Tomáš Vrábel
10. ledna 2015 • 04:57

Slovenský recept? Tým juniorů v extralize český svaz nechce

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Slováci stále slaví bronzový úspěch z juniorského mistrovství světa. Jejich hokejová reprezentace předváděla na šampionátu v Kanadě skvělé týmové výkony, ze kterých ještě navíc vyčnívaly individuality. Podle trenéra Ernesta Bokroše stojí za úspěchem i skutečnost, že slovenská dvacítka hraje na podzim tamní extraligu. Český svaz ale o něčem podobném neuvažuje.



„Bavili jsme se o tom několikrát, ale není to cesta, kterou bychom se chtěli vydat,“ řekl předseda svazu Tomáš Král.

Slovenská dvacítka hraje ve slovenské extraligy každý podzim v posledních třech letech dvacet zápasů, výsledky má však špatné. V této sezoně například vyhrála v základní hrací době jen jednou, dvakrát pak v prodloužení.

Slovensko U20
v extralize

2014/15 - 20 zápasů/7 bodů
2013/14 - 20/19
2012/13 - 20/6
2011/12 - 10/2
2010/11 - 30/8
2009/10 - 36/14
2008/09 - 24/?
2007/08 - 32/12 

Český svaz i po konzultaci s kluby nic podobného neplánuje. „Ze všech diskuzí vyšlo, že to pro nás není dobrá cesta. V našich podmínkách a kvalitě extraligy je velmi těžko představitelné, že by kluby jen tak uvolnily hráče,“ přiznal Král. „Klobouk dolů, co se Slovákům povedlo, upřímně jim to přeju a gratuluju jim, ale je potřeba říct, že to je ojedinělý úspěch. Ta jejich dvacítka nikdy nepodávala mimořádné výkony, ze kterých by bylo možné usuzovat, že to vyplývá z toho, že hrají pohromadě,“ tvrdil.

Model se na Slovensku zavedl v sezoně 2007/08 a kouč bronzové dvacítky Bokroš, který je u týmu čtvrtý rok, si ho pochvaluje. „Ze své pozice mohu říct, že pokud by situace nebyla taková a já měl brát kluky z dorostů a juniorek, myslím, že bychom třeba jeden rok vyletěli do elitní skupiny, ale jinak bychom se v nejvyšší divizi sotva udrželi,“ citoval ho server iDnes.cz.

„Kvalita v juniorské soutěži na této úrovni zkrátka není taková, jako mezinárodní turnaje požadují. Tohle už je prakticky mužský seniorský hokej. Proto je pro nás centralizovaná příprava velmi důležitá,“ dodal Bokroš.

Podle Krále by takový projekt měl negativní dopad na úroveň české extraligy. Kluby by s ním také těžko souhlasily. „Na sestavení takového týmu potřebujete třicet hráčů, které musíte někde sebrat, klubům by pak chyběly. Nějakým příkazem toho nedosáhnete, vždycky musíte mít konsenzus,“ zdůraznil šéf extraligy Josef Řezníček.

Vstoupit do diskuse
0

MS hokej 2024 ONLINE - Mistrovství světa v ledním hokeji

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play off
Články odjinud


Články odjinud