František Suchan
5. března 2014 • 16:23

Finský šikula Granlund: Ze spícího talentu se konečně stal HVĚZDOU!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zůstaň, jaký jsi... Řepku hráči žerou, bude výborný trenér, předpovídá Páník
Plekanec promluvil o Kladně: Když se pořád opakují stejné chyby, tak…
VŠECHNA VIDEA ZDE

 Jeho životní gól si jistě pamatujete. Když v semifinále mistrovství světa 2011 finský drzoun Mikael Granlund vyšvihnul proti Rusům lakrosový fígl, zajistil si už v devatenácti letech hokejovou nesmrtelnost. Válel v domácí lize, v mezinárodních zápasech, ale trvalo mu, než se prosadil v NHL. Až poslední týdny, během nichž stihl i bronz ze Soči, z něj udělaly lídra Minnesoty.



Když v rukou drží hokejku, málokdo mu může konkurovat. Puk jako by přirozeně reagoval na jeho myšlenky, tak lehce vypadají v podání Mikaela Granlunda běžné přihrávky i nejkrkolomnější kejkle, které si bez přestání zkouší na trénincích, a pak je vytahuje v zápasech.

Ani ne 180 centimetrů vysoký útočník na ledě dokáže vymyslet a hlavně provést to, na co si jiní ani netroufnou. Přestože mu teprve minulý týden bylo dvaadvacet let, inspiruje ostatní.

Ostatně, když si na olympijských hrách v Soči vyměňoval luxusní gólové přihrávky s 43letým matadorem Teemu Selännem, netipovali byste mu tak nízký věk. Bronzovou medaili si ale pak jen přiřadil do už tak bohaté vitrínky svých úspěchů, třeba vedle titulu mistra světa a stříbra z finské ligy.

Mikael Granlund (vpravo) se na olympiádě v Soči raduje ze svým finským parťákem, legendárním Teemu SelännemFoto EPA

Jenže v NHL o něm dosud nezápasy bylo vůbec slyšet. Zatímco doma byl už od sedmnácti zvyklý sbírat bod na zápas, když v minulé sezoně přece jen přestal s otálením a vydal se do zámoří, narazil. Najednou to nešlo...

„Poznal jsem, že ještě nejsem tak dobrý hokejista. Že nebruslím dost dobře a nejsem ve správné kondici,“ přiznal si Granlund, který během svého nováčkovského ročníku putoval z Minnesoty na farmu. Co na tom, že do té doby znal jen radost a uznání, šel do sebe. Sklopil hlavu a přes léto na své fyzičce zapracoval jako nikdy předtím. „Chtěl jsem už být na všechno připravený. Tak, abych mohl hned hrát v prvním týmu,“ dal si za cíl.

Úvodních patnáct utkání sezony mu sice trvalo, než dal gól, svůj teprve třetí v NHL, ale postupem času už se přece jen začala projevovat jeho genialita. Mikael Granlund si zvykl na silnější protihráče a na užší led, kde je třeba všechno provádět ještě rychleji. V lednu už byl s dvanácti body (2+10) ze čtrnácti zápasů nejproduktivnější z minnesotské sestavy.

Pak si odskočil zazářit do Soči, a i díky zranění svého respektovaného krajana Mikko Koiva, kapitána Wild, navrch dostal na starosti úlohu prvního centra týmu. V reprezentaci i v klubu. „Není to pro něj snadné, žádáme toho po něm hodně, protože si nesmí dovolit slabé zápasy. Ale ukazuje nám, že je tuhle roli schopný zvládnout,“ chválil ho Mike Yeo, kouč Minnesoty.

Ani Zach Parise, eso z Granlundova útoku, si nemůže nového kolegu vynachválit. „Když jsem ho jen sledoval, nedocházelo mi, jak dobře se s ním hraje. Nabízí se do volného prostoru, má rychlý přechod středního pásma, výtečně tvoří hru. Pro mě jako křídlo takový centr ulehčuje práci,“ libovala si americká superstar.

Však také co se ti dva vrátili z olympiády, pokaždé se prosadili, Granlund pobral čtyři body za tři zápasy. I díky své nové úderné dvojce Minnesota aktuálně vyhrála pětkrát v řadě a usazuje se na pozicích pro play off.

Mikael Granlund na olympijském turnaji v Soči, kde s Finskem vybojoval bronzové medaile
Mikael Granlund na olympijském turnaji v Soči, kde s Finskem vybojoval bronzové medaile

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud