8. června 2013 • 10:30

Jágr je po 21 letech ve finále NHL. Jako stařík si to užívám, smál se

Autor: rou
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
Roboti místo trávníkářů? V bundeslize už tréninková hřiště sečou i automaticky
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na tenhle okamžik čekal Jaromír Jágr dlouhých jednadvacet let. V šatně Bostonu seděl po čtvrtém vítězství nad Pittsburghem (1:0) v kulichu, na kterém jsou vypsané všechny předchozí Stanley Cupy Bruins. Rozvážně odpovídal na dotazy novinářů, vychutnával si dávno zapomenutý pocit, ale také upozorňoval, že práce Medvědů postupem do finále nekončí.



„Mít šanci hrát o Stanley Cup je skvělé,“ vykládal hloučku zámořských žurnalistů Jágr. Boston teď bude čekat, jak dopadne série Chicaga s obhájci z Los Angeles, kteří prohrávají 1:3.

Pár dní čekání je ale nic proti 21 rokům od posledního Jágrova boje o Stanley Cup. „Naposledy jsem byl ve finále před dvaceti lety, to je dlouhá doba, takže si ani nepamatuju, jak jsme se tam dostali,“ prohlásil Jágr.

„Měli jsme Maria Lemieux, který měl všechno po kontrolou, my jsme byli jen taková podpora, pokud by nebyl perfektní,“ říkal jednačtyřicetiletý matador skromně, to však vůbec není na místě.

V roce 1991 byl v Pittsburghu nováčkem, stejně ale přispěl k zisku titulu třemi góly a dalšími deseti přihrávkami ve 24 zápasech play off. Ve druhé sezoně už zazářil naplno a připsal si své kariérní maximum 24 bodů (11+13) v 21 zápasech a druhý pohár.

VIDEO | Podívejte se na rozhodující gól McQuaida ve 4. finále

 

Od té doby už se ale nikdy tak daleko nedostal. „Když jste mladší, tak víte, že budete hrát opravdu ještě dlouho,“ přemítal Jágr, v jaké je situaci dnes.

„Nehraju tolik jako tehdy,“ konstatoval český veterán v klidu bez jakékoliv hořkosti v hlase. Se svou podpůrnou rolí v týmu je naprosto srozuměný. „Před těmi 20 lety na mě byl daleko větší tlak. Teď si to prostě jen užívám,“ vykládal vyrovnaně.

„Pro mě je krásný každý zápas, který můžu hrát,“ pokračoval Jágr. „Čím důležitější zápas je, tím líp pro mě. Kdybych to měl popsat, cítím se jako 70letý stařec, který se snaží zůstat naživu a je vděčný za každý den, který může na zemi ještě být. To jsem já a hokej. Jsem rád za každý den, kdy můžu hrát,“ dodal.

Objetí pro krajana. Tomáš Vokoun gratuluje Jaromíru Jágrovi k postupu do finále Stanley Cupu
Objetí pro krajana. Tomáš Vokoun gratuluje Jaromíru Jágrovi k postupu do finále Stanley Cupu

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud