13. října 2008 • 09:40

Kašpar prvním gólem v NHL rozhodl zápas

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český útočník Lukáš Kašpar vstřelil v nedělním utkání NHL na ledě Los Angeles svůj premiérový gól. Jeho trefa navíc rozhodla o vítězství žraloků ze San Jose 1:0.



Třiadvacetiletý odchovanec litvínovského hokeje se prosadil v polovině druhé třetiny střelou zápěstím z pravého kruhu pro vhazování a byl vyhlášen třetí hvězdou zápasu.

"Chtěl jsem vystřelit na vzdálenější stranu a puk se odrazil od tyče do sítě. Ale vlastně jsem to ani pořádně neviděl. Koukal jsem kolem sebe a že je to gól, jsem pochopil až podle gesta rozhodčího. Měl jsem samozřejmě radost," popsal Kašpar, který nastoupil k šestému utkání v NHL.

Tři starty stihl v loňském ročníku, letos od začátku sezony nevynechal ani jediný ze tří zápasů.

Čeští mladíci jsou zatím nečekanými oporami San Jose. O den dříve vstřelil vítězný gól Kašparův spoluhráč ze čtvrté formace Tomáš Plíhal a zejména jejich zásluhou tak Sharks vyhráli všechny tři úvodní duely. V neděli měli navíc štěstí, rozhodčí totiž Los Angeles neuznali dva góly.

Pár sekund poté, co skóroval, byl Kašpar vyloučen za hákování a z trestné lavice sledoval, jak obránce soupeře Tom Preissing dělovkou prostřelil brankáře Briana Bouchera. Rozhodčí však branku neuznali kvůli postavení hráče v brankovišti.

O pár minut později dotlačil puk do sítě útočník Matt Moulson, ovšem rozhodčí z několika opakovaných záběrů usoudili, že kotouč do branky kopl, a rovněž gól odvolali.Gólman Boucher si tak nakonec připsal při prvním startu v sezoně čisté konto.

"Opravdu moc mu to přeju," řekl nový kouč San Jose Todd McLellan. "Přípravné zápasy asi nebyly podle jeho představ.A když máte za kolegu Jevgenije Nabokova, nikdy nevíte, kdy se dostanete do branky. Dneska ale dostal šanci a byl naším nejlepším hráčem," dodal McLellan.

Jako poslední tým vstoupili v neděli do sezony hokejisté Edmontonu a premiérový zápas oslavili vítězstvím 3:2 nad Coloradem. Rozhodl o něm pouhých šest sekund před koncem třetí třetiny svým druhým gólem v zápase Dustin Penner.

Hostům tak nakonec nebyla nic platná trefa Milana Hejduka, jenž přesně v polovině závěrečné části z trestného střílení vyrovnal na 2:2.

Hráči Colorada přitom měli po většinu zápasu převahu a přestříleli soupeře v poměru 33:19. V domácí brance však čaroval Mathieu Garon, který byl nakonec vyhlášen nejlepším hráčem utkání.

"Nepodali jsme na úvod výkon podle našich představ. Vyhráli jsme jen díky tomu, že náš gólman byl lepší než jejich. Ale bereme to, i takové výhry se počítají," uvedl kouč Edmontonu Craig MacTavish.

Vedle Lukáše Kašpara si v neděli vychutnali radost z prvních gólů v NHL také další nováčci Kyle Turris a Mikkel Boedker z Phoenixu, kteří přispěli k vítězství Coyotes 4:2 v Anaheimu.

Svěřenci trenéra Wayna Gretzkého tak mají ze dvou zápasů plný počet čtyř bodů.

"Je to zábava pozorovat tu partu mladíků, jak makají a snaží se zlepšovat. Jsou to skoro ještě děti, ale už jsou vyzrálí, mají přehled a i díky našim veteránům, kteří se jim snaží pomáhat, si to užívají," pochvaloval si Gretzky.

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud