Pavel Bárta
14. srpna 2023 • 14:45

Čeští brankáři v NHL: boj se zdravím, opora i cestovatel. Kdo může prorazit?

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
  • Jakou mají čeští brankáři pozici v NHL?Jakou mají čeští brankáři pozici v NHL?FOTO: Koláž iSport.cz

    Sedm z nich pravidelně krotí nejlepší hráče světa, dva další si nahlas říkají o výraznější prostor. Web iSport.cz připomíná příběhy devíti českých gólmanů, kteří se dostali mezi nejužší špičku a nahání starty v NHL. S čím a proti komu bojují? Jaké překážky musí překonat? A kdo patří mezi přísliby let budoucích? Dozvíte se na nadcházejících řádcích.

  • Lukáš Dostál

    Věk: 23
    Klub: Anaheim Ducks
    2022/23: 19 zápasů, 3,78 gólu na utkání, 90,1% úspěšnost zákroků

    Jednou se může stát jedničkou Ducks, dosud chytal převážně v AHL. V červenci podepsal dvouletý kontrakt, první rok má dvoucestnou, druhou jednocestnou smlouvu. Trnul, jestli klub nepřivede zkušenější dvojku k Johnu Gibsonovi. Nově příchozí Alex Stalock by jeho pozici neměl ohrozit.

    Lukáš Dostál bude dál bojovat o místo v brance Anaheimu Lukáš Dostál bude dál bojovat o místo v brance AnaheimuFoto twitter.com

  • Pavel Francouz

    Věk: 33
    Klub: Colorado Avalanche
    2022/23: 16 zápasů, 2,61 gólu na utkání, 91,5% úspěšnost zákroků

    Příští rok mu končí dvouletá smlouva. Bude to buď, anebo. Hlavně potřebuje pevnější zdraví, v minulém ročníku se opět zranil, vypadl na dva měsíce. Brankoviště Avalanche ovládl Aleksandar Georgiev, na místo českého žolíka z vítězného play off 2022 se tlačí Justus Annunen.

    Pavel Francouz musí bojovat hlavně proti zraněním Pavel Francouz musí bojovat hlavně proti zraněnímFoto Profimedia

  • Petr Mrázek

    Věk: 31
    Klub: Chicago Blackhawks
    2022/23: 39 zápasů, 3,66 gólu na utkání, 89,4% úspěšnost zákroků

    Pokud je zdravý, pořád válí a je schopen ukrást zápas. Předvedl to i v Chicagu, které uměl podržet a dát mu šanci vyhrát. Brzdí ho zranění, dlouhodobě ho souží hlavně třísla. Ale Blackhawks ho budou i nadále potřebovat, v rukávu měli zatím jen NHL málo ošlehaného Švéda Arvida Söderbloma.

    Brankář Petr Mrázek v akci v dresu Chicago Blackhawks Brankář Petr Mrázek v akci v dresu Chicago BlackhawksFoto profimedia.cz

  • David Rittich

    Věk: 30
    Klub: Los Angeles Kings
    2022/23: 21 zápasů, 2,68 gólu na utkání, 90,1% úspěšnost zákroků

    V posledních letech cestuje, za dva roky budou Kings jeho čtvrtým klubem. Ale sáhli po něm rychle, naposledy ve Winnipegu kryl zátylek Connoru Hellebuyckovi a prožil lepší ročník, než předtím v Nashvillu. Psalo se o něm jako o pojistce k Talbotovi s Copleym. Má šanci na víc.

    David Rittich se z Winnipegu přesunul do Los Angeles David Rittich se z Winnipegu přesunul do Los AngelesFoto profimedia.cz

  • Vítek Vaněček

    Věk: 27
    Klub: New Jersey Devils
    2022/23: 52 zápasů, 2,45 gólu na utkání, 91,1% úspěšnost zákroků

    Jeho kousek z lednového duelu proti Pittsburghu aspiroval na zákrok sezony. „Vi-tek! Vi-tek“ skandovali fanoušci během ročníku, stal se miláčkem tribun. Jako první gólman po Martinu Brodeurovi vychytal Devils přes 30 výher. V play off se mu nedařilo, předčil ho Akira Schmid.

    Český gólman Vítek Vaněček prožil v New Jersey v podstatě dvě sezony v jedné Český gólman Vítek Vaněček prožil v New Jersey v podstatě dvě sezony v jednéFoto Profimedia.cz

  • Karel Vejmelka

    Věk: 27
    Klub: Arizona Coyotes
    2022/23: 50 zápasů, 3,43 gólu na utkání, 90% úspěšnost zákroků

    Jen deset českých brankářů odchytalo v NHL víc utkání, než rodák z Třebíče za první dvě sezony. Naskočil do 102 zápasů, za děravým týmem Coyotes si dost zacvičil, 40 nebo 50 zákroků v zápase pro něj však nebyl problém. „Veggie“ držel jako skála, tým Arizony se o něj bude opírat dál.

    Connor Ingram a Karel Vejmelka jsou skvělými kolegy Connor Ingram a Karel Vejmelka jsou skvělými kolegyFoto Profimedia.cz

  • Dan Vladař

    Věk: 25
    Klub: Calgary Flames
    2022/23: 27 zápasů, 2,91 gólu na utkání, 89,5% úspěšnost zákroků

    Touží po pozici jedničky, měl téměř stejná čísla jako švédský parťák Jacob Markström, který bere zhruba třikrát tolik než pražský rodák. Čeká na každou příležitost, šancí dostal zase víc. Ale změnilo se vedení a zespoda se tlačí Dustin Wolf, vyhlášený nejlepším hráčem AHL.

    Vladař o unikající reprezentaci i Calgary: Na velké turnaje mám peška
    Video patří k placenému obsahu iSportu
    Odemknout video

  • Jiří Patera

    Věk: 24
    Klub: Vegas Golden Knights
    2022/23: 2 zápasy, 2,50 gólu na utkání, 92,9% úspěšnost zákroků

    Jediný Čech v kádru letošních šampionů z Las Vegas svoje jméno na podstavci Stanley Cupu mít nebude. Během play off byl členem záložní taxi squad, v NHL chytal zatím jen dva zápasy. Ale vedl si výtečně. Musí si počkat, ale příběhy Logana Thompsona a Adina Hilla jsou inspirativní.

    Jiří Patera se občerstvuje v zápase s Columbusem Jiří Patera se občerstvuje v zápase s ColumbusemFoto profimedia.cz

  • Aleš Stezka

    Věk: 26
    Klub: Seattle Kraken
    2022/23: Vítkovice; 39 zápasů, 2,14 gólu na utkání, 92,4% úspěšnost zákroků

    Už před osmi lety ho draftovala Minnesota, zámoří okusil během dvou sezon v juniorské USHL. Po skvělé sezoně ve Vítkovicích si ho vytáhl Seattle. Jasnou týmovou jedničkou je Philipp Grubauer, ale v klubu věří, že udělali dobrý tah. S Joeyem Daccordem si to může klidně rozdat o roli dvojky.

    Kometa - Vítkovice: Stezka podržel hosty při Strömbergově šanci
    Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud