Martin Tomaides
9. února 2016 • 12:15

Jednička NHL! Mrázek se před zraky Špačka vyšplhal do čela statistik

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Před pár týdny se poprvé na NHL.com objevila informace o tom, že Petr Mrázek by mohl být kandidátem na Vezina Trophy. Odvážné tvrzení, ale potvrzené fakty. Ročník se už dávno překulil do druhé půlky a český brankář nepřestává své okolí překvapovat. Poté, co v pondělí vynuloval divizního konkurenta z Floridy, se navíc vyšvihl do čela brankářských statistik.



Mrázek chytá svou první celou sezonu v NHL, takže v pondělí poprvé zjistil, jaké to je, připsat si dvacátou výhru v ročníku. Byla sladká, přišla rovnou se čtvrtou nulou sezony, a to všechno navíc před zraky Jaroslava Špačka. Muže, jenž bude na záříjovém Světovém poháru působit jako asistent reprezentačního trenéra. A při vší úctě k Ondřeji Pavelcovi, Michalu Neuvirthovi a dalším, těžko si v tuto chvíli představit kvalitnější jedničku.

Kdo dnes zabrousí na stránky hokejové NHL, ten zjistí, že statistické čelo mužů s maskou si tenhle rodák z Ostravy uzmul pro sebe. V průměru branek na zápas je s cifrou 1,97 jediným gólmanem, který se dostal pod hranici dvou obdržených gólů. S 93,3% vládne i v procentuální úspěšnosti. I když Carey Price z Montrealu je na tom o desetinku lépe, jenže ten odchytal kvůli zraněním pouhých 12 zápasů.

Procentuální úspěšnost NHL:

1. Mrázek (Detroit) - 93,3%
2. Neuvirth (Philadelphia) - 93,3%
3. Crawford (Chicago) - 93,1%
4. Elliott (St.Louis) - 93,0%
5. Luongo (Florida) - 93,0%

Dávno je tedy zapomenuto Mrázkovo soupeření o pozici jedničky s Jimmy Howardem. S výkony třiadvacetiletého brankáře tohle absolutně není na pořadu dne. V tuhle chvíli zastínil hvězdy Zetterberga či Dacjuka a je hlavní tváří mužstva. Jeho zákroky jsou přesvědčivé a pro diváka mnohdy zábavné, jeho jistota a sebevědomí zase uklidňuje hráče v poli. Těžko věřit, že tohoto chlapce draftovali v roce 2010 až v 5. kole.

"Nikdy nevypadá zdeptaný. I když inkasuje, vždycky se v pohodě oklepe, a to je to, co ho dělá tak výjimečným," popisuje obránce Danny DeKeyser.

Není třeba mluvit o tom, jak důležitá je pro sportovce psychika. Seznam těch, jejichž kariéra se nevyvinula tím správným směrem kvůli duševní nevyrovnanosti, by byl hodně dlouhý. Tady má Mrázek obrovské plus, protože jeho jistota se přenese na celý tým. Navíc má vítěznou povahu, stejně jako kdysi Dominik Hašek.

Průměr gólů na zápas:
1. Mrázek (Detroit) - 1,97
2. Bishop (Tampa Bay) - 2,02
3. Schneider (New Jersey) - 2,03
4. Holtby (Washington) - 2,06
5. Crawford (Chicago) - 2,13

"Chová se úplně stejně v bitvách o Stanley Cup i během letního plácání s míčkem na zahradě. Pořád má úplně stejný zápal do hry," popisoval kamaráda pro freep.com spoluhráč Tomáš Tatar.

Ale aby nebyla řeč jen o Mrázkovi, velmi slušný ročník zažívá i Michal Neuvirth. Jen ty jeho věčná zranění... Brankář Flyers se zatím v akci objevil ve 21 zápasech a dělí se s Mrázkem o první pozici v procentuální úspěšnosti.

Každopádně na pozici gólmana bude pro Světový pohár slušný přetlak. Ale příjemný.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud