Martin Tomaides
30. května 2014 • 10:12

Moore píše velký příběh. Rok po smrti manželky vystřelil Rangers finále

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dominic Moore, útočník New York Rangers a muž, který včera v šestém finále Východní konference NHL proti Montrealu (1:0) svou brankou vystřelil mužstvu postup, píše jeden z nejzajímavějších příběhů letošní sezony. Rakovina před rokem připravila Moorea o milovanou ženu Katie a hokejista vynechal jeden celý ročník, než se rozhodl na podzim 2013 znovu vrátit k hokeji. A teď stojí čtyři výhry od hokejového vrcholu.



Ležel na ledě se zakrváceným nosem a nad ním stál český útočník Vladimír Sobotka s rozmáchnutou pěstí. Forvard St.Louis právě při bitvě play off, kterou sváděli jeho Blues s týmem Sharks, zlomil ve rvačce Mooreovi nos. Ale kanadskému hokejistovi to bylo celkem jedno. V hlavě měl jiné starosti, jeho manželka už několik dní měla vážné zdravotní problémy. To byl duben 2012.

Láska třiatřicetiletého Dominica a Katie se začala psát už v době jejich působení na střední škole. On byl vyrůstající hokejová hvězdička, ona reprezentovala školu ve fotbale. O pár let později se rozhodli pro společnou cestu životem, kterou překazila vzácná forma rakoviny, objevena u Katie právě v roce 2012. O necelý rok později sympatická blondýnka nemoci podlehla.

Katie a Dominic na svatbě v roce 2010.Foto Repro: Vimeo.com

"Byli skvělá dvojice. Ona se stále smála, on byl zase více přemýšlivý. Ale vždycky s nimi bylo plno legrace a bylo příjemné, být v jejich společnosti," vzpomínal na Mooreovi začátky u Rangers v roce 2005 brankář Henrik Lundqvist.

Nečekaná smrt rodáka z Ontaria hodně zasáhla. O Mooreovi služby stálo v létě 2012 několik klubů, šikovný hokejista ale nevěděl, jestli s hokejem chce pokračovat. "Bylo to těžké období, nevěděl jsem, jestli když teď odmítnu, jestli ještě vůbec někdy nějaká nabídka přijde," vyprávěl Moore, který se přesto rozhodl výlukou zkrácený ročník 2012/13 vynechat.

Místo hokeje se bývalý útočník Toronta, Pittsburghu, Minnesoty, Buffala nebo Montrealu rozhodl založit nadaci, která bude bojovat proti rakovině. Ta samozřejmě nese jméno jeho zesnulé ženy.

VIDEO: Příběh Dominica a Katie

Do této sezony už ale Moore naskočil a v dresu Rangers zažívá svůj hokejový sen. Ve čtvrtek jediným gólem vystřelil newyorskému týmu první finále po dvaceti letech. A za svého svěřence měl radost i trenér Alain Vigneault.

"Našel nové útočiště, a to je na ledě se svými spoluhráči. Tady si teď plní svoje sny. V kabině je lídrem a pro ostatní kluky opravdovou inspirací," řekl kouč v rozhovoru pro USA Today.

Jediného střelce duelu ocenili také spoluhráči v kabině, kteří mu po utkání přidělili tradiční klobouk, tedy symbol pro nejlepšího hráče zápasu. "Je to ohromné, jsem pyšný, že jsem součásti takového týmu," vykládal Moore pro NHL.com po zápase.

Moore byl navíc (společně s Jaromírem Jágrem a Mannym Malhotrou z Caroliny) letos nominován na Mastertonovu trofej za oddanost hokeji. Ještě dříve, než se bude o cenu ucházet, se vlastními silami bude prát o Stanley Cup.

VIDEO: Vítězná trefa z utkání číslo šest

MATCH OVERVIEW LEGACY
30. 5. • 02:00
New York Rangers
New York Rangers
1:0
ONLINE
30. května
02:00
Montreal Canadiens
Montreal Canadiens
Góly

Domácí: 38:08. D. Moore

Hosté:

Sestavy

Domácí: Lundqvist (Talbot) – Girardi (A), McDonagh, Stralman, Staal (A), Klein, Diaz – Nash, Stepan, Kreider – St. Louis, Richards (A), Hagelin – Zuccarello, Brassard, Pouliot – Dorsett, D. Moore, Boyle. Trenér: Alain Vigneault

Hosté: Tokarski (Budaj) – Beaulieu, Markov (A), Subban, Gorges (A), Weaver, Bouillon – Gallagher, Desharnais, Pacioretty – Gionta (C), Plekanec, Galchenyuk – Vanek, Briere, Bourque – Prust, Eller, Bournival. Trenér: Michel Therrien

Rozhodčí

McCauley, O'Halloran – Kovachik, Amell

Stadion

Madison Square Garden, New York

Návštěva

18006 diváků

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud