5. května 2012 • 11:24

Mrázek radil, jak na Švédy. Ale moc mi nepomohl, smál se Štěpánek

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Nejdojemnější rozhovor. Šampion Adámek propukl v pláč: Mně se splnila všechna přání
VŠECHNA VIDEA ZDE

S týmovou jedničkou Jakubem Štěpánkem v brance dnes vyrukují čeští hokejisté v druhém utkání na mistrovství světa ve Stockholmu proti domácímu Švédsku. Pětadvacetiletá opora Petrohradu bude čelit ofenzivním esům Tří korunek v čele s Henrikem Zetterbergem a Johanem Franzénem z Detroitu i Danielem Alfredssonem z Ottawy a bude chtít navázat na páteční výkon Jakuba Kováře.



Dvojka týmu Aloise Hadamczika se výraznou měrou podílela na úvodním vítězství 2:0 nad Dánskem.

Informace o švédských hvězdách se Štěpánek pokoušel získat od třetího gólmana Petra Mrázka, svého spolubydlícího na pokoji.

Dvacetiletý talent chytá v juniorské OHL v týmu Ottawa'67 a v NHL patří Detroitu.

"Mráza s nimi trénoval, zeptal jsem se ho co a jak, ale moc mi toho neporadil. Řekl mi, že střílejí bomby k tyči. To mi moc nepomůže," usmíval se Štěpánek.

Přiznal, že NHL během sezony moc nesleduje.

"Vím, kdo je nahoře v kanadském bodování, že Malkin vyhrál. Ale jestli jsem viděl z jeho gólů jeden nebo dva, tak je to hodně," podotkl Štěpánek.

Stejně se prý nemůže v zápase soustředit jen na zvučná švédská jména.

"Možná na přesilovce se podívám, kdo je na ledě, ale jinak se gólman nemůže zaměřit na dva nebo na tři hráče v týmu, kde je dvacet kluků. Je jedno, jestli mi dá gól kluk ze švédské ligy nebo z NHL. Bude platit stejně, samozřejmě na top hráče bych měl být trošku ostražitější," doplnil Štěpánek.

Proti Švédům si připsal před devíti dny na závěrečném turnaji Euro Hockey Tour v Brně výhru 5:3. "Oni dobře bruslí, jsou důrazní a hlavně drží svůj systém. Dělají málo chyb v obraně. V Brně těch hrubých udělali na jejich vkus dost," vracel se Štěpánek k poslednímu duelu s výběrem Pära Martse.

V sezoně odchytal tři ze čtyř vzájemných zápasů se Švédskem. V listopadu v Örnsköldsviku si připsal vítězství 5:2 a v prosinci v Chomutově porážku 1:2.

Česká jednička ale ví, že dnešní duel bude úplně jiný než i ten nedávný v Brně. "Mají asi deset nových hráčů, takže to moc srovnat nejde. I kvůli tomu, že opravdu stáhli (z NHL), co mohli, tak to bude těžké," prohlásil Štěpánek.

Doufá, že kulisa utkání bude výrazně jiná než při úvodním utkání s Dánskem. "Je lepší, aby tam ti lidé byli a fandili domácím, než kdyby byla prázdná hala. Doufám, že i nám to pomůže," uvedl Štěpánek.

Sám nemá zápasy před prázdným hledištěm rád. "Nemusí být plná hala, ale mám rád ruch. Když je mrtvo, tak to padne na mě a není to ideální. Uvidíme, jak to bude vypadat."

Věděl, že úvodní utkání proti Dánsku nebude mít Kovář snadné, a předpokládá, že si proti Švédsku sám dost zachytá. "Je to možná i lepší, protože doufám, že budou mít víc střel a trošku si zachytám," řekl.

Kouč Hadamczik určil Štěpánka za jedničku a bývalý gólman Vítkovic se dalším rozdělením zápasů s Kovářem nezabývá. "Domluvili jsme se, že máme dva zápasy za sebou, a tak si je rozdělíme. Dál se uvidí."

S kamarádem Mrázkem, s jehož sestrou Štěpánek chodí, si skvěle rozumí, ale s nadsázkou říká, že na pokoji zatím pohoda nevládne.

"Hráli jsme na Xboxu fotbal a poráží mě. Já se to ale naučím a vrátím mu to. On má Chelsea a nemůžu ho porazit, ten Drogba mě pěkně štve. Já hraju za výběr světa, ale nemám to pověstné štěstíčko. Jdu zápas od zápasu, ale vždycky dostanu nějakého žebráka a prohraju," usmíval se Štěpánek.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20 České hokejové hry 2024

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud