20. května 2012 • 21:39

Finále bylo jasnou záležitostí, Rusko smetlo Slovensko 6:2

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Slováci na zlaté medaile z mistrovství světa nedosáhli. Začátek finále s Ruskem vypadal pro Slovensko nadějně, skóre otevřel už po 66 vteřinách kapitán Zdeno Chára. Zbytek utkání byl ale jasnou záležitostí pro Rusko, které po výhře 6:2 slaví po třech letech titul mistrů světa.



Zápas, v němž měl vedle Vůjtka český hokej zastoupení také díky hlavnímu sudímu Jeřábkovi a čárovému Blümelovi, rozehráli Slováci skvěle. Chára napřáhl na modré čáře a jeho příklep skončil v horním růžku branky za bezmocným gólmanem Varlamovem. Na konci páté minuty Těreščenko tečí minul.

V 10. minutě Malkin z úhlu zakončoval do prázdné branky, ale Baranka na poslední chvíli odvrátil pohromu.

Už pár vteřin poté se však sborná z vyrovnání radovala, když po akci spoluhráčů z Washingtonu Ovečkin našel Sjomina a ten bez přípravy prostřelil Laca. Z vysoce favorizovaných Rusů spadla nervozita po inkasované brance, ale další údery přidali až po přestávce.

Nejprve mohl sice vrátit vedení na stranu Vůjtkova výběru Miklík, jenže Varlamov byl se svou rychlou lapačkou proti. Na druhé straně Malkin ani na tři pokusy nedokázal překonat Laca.

Ve 27. minutě šli Rusové do vedení. Před brankoviště se protlačil Popov, jemuž vleže vypíchl puk Laco, ale k puku se dostal Pěrežogin a i přes dvojici Surový - Chára procedil kotouč za brankovou čáru.

I přes finálovou prohru musí být trenér Vůjtek spokojený.
I přes finálovou prohru musí být trenér Vůjtek spokojený.

V další šanci se poté ocitl Malkin. Ve 34. minutě nabídli Slováci soupeři další gól sami svou chybou a Těreščenko jí po přečíslení dvou na jednoho nepohrdl.

O necelé dvě minuty později obral Slováky o kotouč Dacjuk, vyslal na zteč Sjomina a ten si tváří v tvář proti Lacovi poradil s velkým přehledem. Pátý gól sborné mohl přidat Širokov, tentokrát byl ale Laco úspěšnější.

Slováci při tříbrankovém manku začali třetí část aktivně, jenže na konci 44. minuty chyboval Hudáček, Sjomin zpoza branky našel najíždějícího Dacjuka a ten Laca prostřelil. O 48 vteřin později slovenského hrdinu celého turnaje v brance nahradil Hamerlík.

Ve 49. minutě si Slováci po Ovečkinově vyloučení zahráli první přesilovku ve finále a náležitě toho využili. Až před Varlamova si sjel obrovitý bek Chára a doklepl za jeho záda přihrávku od Surového. Chvilku nato Hamerlík skvělým zákrokem vychytal Kuljomina.

Ve zbytku duelu se Slováci na dostřel nepřiblížili. Místo toho vylepšil svoji bilanci dalším zásahem nejlepší kanonýr turnaje Malkin a po vypršení hrací doby mohla naplno propuknout radost Rusů, kteří se vrátili na trůn po tříleté pauze a získali 26. titul v historii. V čele historického pořadí odskočili Kanadě, která má o dva triumfy méně.

Finále hokejového mistrovství světa v Helsinkách:

Rusko - Slovensko 6:2 (1:1, 3:0, 2:1)
Branky a nahrávky: 10. Sjomin (Ovečkin, Dacjuk), 27. Pěrežogin (Popov), 34. Těreščenko (Širokov, Žerděv), 36. Sjomin (Dacjuk), 44. Dacjuk (Sjomin, Ovečkin), 59. Malkin (Nikulin, Nikitin) - 2. Chára (Surový), 50. Chára (Surový, Šatan). Rozhodčí: Jeřábek (ČR), Reiber - Arm (oba Švýc.), Blümel (ČR). Vyloučení: 1:2. Využití: 0:1. Diváci: 13.242 (vyprodáno).
Rusko: Varlamov - I. Nikulin, J. Birjukov, Jemelin, Rjasenskij, Medveděv, Denisov, Nikitin - Pěrežogin, Malkin, Popov - Sjomin, Dacjuk, Ovečkin - Žerděv, Těreščenko, Širokov - Kokarev, Svitov, Kuljomin. Trenér: Zinetula Biljaletdinov.
Slovensko:
Laco (45. Hamerlík) - Sekera, Baranka, Chára, Sersen, Starosta, Vydarený - Radivojevič, Handzuš, Kopecký - Šatan, Surový, L. Hudáček - Miklík, Mikúš, Tatar - Hovorka, Bližňák, Bartovič - od 41. navíc Haščák. Trenér: Vladimír Vůjtek.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud