13. května 2021 • 22:30

Česko - Švédsko 3:2p. Obrat dokonal Matěj Stránský, dvakrát pálil Zadina

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští hokejisté zdolali ve druhém zápase na Českých hrách v pražské O2 areně Švédsko 3:2 v prodloužení a vyhráli i osmé přípravné utkání před mistrovstvím světa v Rize. V čase 62:27 rozhodl Matěj Stránský. Dvě branky vstřelil Filip Zadina, který ve třetí třetině dvakrát odpověděl na vedení Seveřanů.



Češi vedou tabulku turnaje s pěti body o dva body před Finskem a Ruskem. V Euro Hockey Tour si zajistili konečnou druhou pozici, protože zvýšili svůj náskok před třetími Švédy na čtyři body.

Závěrečné vystoupení na turnaji čeká svěřence trenéra Filipa Pešána v sobotu od 15:00 proti Rusku. Zápas bude generálkou na mistrovství světa v Rize, do kterého Češi vstoupí v pátek 21. května v 15:15 SELČ také utkáním proti sborné.

„Opět jsme tam měli speciálně v úvodu utkání několik okének, kdy nás častokrát podržel vynikající Šimon Hrubec v bráně. Na druhou stranu opět jsme stupňovali tempo, hráči se rozehráli. Pak jsme si pomohli přesilovou hrou, která byla do té doby naší Achillovou patou v zápase. Nakonec nám pomohla dostat se do něj. I když jsme inkasovali branku, dokázali jsme vyrovnat. Podle mě jsme pak byli o chloupek lepší v prodloužení a zaslouženě jsme brali bod navíc,“ řekl Pešán.

Domácí výběr nastoupil poprvé i s posilami z NHL - debutujícím obráncem Liborem Hájkem z New York Rangers, dalším bekem Filipem Hronkem a útočníkem Zadinou z Detroitu. Poprvé se zařadil do sestavy také gólman Šimon Hrubec z Omsku, jehož Švédové hned v úvodu dvakrát prověřili, ale převahu měl v první třetině Pešánův tým.

Do dobré střelecké pozice se dostal ve 4. minutě Lenc, ale gólman Reideborn zasáhl. Při vyloučení Wingerliho našel Tomáš Zohorna mezi kruhy Sekáče, který mířil vedle pravé tyče. Při následném Fribergově vyloučení byl český výběr nebezpečnější, ale švédský gólman odolal a zlikvidoval především Lencovu možnost. Ve 13. minutě z pozice mezi kruhy minul Sekáč. Švédové vyložené šance neměli a Hrubec jejich pokusy spolehlivě kryl.

V druhé části Češi zůstali aktivní, ale Reideborn si poradil i se Smejkalovou střelou po rychlém protiútoku. Ve 26. minutě minutě se Hallander v šanci dostal ze střelecké pozice. Vzápětí Lindholm nabil zpoza branky mezi kruhy Fribergovi, který už otevřel skóre.

Při Holmově vyloučení se dostal k zakončení jen Zadina z pravého kruhu. Při první početní výhodě Seveřanů, kterou způsobil faulem Hrubec, musel český gólman krýt dvě Nygrenovy rány. Reideborn si ještě ve druhé třetině poradil se střelami Fleka a Adama Musila.

Ve třetí třetině nejdříve mohl vyrovnat z úhlu Hynek Zohorna, na druhé straně zahrozil Pudas a za domácí měl možnost zase Blümel. Vyrovnání se dočkal Pešánův výběr ve 44. minutě při hře čtyř proti čtyřem, kdy po Špačkově individuální akci doklepl puk do odkryté branky Zadina.

„Souhra s klukama z Detroitu fungovala, ale nehledal bych v tom žádnou velkou vědu. Nějaké šance jsme tam měli a bylo super, že jsme pak dali důležitý vyrovnávací gól na 2:2, který nám pomohl a moc si ho ceníme. Myslím, že tam ale i tak bylo pár věcí, které je potřeba zlepšit,“ uvedl útočník Michael Špaček.

Otočit stav mohli Tomáš Zohorna, opět Zadina či Hronek. V 55. minutě se ale dočkali Švédové, když Friberg zpoza branky z otočky našel bekhendem Lindholma, který překonal Hrubce.

Odpovědět mohl hned vzápětí Mašín. Češi se dočkali v čase 56:12 při Holmově trestu, kdy Hronek nabil na pravý kruh Zadinovi, který trefil protější horní roh branky. „U těch gólů jsem to dostal nádherně nejdříve od Špágra (Michael Špaček), potom od Hroňase (Filip Hronek). Dodalo mi to velkou energii. Doufám, že to bude takhle šlapat i dál,“ prohlásil Zadina.

Obrat dokonal v nastavení po další Špačkově ideální přihrávce z levého kruhu střelou na bližší tyč Matěj Stránský. „Myslím si, že papírově jsme byli určitě silnější a i opticky. Hráli jsme líp, měli jsme pár šancí a je to škoda, protože jsme mohli vyhrát v základní hrací době. Ale výhra se bere a předvedli jsme dobrý výkon,“ řekl brankář Hrubec.

Góly

Domácí: 43:14. Zadina, 56:15. Zadina, 62:27. M. Stránský

Hosté: 25:38. Friberg, 54:12. P. Lindholm

Sestavy

Domácí: Hrubec (Kváča) – D. Sklenička, Hronek, Hájek, Moravčík, J. Galvas, Šustr, Mašín – M. Stránský, Špaček, Lenc (A) – H. Zohorna, T. Zohorna (C), Zadina – Sekáč, Š. Stránský, Červený (A) – Smejkal, A. Musil, Flek – Blümel.

Hosté: Reideborn (Ersson) – Dahlbeck (C), Lööv, Holm, Nygren, Pilut, Pudas – Hållander, Rasmussen (A), Eklund – Wedin, P. Lindholm, Friberg – Sylvegard, Ljungh, Olofsson – Frödén, Wingerli (A), Berggren.

Rozhodčí

Hradil, Kika – Lederer, Špůr

Stadion

O2 Aréna, Praha

Návštěva

1 000 diváků

Rusové poprvé v EHT prohráli, Finsku podlehli 1:4

Ruští hokejisté utrpěli na Českých hrách v jedenáctém utkání sezony v sérii Euro Hockey Tour první porážku. Finsku podlehli 1:4, když odpověděli jen na úvodní gól soupeře. Finové rozhodli třemi brankami v poslední desetiminutovce, dvě z nich vstřelil útočník Jere Karjalainen. Sborná bude v sobotu posledním soupeřem českého týmu před cestou na mistrovství světa v Rize.

Úvodní dějství příliš vzruchu před oběma brankami nepřineslo. Po čtyřech minutách však byl vyloučen Judin a Seveřané jeho prohřešek proti pravidlům potrestali. Už po 50 sekundách poslal ruského obránce předčasně zpět do hry Rindell, jenž se prosadil těsně zpoza kruhu, když využil zakrytého výhledu brankáře Bočarova. V 18. minutě mohl vyrovnat Voronkov, jenže Olkinuora ho vychytal betonem.

V podobném duchu se odehrála i druhá dvacetiminutovka, jen s tím rozdílem, že se skóre nezměnilo. Nejblíže ke gólu měl Timkin, po jehož ráně zachránila brankáře Olkinuoru tyčka. O chvilku později nedotáhl slibnou akci k vyrovnání ani Morozov.

O těsné vedení Finové přišli ve 45. minutě, kdy jejich zaváhání využil Šalunov a ze samostatného úniku překonal Olkinuoru forhendovým zakončením. Rozhodující pro celý zápas byla 51. minuta, v níž se během 32 sekund prosadili Karjalainen, jenž krátce předtím pykal na trestné lavici, a Turunen. Rusové se pokusili o zvrat v dlouhé power play, čehož využil k pojistce Karjalainen.

Góly

Domácí: 44:14. Šalunov

Hosté: 04:51. Rindell, 50:13. J. Karjalainen, 50:45. Turunen, 59:34. J. Karjalainen

Sestavy

Domácí: Bočarov (Fedotov) – J. Jakovlev (C), Judin, Dronov, Ožiganov, Rafikov, A. Marčenko, Kirsanov – K. Marčenko, Slepyšev (A), Šalunov – Okulov, Voronkov, Ivan Morozov – Burdasov (A), Podkolzin, Zernov – E. Galimov, Švec-Rogovoj, Kameněv – Timkin.

Hosté: Olkinuora (Säteri) – Ohtamaa (A), Kaski, Friman, Rindell, Parikka, Pokka, Kivistö, Nousiainen – Turunen, Ruohomaa, Pakarinen – Sallinen (A), Lundell, Puustinen – Suomi, Tiivola, J. Karjalainen – Mäenalanen, Björninen, Anttila (C) – Innala.

Rozhodčí

Pešina, Pražák – Brejcha, Lhotský

Stadion

Vstoupit do diskuse
0

MS hokej 2024 ONLINE - Mistrovství světa v ledním hokeji

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * Hokejové brusle na Heureka.cz

Play-off
Články odjinud


Články odjinud