22. ledna 2021 • 12:10

Rusové o odebrání MS Bělorusku: IIHF řídí německo-čeští motoristé

Autor: pab
Vstoupit do diskuse
24
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Rozhodnutí IIHF odebrat mistrovství světa Bělorusku přivítala většina účastnických zemí, politici i běloruská opozice, která se vzpouzí samovládci Alexandru Lukašenkovi. „Tohle je vítězství pro každého Bělorusa, který ví, že hokej je hra. A Bělorusové nehrají se zločinci,“ prohlásila bývalá prezidentská kandidátka Svjatlana Cichanouská. Naopak ruská média pokládají verdikt za veřejnou popravu. 



Organizační výbor šampionátu v Bělorusku ve svém prohlášení na vládním webu uvedl, že lituje rozhodnutí Mezinárodní hokejové federace a označil jej za precedens pro využívání sportu jako nástroje „uspokojování zájmů politických demagogů“.

Názor na zrušení pořadatelství sdílelo prostřednictvím své mluvčí Marie Zacharovové ruské ministerstvo zahraničí. „To, co se děje kolem Běloruska, je naprosto zpolitizované ve všech směrech. Je to příklad použití sankcí a politických nástrojů, což je v zásadě nepřípustné,“ stálo v něm.

V podobném duchu, ovšem mnohem méně diplomaticky pojala rozhodnutí některá ruská média. Za všechny komentář. „Ropuchy světového imperialismu vzaly bratrskému Bělorusku mistrovství světa v ledním hokeji,“ stojí v záhlaví. Pro Sovětskij sport ho sepsal zkušený Vitalij Slavin.

„Švýcarský zubař, který se dostal do čela světového hokeje v roce 1994, se ukázal bohužel jako velký slaboch. Monsieur Fasel, pokud nejste schopen bránit principy organizace, kterou vedete, zůstaňte mužem: rezignujte! A upřímně - v existenci IIHF teď nevidím žádný smysl. Nechte mistrovství světa v hokeji pořádat česko-německé motoristy s kosmetickou společností Dr. Isaaca Lifshütze. Jak se ukázalo, jsou to tito odporní dealeři, kdo řídí světový hokej, a ne mezinárodní federace, jejímž prezidentem je stále zrádce Fasel. Nechápu, proč naše společnosti sponzorující IIHF a mistrovství světa ještě neoznámily, že odmítají podporovat šampionát 2021,“ napsal Slavin. 

Neporušují lidská práva také v Lotyšsku?

Výplod s plamenným slovníkem budovatelů komunismu zabrnkal ještě na jinou, pro Rusy velmi citlivou strunu. „Zdá se, že mistrovství světa 2021 - nebo jeho část – zůstane v Lotyšsku. Otázka zní: Neporušují tam lidská práva? Mají tam všichni Rusové pasy? Podle Wikipedie bylo v loňském roce v Lotyšsku téměř 200 tisíc takových neobčanů! A nepochodují ulicemi žádní bývalí esesáci? Zabili mého dědečka z Ukrajiny, vojáka Rudé armády, když Sovětský svaz osvobodil Polsko od nacistů,“ stojí v komentáři.

Slavin si nedovede představit, aby „po veřejné popravě našeho nejvěrnějšího spojence“ mohl ruský tým přijet hrát do Rigy. Vyzval hokejový svaz, aby k tomu neprodleně učinil prohlášení. „Kolega Domačov předložil zajímavý návrh – poslat tam náš mládežnický tým. Podle mě – příliš úcty vůči odporným ghúlům z IIHF a jejich majitelům! Maximem pro odporné vlkodlaky, kteří zradili skvělou hru na ledě, by byl tým VHL - Vyšší hokejové ligy. A nejlíp ze všeho, nahnat tam šampióny NHL – Noční hokejové ligy. A příznačně vyletět z elitního transportu. Uvidíme, kdo potřebuje mistrovství světa 2022 bez ruského týmu a desítek tisíc našich fanoušků,“ uzavřel Slavin. 

Vstoupit do diskuse
24

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play-off
Články odjinud


Články odjinud