Adam Lacek
12. března 2018 • 22:00

MS v hokeji 2018: Kde se bude hrát? Kodaň a Herning - dánské Kladno

Autor: Adam Lacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jednu velkou premiéru má mistrovství světa v ledním hokeji 2018. Vůbec poprvé se elitní divize světového šampionátu koná v Dánsku. Kromě hlavního města Kodaně se bude hrát i v Herningu, líhni dánských hokejových hvězd jako Frans Nielsen, Frederik Andersen, Oliver Bjorkstrand nebo Peter Regin. Díky svým slavným rodákům se tak Herning může směle nazývat takovým dánským Kladnem.



Co se vám jako první vybaví, když se řekne Dánsko? Zřejmě stavebnice Lego, možná spisovatel Hans Christian Andersen. Mezi sporty jsou v popředí zájmu dánských fanoušků především fotbal a házená. Hokej? Až někde vzadu.

Tyto stereotypy se ale v posledních letech začínají měnit, s úspěchy reprezentace a prosazováním hráčů v NHL se v nejmenší skandinávské zemi o hokej zajímá čím dál více lidí. V elitní divizi MS se Dánové drží od roku 2003, od té doby se dvakrát probojovali do čtvrtfinále. Výborně se jim daří i na juniorském poli, kde se už pátým rokem drží mezi elitou.

Letos se v Dánsku vůbec poprvé uskuteční světový šampionát elitní divize, který má být vrcholem několikátého rozkvětu dánského hokeje. Podívejte se, kde se v květnu bude bojovat o medaile:

Kodaň

Hlavním městem Dánska je už od 15. století, se zhruba 530 tisíci obyvateli jde zároveň o nejlidnatější a největší dánské město. Sídlo královny leží na východním pobřeží ostrova Sjælland a částečně na ostrově Amager. V Kodani najdeme největší skandinávské letiště a samozřejmě i největší dánský přístav. Od roku 2000 je dánská metropole spojena mostem se švédským Malmö.

Jde o jedno z měst s nejkvalitnější životní úrovní na světě. Kodaň je známá svým šetrným přístupem k přírodě, ve městě se hodně jezdí na kolech. Nejzajímavějším prostředkem hromadné dopravy je pak metro, které jezdí v Evropě unikátně bez řidiče. V centru leží známý zábavní park Tivoli, mezi další turistické atrakce patří bronzová socha malé mořské víly či přístavní pevnost Kastellet.

Vše o MS v hokeji 2018 »

Kodaň je hlavní a největší dánské město. Je známá svým šetrným přístupem k příroděFoto Profimedia.cz

Royal Arena

Otevřena: únor 2017
Kapacita: 12 500 lidí
Cena výstavby: 134 milionů eur (cca 3,41 miliard korun)

Zbrusu nová aréna byla otevřena teprve vloni v únoru. Nachází se v nově vystavěné čtvrti Ørestad. Na hokejové zápasy se do haly vejde 12 a půl tisíce diváků. Vnitřní prostor umožňuje konání mnoha druhů sportů, kromě toho slouží jako kulturní zařízení pro koncerty. Jako první zde vystupovala Metallica, poté i Bruno Mars, Katy Perry , Lady Gaga či Aerosmith. V roce 2019 se zde bude konat mistrovství světa v házené mužů.

V kodaňské Royal Areně se odehrají zápasy skupiny A, ve které bude hrát i česká reprezentace.

Program MS v hokeji 2018: kompletní rozpis zápasů, skupiny, play off »

Češi odehrají skupinu v kodaňské Royal AreněFoto Profimedia.cz

Herning

Město ležící na Jutském poloostrově patří mezi střední aglomerace v Dánsku. V samotném Herningu žije zhruba 50 tisíc obyvatel. Ačkoliv nejde o příliš velké město, jde o hlavní ústředí dánského hokeje. V klidu jej můžeme nazývat za hlavní město dánského hokeje.

Stejně jako se v Česku řada úspěšných hráčů narodila nebo vyrostla v Kladně nebo Litvínově, ve Švédsku v městečku s těžce vyslovitelným jménem Örnsköldsvik, tak hned několik dánských hvězd dělalo první krůčky právě v Herningu. Z 12 Dánů, kteří kdy nastoupili v NHL, se jich zde narodilo hned pět (Nielsen, Andersen, O. Bjorkstrand, Regin, Jensen).

Herning ležící na Jutském poloostrově je středně velké dánské město. Jde však o hlavní líheň hokejových hvězdFoto Profimedia.cz

Jyske Bank Boxen

Otevřena: říjen 2010
Kapacita: 12 000 lidí
Cena výstavby: 44 milionů eur (cca 1,12 miliard korun)

Víceúčelová aréna byla otevřena v roce 2010. Na hokejové zápasy se do haly vměstná 12 tisíc diváků, na koncerty o pár dalších tisícovek více. Vystupovaly zde světové hvězdy jako Rihanna , Linkin Park, Prince či Robbie Williams . Hokejový světový šampionát nebude první vrcholnou sportovní akcí v Jyske Bank Boxen, už dříve se zde konala mistrovství Evropy v házené mužů i žen. Společně s kodaňskou Royal Arenou pak v roce 2019 uspořádá i mistrovství světa v házené mužů.

V Jyske Bank Boxen se bude hrát skupina B a dvě čtvrtfinále.

Aréna Jyske Bank Boxen v Herningu pojme na hokejové zápasy 12 tisíc divákůFoto Twitter.com/agbnewsitalia

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud