13. května 2015 • 20:30

Dadonov, Jágr i Kemppainen. Kdo na MS zářil ve skupinách?

Autor: fan, mto
Vstoupit do diskuse
0
  • Komu se v základních skupinách dařilo?Komu se v základních skupinách dařilo?FOTO: Koláž: iSport.cz

    Základní skupiny hokejového MS jsou za námi. Kdo postupuje do čtvrtfinále a kdo sestupuje už je jasné, teď je na řadě krátké bilancování. Podívejte se na sadu vybraných hokejistů, kteří zatím šampionátem prochází jako hvězdy svých klubů, vylepšují na turnaji své jméno a perfektně reprezentují zemi. A budou hrát i ve vyřazovací fázi turnaje.

  • Jevgenij Dadonov (Rusko)

    Jevgenij DadonovFoto EPA

    Pozice: útočník
    Věk: 26 let
    Bilance na turnaji: 4+7

    V zámoří mu předpovídali velkou budoucnost, ale ani na Floridě ani v Carolině se nedokázal pořádně prosadit, a tak už třetí sezonu válí v KHL. A daří se mu! Petrohradu vystřílel Gagarinův pohár patnácti góly ve dvaadvaceti zápasech a formu si přenesl i na turnaj v Česku. Kvalitní bruslař z Čeljabinsku zatím vede kanadské bodování.

  • Aaron Ekblad (Kanada)

    Aaron EkbladFoto Reuters

    Pozice: obránce
    Věk: 19 let
    Bilance na turnaji: 4+3

    Jeden z nejmladších hráčů šampionátů překvapil letos NHL svou vyspělostí a v podobném tempu pokračuje i na MS. Tomuhle urostlému tanku byste tváří v tvář devatenáct let opravdu netipli. Na ledě ovládá hru do těla, plní si obranné úkoly a umí podpořit defenzivu. Mezi obránci je na turnaji se sedmi body na druhém místě, víc gólů než on (4) žádný nedal.

  • Oliver Ekman - Larsson (Švédsko)

    Oliver Ekman-LarssonFoto ČTK/AP

    Pozice: obránce
    Věk: 23 let
    Bilance na turnaji: 2+9

    Vidí, co jiným zůstává skryto, na ledě má báječný přehled. A k tomu to bruslení… Tenhle zadák Tre Kronor se podle situace mění ve čtvrtého útočníka a nebojte, nepropadne. Před soupeři je vždy o krok napřed díky rychlým nohám, ale především díky vytříbenému hokejovému myšlení. Švédi v něm mají režiséra přesilových her, Čechy porazil jeho precizně provedený samostatný nájezd v penaltovém rozstřelu. Své body navíc rozložil do všech sedmi utkání základní skupiny.

  • Filip Forsberg (Švédsko)

    Filip ForsbergFoto Reuters

    Pozice: útočník
    Věk: 20 let
    Bilance na turnaji: 8+1

    Peter už skončil, Švédsko může ale i tak milovat Forsberga. Filipa. Tenhle kluk se nestydí, nepotřebuje se dlouho rozkoukávat, a kam přijde, tam do toho hned dupne. Mládenec z Leksandu dominoval všude, kde hrál. Bez ohledu na to, že ještě loni to byl tennager. Na šampionátu zatím strčí do kapsy i všechny kanadské ranaře, za sedm zápasů nastřílel osm gólů.

  • Taylor Hall (Kanada)

    Taylor HallFoto ČTK/AP

    Pozice: útočník
    Věk: 23 let
    Bilance na turnaji: 6+3

    Nejexplozivnější munice kanadské armády. Zatím má na turnaji šest branek a buďte si jistí, že končit nehodlá. Vždyť si zase užívá pocit v hokeji nejslastnější – vítězství. Něco, čehož se mu v Edmontonu příliš nedostává… A má i jeden speciální důvod se ukázat v dobrém světle, kanadský trenér Todd McLellan dostane příští angažmá dost možná právě u Oilers. „Proti Švédsku jsme po třetině prohrávali 0:3 a on k nám měl v kabině proslov. Vrátil nás do hry,“ klaněl se střelec po výhře 6:4.

  • Jaromír Jágr (Česko)

    Jaromír Jágr předvedl další výborný výkonFoto Michal Beránek (Sport)

    Pozice: útočník
    Věk: 43 let
    Bilance na turnaji: 4+2

    Viděli jste, jak zmatečná byla hra českého týmu, když proti Švýcarsku odstoupil? Není hvězdou, na které všechno stojí, ale je mužem, který při každém střídání poutá pozornost. Vždycky je nebezpečný, vždycky má jedinečnou myšlenku, publikum v hale ho zbožňuje a je na něm vidět, jak strašně pro tým chce úspěch.

  • Alexej Kaljužnyj (Bělorusko)

    Alexej KaljužnyjFoto Reuters

    Pozice: útočník
    Věk: 37
    Bilance na turnaji: 5+5

    Běloruská jistota. Mistrovství světa se poprvé účastnil už v roce 1998 a svůj národ nikdy nezklamal. Co se týče bodů zažívá svůj nejlepší šampionát vůbec, na MS startuje už pojedenácté a ještě nikdy se nestalo, že by nevstřelil žádný gól. Často si ho na ledě vůbec nevšimnete, ale nestává se, že by býval úplně neviditelný. Výborný tvůrce hry.

  • Joonas Kemppainen (Finsko)

    Joonas KemppainenFoto EPA

    Pozice: útočník
    Věk: 27 let
    Bilance na turnaji: 3+6

    Neznáte to jméno? Nevadí, nejste sami. Jen specailista na finskou ligu by o něm dokázal říci něco více, urostlý centr se navíc výborně schovává i v sestavě národního mužstva. Sice hraje až ve čtvrtém útoku, i tak ale dokázal útočník Oulu nasbírat 9 bodů. Do nominace se dostal i díky fantastickému výkonu v posledním play off finské ligy, kde v 19 zápasech posbíral 24 bodů.

  • Brock Nelson (USA)

    Brock NelsonFoto EPA

    Pozice: útočník
    Věk: 23 let
    Bilance na turnaji: 6+3

    Mezi americkými mladíky je pomalu za veterána. Za hvězdu každopádně. Urostlý bruslař s citem pro práci na obou koncích kluziště má za sebou druhou sezonu v NHL a za Islanders si připsal solidních 42 (20+22) bodů. Teď se přijel podruhé v řadě ukázat na světový šampionát. Možná si ho pamatujete z Minsku, ve čtvrtfinále se trefil proti Čechům. V Ostravě jeho ofenzivní choutky nejvíc odskákali Slovinci, dal jim dva góly a jen spoluhráčova teč mu sebrala třetí. Zasmál se tomu.

  • Pekka Rinne (Finsko)

    Bělorusové překazili Rinnemu úspěšnou sériiFoto Reuters

    Pozice: brankář
    Věk: 32 let
    Bilance na turnaji: 6 utkání, 3 čistá konta

    Finská věž je velkým postrachem českých hokejistů. Jak mu dát gól? Musíte poctivě clonit. No jo, jenže to taky není tak lehké, když letošní adept na Vezina Trophy měří 195 centimetrů. Ostravskou skupinu turnaje sice odstartoval debaklem 1:5 s USA, jenže pak už budil hrůzu. Celých 237 minut a 5 vteřin nepustil za svá záda gól a vytvořil tak rekord šampionátu. Průměr obdržených gólů na zápas je strašidelný. Češi se musí pokusit s cifrou 1,30 něco udělat.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud