7. května 2015 • 18:28

Konečně v KLIDU! Němec dal dva góly, Češi přejeli Francii 5:1

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Po prohře s Kanadou a dramatickými duely proti Švédsku a Lotyšsku si čeští hokejisté připsali první poklidné vítězství, když si i díky dvěma trefám Ondřeje Němce poradili s Francií hladce 5:1. Duel v redakci deníku Sport hodnotili Petr Nedvěd s Martinem Ručinským, podívejte se na jejich reakce na jednotlivé góly i debaty v přestávkách a po zápase.



Češi nastoupili po pondělní porážce s Kanadou (3:6) se změnami v sestavě. Pohromadě zůstala jen obranná dvojice Nakládal, Kolář a v brance byl opět Pavelec. Francouzi se museli obejít bez ofenzivní hvězdy Stéphana da Costy z CSKA Moskva.

Růžičkův tým měl hned ve druhé minutě velkou šanci, když po spolupráci Červenky s Eratem zakončoval Novotný, ale střela mu nesedla a zamířil po ledě do Hardyho pravého betonu. Vzápětí Kovářův nebezpečný pokus skončil na boční síti a v osmé minutě gólmana Mnichova, který chytal místo odpočívajícího Hueta, prověřil z levého kruhu Jágr.

Francouzi pozorně bránili, a když se Růžičkův výběr přes jejich val dostal, byl na místě Hardy. Nepřekonal jej po objetí branky ani Kovář. Ve 14. minutě musel řešit první výraznější šanci Francie Pavelec, který zlikvidoval pokus Sachy Treilleho z mezikruží. Krýt musel i pokus Fleuryho. V závěru úvodního dějství se Češi neprosadili při Janilově trestu.

Na začátku druhé třetiny po zaváhání české defenzivy nabil Fleury na levý kruh Chakiachvilimu, Pavelec jeho ránu kryl. V čase 21:10 se Češi poprvé na turnaji dostali jako první v zápase do vedení. Od modré čáry zamířil k levé tyči Němec. Následně po špatném střídání Francouzů Hardyho v přesilovce prověřili Voráček s Jágrem a Krejčík z dobré pozice minul.

Jaromír Jágr se přimotal do rvačky s Francouzi
Jaromír Jágr se přimotal do rvačky s Francouzi

Tlak českého týmu se stupňoval a Červenka ve 27. minutě trefil tyč. Vzápětí už zvýšil Sobotka, jenž za přispění Hertlovy clony prostřelil Hardyho. Za 103 vteřin ale Francouzi snížili, když z pravého kruhu využil také Pavelcova zakrytého výhledu Hecquefeuille. Vrátit dvoubrankový náskok domácím mohli Novotný a při trestu Teddyho da Costy Kovář, po jehož pokusu soupeři také pomohla tyč.

Ručinský s Nedvědem po výhře nad Francií: Takový zápas jsme potřebovali
Video se připravuje ...

Francouzi přitvrdili a po zákroku Sachy Treilleho se těžko sbíral z ledu Němec. Jágr se dostal do strkanice s Rousselem, když bránil Simona. Při hře čtyř proti čtyřem zahrozil Fleury a Francouzi se pak neprosadili ani v první přesilovce při Zaťovičově trestu.

Úvod závěrečné části patřil Jágrovi. Nejdříve jeho bekhendový pokus po otočce se štěstím Hardy vytěsnil. Vzápětí po závaru před Pavelcem nedokázal vyrovnat Raux a ve 43. minutě už se prosadil Jágr. Třiačtyřicetiletý nejstarší střelec v historii světových šampionátů dorážel po střele Kováře a připsal si třetí trefu na turnaji.

Za šest minut Češi náskok pojistili. Hertl v úniku proti Hardymu nestihl dobře zakončit, ale zpoza branky našel Němce, který potvrdil svůj střelecký podvečer. Výsledek ještě dovršil v přesilovce Červenka.

ČR - Francie 5:1 (0:0, 2:1, 3:0)
Branky a nahrávky: 22. Němec (Novotný), 27. Sobotka (Krejčík), 45. Jágr (Jan Kovář, Simon), 49. Němec (Hertl, Voráček), 55. Červenka (Němec, Krejčík) - 29. Hecquefeuille (Lamperier, Guttig). Rozhodčí: Nord (Švéd.), Rantala - Suominen (oba Fin.), Pihlblad (Švéd.). Vyloučení: 2:5. Využití: 1:0. Diváci: 17.110.
ČR: Pavelec - Jordán, Hejda, Nakládal, Kolář, Němec, Čáslava, Krejčík - Voráček, Sobotka, Hertl - Jágr, Jan Kovář, Simon - Červenka, Novotný, Erat - Smoleňák, Koukal, Zaťovič. Trenéři: Vladimír Růžička, Ondřej Weissmann a Jaroslav Špaček.
Francie: Hardy - Manavian, Auvitu, Hecquefeuille, Besch, Janil, Diedue Fauvel, Chakiachvili - Y. Treille, Meunier, Desrosiers - Fleury, A. Roussel, T. da Costa - Bertrand, Raux, S. Treille - Claireaux, Lamperier, Guttig. Trenéři: Dave Henderson a Pierre Pousse.

Z V VP PP P Skóre B
1. Kanada 7 7 0 0 0 49:14 21
2. Švédsko 7 4 2 0 1 34:19 16
3. Česko 7 4 1 1 1 27:18 15
4. Švýcarsko 7 2 0 4 1 12:18 10
5. Německo 7 2 0 1 4 11:24 7
6. Francie 7 1 1 0 5 13:20 5
7. Lotyšsko 7 0 2 1 4 11:25 5
8. Rakousko 7 0 2 1 4 10:29 5

Klíčové okamžiky zápasu a komentáře Ručinského s Nedvědem:

Po zápase

Martin Ručinský: "Když jsme vyhráli MS, bylo to většinou po trápení v základní skupině. Ve čtvrtfinále se ta parta nějak stmelila a pak se došlo až ke zlatu… Není úplně dobrý proplouvat skupinou bez problémů. Je dobře, že jsme odehráli zápasy jako s Kanadou a Švédskem, ty nám nastavily zrcadlo, a teď si můžeme něco vyzkoušet."

Petr Nedvěd: "Škoda tyček v první třetině, mohla to být exhibice už tehdy, takhle přišla až ve třetí třetině. Francouzi nestačili fyzicky, my jsme byli v herní podobě. Další zápasy trochu uvolněnější, ale nikdo nám nedá nic zadarmo."

Třetí třetina

5:1 - Je tu konec a přesvědčivé vítězství 5:1!

5:1 GÓL! Češi už jdou jasně za vítězstvím, pátý gól v přesilovce přidává Červenka.

Co říkal Martin Ručinský o českém gólu na 5:1
Video se připravuje ...

4:1 - Petr Nedvěd: „Hertl měl prakticky samostatný nájezd, vypadalo to slibně, rychlý blafák, ale nepropasíroval puk za brankáře. Ale bylo dobře, že pokračoval dál, a poslal krásnou přihrávku na Němce.“

Ten hit Němcovi asi pomohl, smál se Nedvěd po druhém gólu Němce
Video se připravuje ...

4:1 - GÓL! Ondřej Němec se dnes trefuje podruhé, když se dostal do šance po nájezdu Tomáše Hertla.

3:1 - Martin Ručinský: "Výborná práce celé útočné trojice, Kovář vystřelil a Jarda to tam dorážel do prázdné."

Ručinský o českém gólu na 3:1: Výborná práce celé útočné trojice
Video se připravuje ...

3:1 - GÓL! V čase 15:35 zvyšuje už na 3:1 Jaromír Jágr, který dorazil Kovářovu střelu.

2:1 - Začala třetí třetina zápasu.

Přestávka

Petr Nedvěd: "Dva góly pro nás jsou supr, na konci třetiny jsme zvládli důležité oslabení. Herně jsme jednoznačně lepší, výsledkově je to zatím hubenější, ale nemám strach."

Martin Ručinský: "Zaslouženě jsme dali dva góly, pak trochu dezorientace a snížení Francouzů. Lepší by byl samozřejmě polštář o tři góly, ale vedeme, máme to pod kontrolou."

Druhá třetina

2:1 - Druhá třetina končí, Češi vedli už o dva góly, ale soupeř rychle snížil.

2:1 - Petr Nedvěd: "Máme zbytečně moc hráčů před bránou, prošla přihrávka zezadu do ideální střelecké pozice. Ondra přes snad čtyři hráče nic neviděl."

Nedvěd o snížení Francouzů: Měli jsme moc hráčů před bránou
Video se připravuje ...

2:1 - Francouzi brzy snižují opět na rozdíl jednoho gólu.

2:0 - Martin Ručinský: Máme tlak, až na chviličku na začátku třetiny se hraje na jednu bránu. Máme pohyb, máme střelu, hrajeme výborně. Byla to otázka času."

Martin Ručinský o gólu na 2:0: Byla to jen otázka času
Video se připravuje ...

2:0 - GÓL! Češi už vedou 2:0, Vladimír Sobotka prostřelil francouzského brankáře.

1:0 - Petr Nedvěd: "Nezačali jsme dobře třetinu, nechali jim šance, ale hned jak jsme se přesunuli do třetiny, tak přišla střela… Když nestřílíš, nedáš gól. Obránce stínil brankáři, a ten vůbec na střelu nezareagoval."

Nedvěd o první gólu Česka s Francií: Když nestřílíš, nedáš gól
Video se připravuje ...

1:0 GÓL! Ondřej Němec se na začátku druhé části trefuje a Češi vedou 1:0!

Přestávka

Martin Ručinský: "MS v Praze je nejlepší na světě... Neviděl jsem, aby na všechny zápasy chodily plný haly, kluci jako Crosby a spol. jsou nadšený, diví se, jak je to možné. A pro náš národní mančaft je to skvělé, je to šestý hráč."

Diskuze s Nedvědem a Ručinským: Jak hodnotili první třetinu
Video se připravuje ...

Petr Nedvěd: "Chybí jen góly, jinak je zatím výkon vynikající. Francouzi se zatím nedostali do třetiny. Nepříjemný pro Ondru (Pavelce), zatím si moc nesáhl na puk. Musíme dřív nebo později dát gól, aby nenastaly nějaké nepříjemnosti."

Martin Ručinský: "Výkon se mi moc líbí, jsme o hodně lepší, hraje se na jednu bránu. Snažíme se střílet, chodíme do branky, což je cesta. Gól tam spadne."

První třetina

0:0 - První třetina skončila, Češi měli více ze hry, ale do žádné obří šance se nedostali, nevyužili ani jednu přesilovku.

0:0 - Co říká Petr Nedvěd na to, že Jágr opět hraje, i když se rozloučil s reprezentací? „Přišlo mu, že na širokém kluzišti už nemá týmu co dát," vzpomínal Nedvěd, ale domácí MS je prý obrovské lákadlo. "To by mohl Růča potvrdit, že by dal ruku za to, aby si mohl zahrát MS před domácími fanoušky," obracel se na Martina Ručinského.

0:0 - "Tihle soupeři stojí hodně sil, ale nejsou tak dobře po herní a fyzický stránce. To by měla být naše výhoda," doufá na druhou stranu Petr Nedvěd.

Před zápasem

16:15 Hráči už jsou na ledě, zápas právě začal!

16.10 "My máme co ztratit, ale oni ne," varuje před Francouzi Petr Nedvěd.

Nedvěd s Ručinským hodnotí české šance před zápasem s Francií
Video se připravuje ...

16.00 V newsroomu deníku Sport budou duel sledovat a hodnotit Martin Ručinský s Petrem Nedvědem. "Hokej se dneska strašně vyrovnal, i papírově slabší soupeři jsou těžký… Když jsem já ještě hrál, pár lehčích zápasů bylo, ale dneska už nejsou. Věřím, že tři body budou, ale lehké to nebude," říká k dnešnímu soupeři Martin Ručinský.

Jakub Voráček ještě před českým rozbruslením vyběhl na led jen tak v botách...Foto Pavel Mazáč (Sport)

15.00 Před zápasem pobesedoval s fanoušky v Síni slávy Dominik Hašek.

14.30 Hokejisté odjeli do O2 Areny k dalšímu zápasu po druhé hodině, vyprovodila je skupina bubeníků

Národní tým vyprovázela na zápas s Francií skupina bubeníků
Video se připravuje ...

Stojí hodně sil, nejsou tak dobře po herní a fyzický stránce. To by měla být naše výhoda. Brankáři tak vyspělí, že tolik gólů nepadá.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud