26. května 2017 • 11:11

Nechtěný hrdina. Na gól čekal čtvrt roku, míří za čtvrtým Stanley Cupem

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pocit ze vstřeleného gólu nezažil od 16. února. Celkem to trvalo 35 zápasů, než Chris Kunitz znovu skóroval, ale je pravda, že tahle radost byla asi trochu jiná. Asi určitě. Sedmý zápas série proti Ottawě načal brankou ve 30. minutě a rozhodl trefou ve druhém prodloužení. Vstřelit gól v sedmém zápase play off? To je je sen snad každého chlapce a sedmatřicetiletý mazák Pittsburghu to teď dokázal. „Ale nemyslím si, že je důležité, kdo skóroval," řekl s tradiční týmovou skromností Kunitz.



Jen 180 centimetrů vysoký Kunitz neměl nikdy do NHL cestu nalajnovanou. Nebyl jedničkou draftu jako Sidney Crosby, ani dvojkou jako Jevgenij Malkin. Draft vlastně tohohle kanadského útočníka minul úplně. Přesto je majitelem olympijského zlata, tří Stanley Cupů a čtvrtý je jen čtyři výhry vzdálený.

Vstup do NHL pro něj nebyl úplně snadný. V roce 2003 ho vyzkoušel Anaheim, ale zájem o pracovité křídlo nebyl tak valný a z listiny volných hráčů si ho po výluce vzala Atlanta. Ani tam nepřesvědčil, Ducks ho přetáhli zpět a už si ho nechali. Od té doby je v lize ceněným artiklem.

Když ho Pens v roce 2009 z Anaheimu vytrejdovali, už měl doma prsten pro vítěze Stanley Cupu a během pár týdnů hned získal další. Od té doby je tenhle zarputilý bojovník součástí kabiny Pittsburghu a už pět let je zástupcem kapitána Sidney Crosbyho.

Dva zápasy letošního play off musel vynechat kvůli zranění, ve zbytku dlouho hledal moment, kdy vystoupí z řady a přispěje brankou. Povedlo se to až ve čtvrtek a rovnou dvakrát. Zásah v prodloužení prodloužil Pens sezonu a vyslal je do boje proti překvapení z Nashvillu.

VIDEO: Sestřih utkání Pittsburgh - Ottawa

„Celá šatna je šťastná, že zápas skončil a my jsme na té správné straně a můžeme si znovu zahrát o Stanley Cup. Že jsem vstřelil branku já je jen důkaz dobré práce celého útoku," řekl pro NHL.com.

Rozhodující branka celé série přišla po skvělé práci Sidney Crosbyho a byla tak typická pro souboje ve vyřazovací části. „Měl jsem štěstí," řekl autor gólu na pozápasové tiskové konferenci. „Snažil jsem se najít dobré místo pro střelu a puk se potom tak třepal a padl za gólmana, který toho moc neviděl," popisoval Kunitz ránu, která mu zrovna úplně nesedla.

Pak už to byla jen samá radost, chvála a křepčení. V sedmatřiceti letech ani sám Kunitz neví, jak dlouho bude hokej ještě hrát, však mu po sezoně také končí smlouva... Fakt je ten, že výrazněji rozpouštět tuhle partu by byla škoda.

„Jsem na kluky pyšný, předvedli v celé sérii neskutečnou odolnost," chválil trenér Mike Sullivan.

Dál je na programu Nashville.

MATCH OVERVIEW LEGACY
26. 5. • 02:00
Pittsburgh Penguins
Pittsburgh Penguins
3:2
ONLINE
26. května
02:00
Ottawa Senators
Ottawa Senators
Góly

Domácí: 29:55. Kunitz, 51:44. J. Schultz, 85:09. Kunitz

Hosté: 30:15. Mark Stone, 54:41. Dzingel

Sestavy

Domácí: M. Murray (M.-A. Fleury) – Dumoulin, Hainsey, Määttä, Daley, Cole, J. Schultz – Guentzel, Crosby (C), Rust – S. Wilson, Malkin (A), Kessel – Hagelin, Bonino, Rowney – Kunitz (A), Cullen, Sheary. Hlavní trenér: Mike Sullivan.

Hosté: C. Anderson (Condon) – Methot, E. Karlsson (C), Phaneuf (A), Ceci, Claesson, Ch. Wideman – Z. Smith, Pageau, Mark Stone – Hoffman, Turris (A), Pyatt – MacArthur, Brassard, B. Ryan – Dzingel, Kelly, Stålberg. Hlavní trenér: Guy Boucher.

Rozhodčí

Wes McCauley, Dan O'Halloran. Čároví: Brad Kovachik, Brian Murphy

Stadion

PPG Paints Arena, Pittsburgh

Návštěva

18604 diváků

Jevgenij Malkin tleská spoluhráčům a fanouškům
Jevgenij Malkin tleská spoluhráčům a fanouškům

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud