14. března 2016 • 09:32

Málem to se mnou seklo, přiznal Simon. Trenér byl nadšený

Autor: jab
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Psát si deníček, příspěvek s datem 13. března 2016 Dominik Simon vytuční, podtrhne. Neděle, první zápas v NHL, první asistence. Splněný sen! Jednadvacetiletý český útočník odehrál za Pittsburgh při výhře 5:3 nad silnými New York Rangers osm minut a po zápase ho chválil i trenér.



Simon se dostal nahoru v sobotu díky zranění ruského snajpra Jevgenije Malkina. Druhý nejproduktivnější hráč Penguins bude mimo hru díky zranění v horní části těla šest až osm týdnů a zalátat díru v sestavě přispěchal český útočník z farmy Wilkes-Barre Scranton spolu s dalším forvardem Conorem Shearym.

Kromě Malkina je na pár dní mimo hru i další stabilní člen kádru Pens Scott Wilson.

Jak si novicové vedli? Simon byl ve třetí třetině na ledě u gólu domácího týmu na 3:3, v 52. minutě záporný bod vymazal asistencí. Odchovanec pražské Sparty udržel v rohu kluziště puk proti dvěma hráčům a posunul ho Mattu Cullenovi. Útočník Pittsburgh od zadního mantinelu lobíkem poslal kotouč před branku, kde se od brusle bránícího Marca Staala odrazil mezi betony brankáře Henrika Lundqvista.

"Byl to docela kostrbatý gól," smál se Simon, který na farmě nasbíral 38 bodů v 54 utkáních za 18 branek a 20 asistencí a je třetím nejlepším střelcem mužstva. "Ale to vůbec nevadí. Bereme jakýkoliv. A tohle byl navíc gól vítězný. Byl skvělý pocit být u toho přímo na ledě."

VIDEO: Podívejte se na první asistenci Dominika Simona v NHL

Sheary výhru Penguins 5:3 v Madison Square Garden podpořil dokonce dvěma góly a zlepšil si statistiky, za první tým letos ve 29 startech pobral tři branky a dvě asistence. "Co říkám na výkony obou nováčků? Vedli si výtečně," uvedl po zápase před novináři trenér Penguins Mike Sullivan, který Simona vedl už na farmě.

Sheary, který na dvě branky spotřeboval jen dvě střely, byl po zásluze vyhlášen první hvězdou zápasu. "Je to úžasné dítě. Přišel, přesně splnil, co jsem od něj chtěl, mám z něj velkou radost. Je to výborný hokejista," chválil Sullivan na stránkách NHL.com 23letého Američana.

"Je smůla, že jsem se dostal do áčka kvůli zranění, ale takový už je zkrátka hokej. Když se někdo zraní, dostanou šanci mladí hráči a je na nich, jestli ji využijí," rozprávěl Sheary pro klubovou televizi.

Simon v mdlobách

"Myslím, že na mě šly mdloby. Při hymně jsem měl pocit, že to se mnou opravdu sekne," přiznal s úsměvem Simon své rozpoložení těsně před startem utkání v New Yorku. "Když zápas začal, tak to byl ale neuvěřitelný pocit," rozplýval se český útočník, který byl draftován až v pátém kole jako 137. hráče v pořadí.

Simon se tak letos stal teprve šestým hráčem z draftu 2015, který nastoupil do utkání NHL. 

"Celý život o to usilujete, pracujete na tom a povedlo se to. Navíc v Madison Square Garden. A k tomu jsme vyhráli," byl nadšený Simon, kterému statistici nenapočítali ani jednu střelu na branku. "Byl jsem nervózní, ale pak jsem se snažil soustředit jen na hru, snad se mi to podařilo."

Pittsburgh si skalpem Rangers pojistil první Divokou kartu ve Východní konferenci, před devátou Philadelphií má náskok čtyř bodů. Penguins ale mají odehráno o jeden zápas navíc. Druhý start v NHL bude moci Simon přidat v noci z úterý na středu v domácím prostředí v zápase s Islanders. Dočká se první trefy?

VIDEO: Podívejte se na sestřih zápasu Penguins vs. Rangers

Dominik Simon ve svém prvním zápase v NHL proti New York Rangers
Dominik Simon ve svém prvním zápase v NHL proti New York Rangers

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud