Miroslav Horák
29. června 2008 • 11:00

Jágr v Rangers končí?

TOP VIDEA
Fantastický Priskeho trojzubec, nové Bazaly, nastoupí Preciado do derby?
Nahlédněte do kabiny Třince: kdo sbírá auta a kdo by mohl být ekonom. Kacetl je...
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Je stále více pravděpodobné, že Jaromír Jágr si už nezahraje za Rangers a odejde pracovat jinam. Tvrdí to včerejší vydání listu New York Post.



Jágr a reprezentace

Ne, Jágrovo loučení sdresem reprezentace na olympiádě v Turíně neberte za definitivní. Mistr světa z Vídně 2005 vážně uvažuje, že se vrátí do národního týmu.

Co tedy musí nastat? Dějistě akce musí být na kontinentu, na kterém Jágr válčí během sezony. Přesun přes oceán na hřiště jiných rozměrů v jeho případě znamená odřeknutí.

Pro bližší představu: Pokud Jágr zůstane příští dvě sezony v NHL, termín návratu je reálný na olympiádě ve Vancouveru 2010. Pokud se přes léto upíše Omsku, mohl by si zahrát už na příštím šampionátu ve Švýcarsku. A rok poté možní i v Německu.

„Pro staršího hráče je hrozně těžké zvyknout si po dlouhodobé soutěži na jiné kluziště. Jo, jde to, ale nemáte šanci ukázat nejlepší výkon,“ řekl Jágr Sportu. „Pokud odejdu do Evropy, bude se mi dařit, hokej mě bude těšit a trenéři mě budou chtít, je velká šance k návratu.“

Na druhou stranu Jágr spekuluje o tom, zda by jeho přítomnost v národním mužstvu byla vhodná. A to vůči ostatním hráčům, kteří by při jeho odmítnutí mohli tým táhnout. „Jestliže budu v nároďáku, je mi jasné, že se najde několik hráčů, co kvůli mně nebudou schopni odevzdávat svoje nejlepší výkony. Když u toho totiž nebudu, jiným to pomůže. Protože pak vyrostou. Přese mě by se třeba těžko prosazovali.“

Variantu hrát v NHL a přiletět po sezoně na MS považuje za nemožnou. „Jakmile v NHL skončíte sezonu, máte toho plný zuby. Zklamání je obrovské. A najít motivaci není jednoduché. Natož potřebný čas na odpočinek,“ uzavírá Jágr.

Existuje minimálně jeden důvod, proč tu zprávu považovat za pravdivou. Její autor Larry Brooks má ze všech novinářů referujících o Rangers nejblíže k osobě Glena Sathera, generálního manažera klubu.

Další indicií k potvrzení zákulisních informací je Jágrův komentář ke „snaze“ Rangers znovu zlákat českého hokejistu do svých služeb.

„Pokud Sather chce, aby jeho hráč byl šťastnej aspokojenej, on by měl udělat první krok. On sice nějaký krok udělal, ale já si myslel, že jednání bude rychlejší. Že to nedospěje až tak daleko,“ svěřil se Jágr v pátek v Prostějově.

Jinými slovy řečeno, Jágr se po vynikajícím play off (15 bodů v 10 utkáních) domníval, že o něj Sather bude stát víc. Ten však evidentně dává najevo, že svého kapitána nepotřebuje za každou cenu. Není to jeho priorita při stavbě kádru pro příští sezonu.

Podle všeho zásadní svízel tkví v požadavcích obou stran co se délky kontraktu týká. Zatímco Jágr preferuje dvouletý či tříletý úvazek, Sather je ochotný přistoupit pouze na roční dohodu. S tím, aby si výkonnostní bonusy mohl převést do platového stropu pro ročník 2009-10.

„Nechci, aby se naše jednání propírala v novinách a nechci ani mluvit za Jaromíra. Ale nemyslím si, že tohle je návrh, který by ho zajímal,“ říká Pat Brisson, Jágrův vyjednávač.

Přesto v pátek pro New York Post opět potvrdil, že Rangers jsou pro jeho klienta jednoznačně první volbou. Jágr by však ze strany Sathera potřeboval vycítit výraznější zájem. „S Jágrem mluvím po celý týden. Naposledy jsme se bavili v pátek ráno. Takže znám jeho plány. V prvé řadě chce hrát v NHL další dvě, tři sezony. Jeho cílem je podepsat novou smlouvu Rangers. To byla vždy jeho priorita,“ popisuje Brisson.

Sather o Jágrově záměrech ví. „Glenovi jsem to řekl. Naposledy ve čtvrtek,“ ujišťuje Brisson.

K uzavření úmluvy zbývají dva dny, v úterý se z šestatřicetiletého útočníka stane neomezený volný hráč.

Burza s hokejisty bez smlouvy se rozjede naplno a pak už je mnohem méně pravděpodobné, že se cesty Rangers a Jágra znovu protnou. „Když už jsem to čekání vydržel doteď, vydržím to i do příštího týdne,“ počítá slavná osmašedesátka s prostudováním nabídek jiných klubů.

A že mezi nimi budou lukrativní projekty od konkurence, o tom Brisson nepochybuje. „Myslím, že se v NHL najde řada týmů, které jsou ochotni nabídnout víceletý kontrakt nejlepšímu hráči v prvních dvou kolech play off,“ míní agent.

A pokud se přece jen nenajde tým, kvůli kterému by Jágrovi stálo zato měnit newyorskou adresu, může s klidným srdcem odejít na starý kontinent.

Tam, kde si ho budou náležitě hýčkat. „Když se Jaromírovi nebudou nabídky zdát, pravděpodobně se zaměří na Rusko a konec své kariéry v Evropě,“ tvrdí Brisson.

Tip Sportu

50% Jágr se stane volným hráčem, do Rangers se nevrátí a uzavře víceletou smlouvu s jiným týmem NHL

30% Jágr se v příštích několika dnech dohodne s Rangers na dalším kontraktu

20% Jágr řekne NHL sbohem a upíše se ruskému Omsku na dva roky

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud