2. července 2011 • 12:54

Kdo jsou Flyers: Jágr míří mezi vyhlášené řezníky

Autor: pab
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tak dlouho se dumalo, jaký tým NHL by Jaromíru Jágrovi herně nejlíp seděl, až všechny vyšachoval ten, s nímž předem nikdo nepočítal. Jednu z nejoslnivějších hvězd uchvátil tým, který provází spíš pověst klubu rváčů. Flyers nikdy moc neuchvacovali nádhernými akcemi, zato všude jinde je nenáviděli.



Jejich historii provázejí stopy krve a potu. Banda kolem bezzubého kapitána Bobbyho Clarka získala v 70. letech dvakrát Stanley Cup i díky tomu, že vedle gólů uměla rozdávat rány pěstí, kromě důrazu a rychlosti kolem sebe šířila strach a násilí.



Hokej se od té doby hodně změnil, image řezníků však provází tým Philadelphie dál. Pořád si vedle technických hráčů vybírá dobře urostlé chasníky, co umějí rozdávat rány a sami se nějaké pecky taky nebojí. Nebo v nejlepším zvládnou všechno v jednom. Jako svého času útok vedený Erikem Lindrosem, který dostal přezdívku Legie zkázy.

ČEŠI, KTEŘÍ PŮSOBILI VE PHILADELPHII
Brankář: Roman Čechmánek

Obránci:
Miroslav Dvořák, Jiří Látal, Miloš Holaň, Petr Svoboda, František Kučera, Michal Sýkora, Jaroslav Modrý, Lukáš Krajíček.

Útočníci: Martin Hosták, Josef Beránek, Roman Vopat, Petr Hubáček, Jiří Dopita, Tomáš Divíšek, Pavel Brendl, Václav Pletka, Petr Nedvěd, Václav Prospal.

I současný generální manažer Paul Holmgren uměl za hráčských dob dávat góly, stejně jako se ohánět pěstmi. Dnes, kdy mužstvo táhnou cizeléři jako Danny Briere, Claude Giroux nebo James van Riemsdyk, drží si Flyers pořád i ostřejší hochy jako Scott Hartnell a Chris Pronger.

Z Čechů tady prožil zřejmě nejlepší část zámořské kariéry Roman Čechmánek nebo Josef Beránek. Současný Jágrův agent Petr Svoboda jel v roce 1998 na olympiádu do Nagana právě z Philadelphie. Ve Flyers strávil celkem pět sezon.

V předchozí sezoně za Flyers žádný český hráč nepůsobil, posledním byl Lukáš Krajíček v ročníku 2009/10, kdy Philadelphia postoupila až do finále Stanley Cupu. V letošním play off však tým vypadl ve druhém kole už po čtyřech zápasech s pozdějšími vítězi poháru Boston Bruins. Následující čistka vzbudila velké pozdvižení!



Za oběť jí padly i dosavadní opory Mike Richards a Jeff Carter. Místo nich přišli výměnou třeba mladíci: Jakub Voráček z Columbusu a z Los Angeles zase Brayden Schenn, největší hvězda posledního juniorského šampionátu.

Po změnách jsou Flyers jiní, ale zdá se, že lepší. A Jaromír Jágr je další hráč, který má Flyers dostat znovu na výsluní. Jinde ho za to asi nebudou mít moc rádi, ale přichází do týmu, který má šanci se na to výsluní dostat. Dostane nejen prostor, ale zároveň ho druzí ochrání.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud