavia je ale tady na to svoje (úzké) hřiště zvyklá a nám to trošku dělalo problémy. Snadněji nás dostávali pod tlak a dělali jsme chyby v obraně. Myslím si, že ve švédské lize podáváme hokejovější výkony," dodal Hlinka.

Podle trenéra Vladimíra Růžičky sehráli slávisté s Linköpingem velmi kvalitní zápas. "Švédský tým předvedl, že jeho hráči jsou silní na kotouči, s čímž jsme měli v našem pásmu problémy. Velký obrat přišel, když se nám podařilo dát gól na 1:1.

Důležité bylo i to, že se nám povedlo skórovat hned i na 2:1 a ta třetina se dohrála vítězně a v dobrém tempu," řekl Růžička na tiskové konferenci po utkání.

Ve druhé části Slavia soupeře přehrávala. "Dobře nám to bruslilo a trošku jsme tam Linköping přehrávali, ale samozřejmě je to silné mužstvo. Také zahrozili a měli hodně šancí," uvedl Růžička.

"Ve třetí třetině, kdy jsme vedli o gól, jsme věděli, že do toho půjdou. Tam nás zase dostávali pod tlak oni, hlavně v naší třetině, takže bylo velice dobré, že jsme v 50. minutě dali gól na 4:2. To byl zlomový moment," prohlásil Růžička.

S výsledkem byl spokojen, uvítal by však více diváků. "Takový zápas by si zasloužil, aby tady bylo alespoň osm tisíc lidí a byl plný alespoň ten spodní prstenec. Na druhou stranu si myslím, že ten kotel za brankou Slavie vytvořil možná lepší atmosféru, než když jsem tu viděl Tampu s Rangers," ocenil Růžička příznivce červenobílých barev ve srovnání s víkendovým startem NHL.

Český kouč poraženého týmu Slavomír Lener litoval, že Linköping nezískal alespoň bod. "Přijeli jsme pro něj, bohužel se nám to nepodařilo, ale myslím, že jsme byli hodně blízko.

Herním projevem jsme ukázali, že jsme silné mužstvo a dokázali Slavii dostat pod tlak, stejně jako ona měla momenty, kdy dostala pod tlak nás. Rozhodovaly detaily," prohlásil Lener. Prvním zlomovým momentem podle něho bylo, že jeho tým nedokázal zvýšit na 2:0. "Tím druhým byla třetí branka Slavie," dodal.

Pro Linköping dnešní porážkou naděje na postup nekončí. "Ten turnaj má ještě další tři zápasy a rádi bychom Slavii tu porážku vrátili na našem hřišti. Pak rozhodne to, jak budou oba týmy hrát s Curychem," uvedl Lener.

Ligu mistrů vidí jako velmi přínosnou akci. "Pokud každý bude ty zápasy brát tak vážně, jak je bere Slavia nebo my, tak tahle soutěž bude jedině přínosem. Čím víc týmů se této ligy zúčastní, tak to bude jedině dobře pro hokej a pro každý klub, který se toho zúčastní, protože ta úroveň je v mezinárodním hokeji o stupeň výš," řekl Lener.

Stejně jako Růžička litoval menší návštěvy. "Je trošku škoda, že tu bylo méně diváků, protože to byl hokej, který byl o třídu výš, než máme možnost vidět v extralize nebo u nás ve Švédsku."

Lenera potěšil výkon českých útočníků Jana Hlaváče a Jaroslava Hlinky. "Připravili tam ještě šanci pro Petterströma, takže bych byl spokojenější, kdyby z toho byl ještě další gól," řekl.

Uvítal by, kdyby hráči využívali více potenciálu šikovného českého centra. "Rád bych ještě viděl, kdyby hráči kolem Jardy Hlinky víc chodili do gólu, protože on to umí dát kdekoliv na hřišti do jízdy nebo do brankoviště," dodal Lener.

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud