Pavel Bárta
9. listopadu 2023 • 13:40

Mluvilo se o výměně z Ottawy, snajpr Kubalík však spustil brankostroj

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Exploze to nebyla. Ale Dominik Kubalík spustil svůj brankostroj a v dresu Ottawy se poprvé střelecky odvázal. V Bitvě o Ontario v Torontu napřed vyrovnal po Nylanderově úvodní brance. Přesilovkovou trefou a zároveň svým čtvrtým zásahem v sezoně překlopil ve třetí části skóre definitivně na stranu Senators. Ti v derby zvítězili na ledě Maple Leafs 6:3.



Joonas Korpisalo, který se vrátil do branky Senators, předal po utkání v kabině dvougólovému střelci požární helmu pro klíčového muže zápasu. „Kluci, skvělý zápas, skvělé úsilí. Takže jedeme dál,“ prohlásil Dominik Kubalík, jakmile si nasadil přilbu na hlavu. A ukázal zdvižené palce. 

Český snajpr, který do Ottawy zamířil před touto sezonou z Detroitu, se po pomalém startu začíná rozehrávat a týmu přináší góly. Kvůli nim taky přišel. V Torontu opět nastupoval ve třetí lajně, ale dostal šanci v elitní přesilovkové formaci, což potřebuje.

V úvodních sedmi duelech byl nulový. Začalo se štěbetat dokonce o výměně. Pokud na drbech bylo něco pravdy, zažehnal ji i trest pro Shanea Pinta. V poslední době se Kubalík rozparádil. Během čtyř startů se trefil čtyřikrát, dvakrát do branky Maple Leafs, proti nimž předvedl svou zatím nejlepší show sezony.

V obou případech měl trochu štěstí. Napřed srovnával v 8. minutě tvrdou ránou z dálky na 1:1. Nabruslil si k modré čáře a po zadovce obránce Klevena pálil bez přípravy. Jeho golfák ještě lehce škrtl o beton Josepha Wolla a zamířil do branky. Druhý, rozdílový gól byl větší náhoďák. Kubalík přihrával z levé strany na střed k brankovišti, u nějž stál Claude Giroux s torontským Markem Giordanem. Od brusle beka Maple Leafs se kotouč odrazil k tyči. Byl z toho nakonec vítězný gól zápasu.

Po sobotní porážce 4:6 doma v Ottawě s Tampou diváci vyprovázeli Senators bučením. Tým, který má patřit ke skokanům sezony, se zatím trápil. Kouč D. J. Smith to vysvětloval tak, že se všichni snaží dělat příliš mnoho. „V NHL velmi často platí, že když jsou vaši nejlepší hráči skutečně nejlepší na ledě, tak vítězíte,“ dodal. V zápase proti Maple Leafs hlavně potřeboval, aby všichni odvedli dobře svou práci. Což se stalo. 

Největší opory Ottawy byly na ledě konečně rozdílovými hráči. Veterán Giroux vstřelil dvě branky a na další přihrál. První hvězdou zápasu se stal Tim Stützle, který jednou skóroval a připsal si tři asistence. Kubalíka vyhlásili druhým nejlepším hráčem duelu. V šatně se mu dostalo ocenění od spoluhráčů, s novináři však nemluvil. Našli si ještě produktivnější spoluhráče. Excelovalo především trio, v němž Stützleho s Girouxem doplnil Mathieu Joseph (0+3). 

„Je kolem nás hodně rušno. Ale myslím si, že jsme všem ukázali, že umíme vyhrávat. Nesnáším porážky, tak jako celá tahle parta. Každý se stará jen o to, abychom vyhrávali a tentokrát to byl opravdu výborný výkon,“ pravil Stützle. 

Kolem Senators vládlo dusno. Generální manažer Pierre Dorion byl odvolán, hráči se veřejně postavili za kouče Smithe. Po pěti porážkách ze šesti zápasů se totiž naštvaní fanoušci domáhali skandováním změny na střídačce.

Kapitán Brady Tkachuk ještě před odletem do Toronta vyjádřil svou frustraci a vyzval, aby všichni obrátili list. Odmítl poslouchat ten povyk a od srdce popsal, jak se cítí.

„Pro mě je důležité, abychom se posunuli dopředu k další příležitosti, nemůžeme se pořád zabývat minulostí. Smazal jsem všechny účty na sociálních sítích, abych se od toho dokázal oprostit. Musíme se soustředit na úkol, který máme před sebou, a tím je Toronto. Od prvního dne v kempu říkám, že jsme v tom všichni společně. V tom, jakou důvěru k téhle partě máme, v tom, jak hodně chceme vyhrávat nejen pro sebe, ale i pro komunitu a fanoušky,“ řekl.

Činy bývají pádnější než slova. Ottawa zůstala poslední ve Východní konferenci. Ale vzduch se pročistil a Senators věří, že v Torontu začali novou kapitolu a budou se zvedat. Výrazně k tomu přispěl i Dominik Kubalík.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud