3. března 2023 • 09:45

SESTŘIHY: Pastrňák oslavil smlouvu demolicí Buffala, Lauko dal dva góly

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští útočníci řídili v NHL výhru hokejistů Bostonu 7:1 nad Buffalem. David Pastrňák po podpisu nové smlouvy vstřelil gól a na dva přihrál, po dvou bodech si připsali Jakub Lauko (2+0), Pavel Zacha (1+1) a David Krejčí (0+2). Suverén této sezony zvítězil podeváté v řadě a překonal hranici sta bodů už v 61. utkání. Trojcifernou metu zdolal nejrychleji v historii soutěže a vylepšil rekord Montrealu, který potřeboval v sezoně 1976/77 o utkání více.



Ve zbývajících zápasech čtvrtečního programu se čeští hráči už zapisovali jako asistenti. Filip Zadina připravil jeden gól Detroitu, který podlehl doma Seattlu 4:5 v prodloužení. David Kämpf přispěl přihrávkou k výhře Toronta 2:1 v Calgary. Radko Gudas přihrál na jedinou branku Floridy, která prohrála s Nashvillem 1:2. Petr Mrázek chytil 31 z 34 střel při porážce Chicaga 2:5 s Dallasem.

I přes jednoznačný výsledek se čekalo v Bostonu na první gól do 33. minuty, ve které využil přesilovou hru Dmitrij Orlov. U jeho trefy si připsal Pastrňák druhou asistenci. Za 86 sekund zvýšil Lauko z dorážky a z gólu se v NHL radoval poprvé od 1. listopadu. Dvaadvacetiletý útočník má nyní na kontě tři branky z 12 startů.

„Snažím se podat nejlepší výkon a myslím, že se mi to povedlo,“ řekl Lauko, který dal v NHL poprvé dva góly v jednom zápase. „Nejsem typem hráče, který by nasázel třicet branek za sezonu. Moje role je jiná, góly jsou jen nadstavba, takže jsem šťastný, že se to stalo,“ rozplýval se.

Po dvou akcích české řady zvýšil Boston ve třetí třetině na 4:0. U třetí branky získal Pastrňák u modré čáry puk, poslal jej mezi kruhy Krejčímu a ten vylepšil bekhendovou přihrávkou pozici po pro Zachu. Pro něj už nebyl problém zakončit souhru do odkryté branky a skóroval ve třetím utkání za sebou.

Pastrňák pro přihrávkách Zachy a Krejčího potrestal v 55. minutě předčasnou hru Buffala bez gólmana. Havířovský rodák tak oslavil stylově novou osmiletou smlouvu, kterou klub oznámil v den zápasu.

„Nelámal jsem si tím příliš hlavu. Zejména, když jsem šel na led, tak jsem to úplně vypustil. Samozřejmě doma nad tím někdy přemýšlíte. Je to jiné, jsme starší a neděláte rozhodnutí sám,“ vysvětlil Pastrňák, který je nejproduktivnějším hráčem Bostonu v sezoně (43+40) a druhým nejlepším střelcem soutěže. „Je úžasné strávit kariéru v jednomu týmu. To se mi při vyjednávání honilo hlavou,“ doplnil.

Ve zbytku utkání se ještě roztrhl s góly pytel. Nejdříve vstřelil čestný gól Buffala Casey Mittelstadt. Boston odpověděl trefami Patrice Bergerona, Connora Cliftona a skóre uzavřel v poslední minutě z další dorážky Lauko.

„Je to neskutečné, mají úžasnou sezonu,“ komentoval Lauko rekord týmu. „Jdete do zápasu a říkáte si, že to nechcete týmu pokazit. Trošku jsem cítil tlak pokaždé, když jsem naskočil na led. Tohle ale bylo poprvé, kdy jsem hrál kompletně svou hru,“ těšilo jej. Jedinou kaňkou pro Boston bylo, že zápas nedohrál Brad Marchand.

Detroit poprvé bez Hronka

Detroit hrál poprvé bez Filipa Hronka, jehož vyměnil o den dříve do Vancouveru, a dotahoval ztrátu 0:1, 1:3 a 3:4. Zadina vymyslel gól na 3:3. Český útočník na sebe navázal pozornost obránce i brankáře a bekhendem přihrál zadovkou mezi kruhy Jonatanovi Berggrenovi, který zakončil akci do prázdné. O výhře Seattlu rozhodl v prodloužení svou druhou trefou v zápase Oliver Bjorkstrand. Dva góly vítězů dal i Jarred McCann. V sestavě Detroitu scházel Jakub Vrána.

Calgary, z jehož střídačky sledoval zápas Daniel Vladař, udeřilo ve třetí minutě. Prosadil se Blake Coleman. Kämpf vybojoval při vyrovnávací brance puk pro Mitchella Marnera a zápas rozhodl ve 43. minutě Calle Järnkrok.

Nashville dostal v úvodní třetině do dvoubrankového trháku Matt Duchene a John Leonard. Florida ve zbytku zápas přestřílela soupeře 24:11, ale už jen snížila. Gudas založil přečíslení, v němž upravil Brandon Montour po přihrávce Ryana Lomberga na konečných 1:2.

Dallas převedl klíčovou akci v úvodní minutě třetí třetiny, v níž Jamie Benn překonal Mrázka z předbrankového prostoru a poslal týmu potřetí do vedení. Zbývající dvě trefy padly při risku Chicaga bez gólmana. Hlavním strůjcem výhry Dallasu byl Roope Hintz, autor hattricku. Českého gólmana překonal dvakrát v přesilových hrách a v závěru zpečetil výhru do prázdné branky.

„Nějaké přihrávky se nám nepovedly, ale bojovali jsme až do konce a Mrázek chytal skvěle. Dal nám šanci vyhrát. I po těch změnách si myslím, že jsme byli vyrovnaným soupeřem,“ řekl obránce Chicaga Seth Jones.

Na mysli měl například dlouholetého lídra Patricka Kanea, který si ve čtvrtek odbyl premiéru v dresu New York Rangers. Zápas mu pokazila Ottawa, která otočila ve třetí třetině skóre z 2:3 na konečných 5:3. K výhře pomohl dvěma góly Derick Brassard a ozdobil tím svůj tisící start v NHL. Kane strávil na ledě téměř 20 minut, vyslal čtyři střely, ale připsal si jen dva záporné body.

Góly

Domácí: 32:01. Orlov, 33:27. Lauko, 48:36. Zacha, 54:44. Pastrňák, 56:39. Bergeron, 57:03. Clifton, 59:09. Lauko

Hosté: 55:40. Mittelstadt

Sestavy

Domácí: Swayman (Ullmark) – H. Lindholm, McAvoy, Orlov, Carlo, Grzelcyk, Clifton – Marchand (A), Bergeron (C), DeBrusk – Zacha, Krejčí, Pastrňák (A) – Greer, Coyle, Frederic – Lauko, Nosek, Hathaway.

Hosté: Luukkonen (C. Anderson) – Power, Jokiharju, Samuelsson, Stillman, Bryson, Ljubuškin – J. Skinner, Ta. Thompson, Quinn – Mittelstadt, Cozens, Hinostroza – Peterka, Krebs, V. Olofsson – Girgensons (A), Jost, Okposo (C).

Rozhodčí

StPierre, Chmielewski – Barotn, Fournier

Stadion

TD Garden, Boston

Návštěva

17 850 diváků

Góly

Domácí: 06:31. Kreider, 32:15. Trouba, 34:54. Tarasenko

Hosté: 29:42. Pinto, 30:03. Brassard, 41:35. Brassard, 43:26. Giroux, 57:18. Stützle

Sestavy

Domácí: Halák (Šesťorkin) – Fox, Mikkola, Trouba (C), Harpur, B. Schneider – Tarasenko, Zibanejad, Kreider (A) – P. Kane, Trocheck, Panarin (A) – Kakko, Chytil, Lafreniere – Motte, Goodrow, Vesey.

Hosté: Talbot (Sögaard) – Zub, Chabot (A), Chychrun, Sanderson, Hamonic, Holden – Giroux (A), Stützle, B. Tkachuk (C) – Batherson, Pinto, DeBrincat – Gauthier, Gambrell, M. Joseph – Watson, Kastelic, Brassard.

Rozhodčí

MacDougall, Lambert – Cormier, MacPherson

Stadion

Madison Square Garden, New York

Návštěva

18 006 diváků

Góly

Domácí: 23:21. Montour

Hosté: 13:40. Duchene, 19:49. Leonard

Sestavy

Domácí: Bobrovskij (Lyon) – Forsling, Ekblad (A), M. Staal, Montour, Mahura, Gudas, Fitzgerald – M. Tkachuk (A), Lundell, Reinhart – Verhaeghe, Luostarinen, Duclair – Lomberg, E. Staal, Cousins – Coli. White, Dalpe.

Hosté: Lankinen (Saros) – Josi (C), A. Carrier, McDonagh (A), Barrie, Lauzon, Fabbro – Leonard, Glass, Duchene – Sherwood, Novak, Tomasino – Trenin, Sissons (A), Co. Smith – Sanford, Jankowski, Evangelista.

Rozhodčí

Lee, Blandina – Jackson, Tobias

Stadion

FLA Live Arena, Sunrise

Návštěva

16 660 diváků

Góly

Domácí: 05:39. Colton, 29:39. Point, 40:38. Stamkos, 55:50. Hedman

Hosté: 26:06. Petry, 26:31. Petry, 35:06. Zucker, 46:59. D. O'Connor, 62:13. Zucker

Sestavy

Domácí: Vasilevskij (Elliott) – Raddysh, Hedman (A), Perbix, Sergačjov, Černák, Cole – Kučerov (A), Point, Hagel – Killorn, Cirelli, Stamkos (C) – Jeannot, Paul, Colton – Perry, Bellemare, Maroon.

Hosté: Jarry (DeSmith) – Letang (A), Dumoulin, Petry, M. Pettersson, Rutta, P. Joseph – Rakell, Crosby (C), Guentzel – Rust, Malkin (A), Zucker – Granlund, Carter, Heinen – Archibald, D. O'Connor, Caggiula.

Rozhodčí

F. South – K. Rehman – D. Nansen, A. Smith

Stadion

Amalie Arena, Tampa

Návštěva

19 092 diváků

Góly

Domácí: 03:07. Chiarot, 18:39. Erne, 22:59. Berggren, 34:48. Walman

Hosté: 01:12. McCann, 05:33. Bjorkstrand, 12:20. McCann, 26:17. Schwartz, 63:33. Bjorkstrand

Sestavy

Domácí: Husso (Hellberg) – Seider, Walman, Määttä, Chiarot, Lindström, Hägg – Raymond, Larkin (C), Kubalík – Copp (A), Perron (A), Fabbri – Sundqvist, P. Suter, Erne – Berggren, Zadina, Veleno.

Hosté: Mar. Jones (23. Grubauer) – Dunn, A. Larsson, Borgen, Oleksiak, Schultz, Soucy – Eberle, McCann, Beniers – Wennberg, Schwartz (A), Bjorkstrand – Tolvanen, Donato, Gourde (A) – Geekie, Sprong, B. Tanev.

Rozhodčí

Furlatt, Nicholson – Flemington, McNamara

Stadion

Little Caesars Arena, Detroit

Návštěva

18289 diváků

Góly

Domácí: 02:41. Coleman

Hosté: 27:43. Marner, 42:20. Järnkrok

Sestavy

Domácí: Markström (Vladař) – R. Andersson, Weegar, C. Tanev (A), Hanifin, Zadorov, Gilbert – Dubé, E. Lindholm (A), Toffoli – Pelletier, Kadri, Huberdeau – Mangiapane, Backlund (A), Coleman – Lucic, Lewis, Duehr.

Hosté: Woll (Samsonov) – Rielly, Holl, Brodie, McCabe, Liljegren, Giordano – Marner (A), Matthews (A), Bunting – Nylander, O'Reilly, Tavares (C) – Järnkrok, Kämpf, Kerfoot – Lafferty, Aston-Reese, Acciari.

Rozhodčí

Kozari, Sutherland

Stadion

Scotiabank Saddledome, Calgary

Góly

Domácí: 15:54. Guttman, 20:26. S. Jones

Hosté: 10:21. Hintz, 17:05. Hintz, 40:45. Ja. Benn, 58:35. Lindell, 59:46. Hintz

Sestavy

Domácí: Mrázek (Stalock) – Englund, S. Jones, Tinordi, Murphy, I. Phillips, C. Jones – T. Johnson, L. Reichel, Kurashev – Seney, Guttman, Raddysh – Athanasiou, Dickinson, Gust – Katchouk, Khaira, Joe. Anderson.

Hosté: M. Murray II (Oettinger) – Heiskanen, Hakanpää, Lindell, Lundkvist, R. Suter, Hanley – J. Robertson, Hintz, Pavelski – Ja. Benn, W. Johnston, Dadonov – Marchment, Seguin, Dellandrea – F. Olofsson, Faksa, Karlström.

Rozhodčí

Rank, McIsaac – Mills, O´Quinn

Stadion

United Center, Chicago

Návštěva

17 612 diváků

Góly

Domácí: 14:03. Boeser

Hosté: 00:44. Kaprizov, 23:40. Kaprizov

Sestavy

Domácí: Demko (Delia) – Juulsen, Q. Hughes (A), T. Myers (A), Brisebois, Burroughs, Wolanin – Beauvillier, E. Pettersson (C), Kuzmenko – Boeser, Studnicka, Podkolzin – Garland, Aman, Joshua – J. Miller (A), Dries, Kravcov.

Hosté: M. Fleury (Gustavsson) – Spurgeon, Middleton, Dumba (C), Goligoski, Addison, Merrill – Zuccarello, Hartman, Kaprizov – Boldy, J. Eriksson Ek, M. Johansson – Duhaime, F. Gaudreau, Greenway – Reaves, Dewar, Shaw.

Rozhodčí

L’Ecuyer, Pollock – Marquis, Apperson

Stadion

Rogers Arena, Vancouver

Góly

Domácí: 27:42. Iafallo, 47:27. Vilardi, 48:30. Kopitar

Hosté: 09:14. Jos. Anderson, 49:39. Gurjanov

Sestavy

Domácí: Copley (Korpisalo) – Doughty (A), M. Anderson, M. Roy, Durzi, Se. Walker, Gavrikov – Kempe, Kopitar (C), Byfield – L. Andersson, Danault (A), Fiala – Vilardi, Lizotte, Iafallo – Kaliyev, Kupari, Grundström.

Hosté: Allen (Montembeault) – J. Barron, Matheson, Savard, Guhle, Edmundson (A), Harris, Kovacevic – Gurjanov, Suzuki (C), Hoffman – Jos. Anderson (A), Drouin, Harvey-Pinard – Ylönen, Dvorak, R. Pitlick – Belzile, Pezzetta.

Rozhodčí

Dwyer, Schlenker – Knorr, Brisebois

Stadion

Crypto.com Arena, Los Angeles

Návštěva

16 974 diváků

Góly

Domácí: 03:50. Barabanov, 06:31. Couture, 46:36. Lorentz

Hosté: 22:35. Parayko, 25:21. Kyrou, 29:30. L. Brown, 39:00. B. Schenn, 54:52. T. Pitlick, 57:03. Kapanen

Sestavy

Domácí: Reimer (Kähkönen) – E. Karlsson, Ferraro (A), Benning, Vlasic, MacDonald, Šimek – Barabanov, Couture (C), Bonino (A) – Zetterlund, Hertl, Johnsson – Labanc, Sturm, J. Svečnikov – Gregor, Lorentz, Lindblom.

Hosté: Greiss (Binnington) – Parayko (A), Leddy, Faulk, Scandella, Tucker, Krug – Kyrou, B. Schenn (A), Saad – Kapanen, Thomas (A), Bučněvič – Blais, L. Brown, Toropčenko – T. Pitlick, Alexandrov, Leivo.

Rozhodčí

Hebert, Dunning – Kovachik, Gawryletz

Stadion

SAP Center, San Jose

Kanadské bodování
Hráč Tým G A KB Z +/- TM S
1. Connor McDavid 64 89 153 82 22 36 352
2. Leon Draisaitl 52 76 128 80 7 24 247
3. David Pastrňák 61 52 113 82 34 38 407
4. Nikita Kučerov 30 83 113 82 -2 36 271
5. Nathan MacKinnon 42 69 111 71 29 30 366
6. Jason Robertson 46 63 109 82 36 20 313
7. Matthew Tkachuk 40 69 109 79 29 123 322
8. Mikko Rantanen 55 50 105 82 15 82 306
9. Ryan Nugent-Hopkins 37 67 104 82 12 35 201
10. Elias Pettersson 39 63 102 80 16 14 257

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud