13. května 2018 • 18:32

Česko – Francie 6:0. Čtvrtfinále už je jisté! Pastrňák a Horák dali dva góly

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Česká hokejová reprezentace zvítězila ve svém šestém utkání mistrovství světa v Dánsku, když potvrdila roli favorita a smetla Francii 6:0. Parta kolem kapitána Romana Červenky v utkání dominovala a vyslala celkem 55 střel. Dvěma góly zazářili útočníci David Pastrňák a Roman Horák, ke kterým se jednou trefou přidali Dmitrij Jaškin a Martin Nečas. Svěřenci Josefa Jandače se tak výrazně přiblížili účasti ve čtvrtfinále, kterou definitivně zajistilo večerní vítězství Švédska nad Švýcarskem za tři body.



Už po 65 sekundách hráli Češi přesilovku po Janilově faulu a brankáře Quemenera prověřili Nečas a Kubalík. Po přesilovce měl další možnost Sklenička a ve čtvrté minutě už gólman Bordeaux kapituloval. Krejčí vyhrál vhazovaní za levý kruh pro Pastrňáka, který zápěstím zamířil do pravého horní rohu Quemenerovy branky.

Kanonýr Bostonu znovu udeřil v osmé minutě, kdy střelou přes obránce Edmontonu Auvitua prostřelil Quemenera pod pravou rukou. Byla to jeho čtvrtá branka ve třetím startu na turnaji.

Ve 12. minutě minul Jaškin, o tři minuty později ale zamířil z levého kruhu přesně k protější tyči a český tým vedl stejně jako v pátek proti Bělorusku po první třetině 3:0. Jandačův výběr měl jasnou převahu a Rittich v ní kryl jen šest střel.

FAKTA MS: Češi postupují do čtvrtfinále! Rittich myslel na steaky
Video se připravuje ...

Na rozdíl od minulého utkání Češi v dalším průběhu navyšovali skóre. Claireauxův faul z konce úvodního dějství potrestal Horák, který tečoval mezi betony francouzského gólmana nepovedenou střelu Kubalíka od modré čáry. Předtím ještě trefil Šulák horní tyč a z dorážky měl šanci Jaškin.

Potom fauloval Janil loktem do hlavy Chytila, který byl chvilku otřesený, ale pokračoval ve hře. Francouzi v oslabení odolali, ale ve 28. minutě se skóre opět změnilo. Chytil trefil horní tyč a do prázdné branky doklepl puk Horák, který se stejně jako Pastrňák trefil v utkání podruhé. A Quemenera nahradil Ylönen.

O chvíli později ale Chytil zamířil do kabiny a na ledě se místo něj objevil třináctý útočník Kousal. Zápas na chvíli přerušil problém s nožem na brusli čárového sudího Kiliana, za něhož zaskočil náhradník Davis. Další možnosti zvýšit měli Řepík či Faksa, ale stav se nezměnil ani při trestu Treilleho.

Přes pokračující jasnou převahu zůstával Ylönen dlouho neprůstřelný. Ve 44. minutě stihl vykrýt lapačkou Červenkův pokus. Francouzi se ubránili i při Claureauxově vyloučení. V polovině závěrečné části Češi dovršili skóre, poté co Ylönen nestačil na Nečasovu střelu z mezikruží. Další šance Červenka a Hyka neproměnili.

Češi nakonec zápas v klidu dovedli do vítězného konce, Rittich si v závěru třetí třetiny připsal "jubilejní" desátý zákrok. Jeho spoluhráči vyslali na francouzské gólmany 55 střel.

Závěrečný zápas v první části turnaje čeká český výběr v pondělí od 20:15, kdy se utká s Rakouskem. Český tým už má postup jistý, ale zároveň bojuje o co nejlepší umístění ve skupině.

Góly

Domácí:

Hosté: 03:41. Pastrňák, 07:58. Pastrňák, 14:11. Jaškin, 21:37. Horák, 27:41. Horák, 50:32. Nečas

Sestavy

Domácí: Quemener (28. Ylönen) – Auvitu, Manavian (A), Gallet, Hecquefeuille (A), Raux, Janil, Thiry – Rech, Guttig, Fleury (C) – Treille, Texier, T. Da Costa – Douay, Bouvet, Claireaux – Leclerc, Ritz, Perret – Lamperier.

Hosté: Rittich (Francouz) – Gudas (A), Šulák, Hronek, Moravčík, D. Sklenička, Polášek, J. Krejčík – Pastrňák, Krejčí, Jaškin – Řepík, Faksa, Červenka (C) – Hyka, Nečas, D. Kubalík – Horák, Plekanec (A), Chytil – R. Kousal.

Rozhodčí

Kubus (SVK), Ohlund (SWE) – Kilian (NOR), Vanoosten (CAN)

Stadion

Royal Arena, Kodaň, Dánsko (kapacita: 12 490 míst)

Návštěva

6252 diváků

Skupina A

Z V VP PP P Skóre B
1. Švédsko 7 6 1 0 0 31:9 20
2. Rusko 7 5 0 1 1 32:10 16
3. Česko 7 3 3 0 1 27:15 15
4. Švýcarsko 7 3 1 1 2 25:19 12
5. Slovensko 7 3 0 2 2 19:20 11
6. Francie 7 2 0 0 5 13:29 6
7. Rakousko 7 1 0 1 5 13:30 4
8. Bělorusko 7 0 0 0 7 8:36 0

Český brankář David Rittich vynuloval Francouze, ale stačilo mu jen deset zákroků
Český brankář David Rittich vynuloval Francouze, ale stačilo mu jen deset zákroků

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud